Michal Czajkowski (Sadık Pasha) and his Cossack Cavalry regiment / Saadet Büyük ; [thesis supervisor Evgeni R. Radushev].

Yer Numarası
B.I/7481
Dil Kodu
İngilizce
Yayın Bilgisi
2013.
Fiziksel Niteleme
x, 122 y. : resim, portre, tıpkıbasım, hrt. ; 30 cm
Tez Notu
Tez (Yüksek Lisans) -- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı, 2013.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya y. 88-98.
Özet, vb.
► Bu çalışma 1795'te Avrupa haritasından silinen Polonya'nın tarihine değindiği gibi, Osmanlı Tarihine de değişik bir perspektiften bakan bir çalışmadır. Bu perspektifi Polonya literatürü için sağlayan 19. yüzyıl Polonya tarihine bir Türk araştırmacının gözüyle bakılmış olması ve Osmanlı arşiv kaynaklarının da incelenmiş olması iken, Türkiye literatürü için Lehçe kaynakların kullanılarak Polonyalı araştırmacıların konuya yaklaşımlarının analiz edilmesi olmuştur. 19. yüzyıl Avrupa, Rusya ve Osmanlı tarihini politik, siyasi ve savaş alanında birleştiren olaylara Mülteciler Meselesi ve Kırım Savaşı örnek olarak gösterilebilir. Soylu bir ailede büyüyüp, milliyetçi ayaklanmalara katıldıktan sonra -1830 Kasım Ayaklanması- Rusya'nın baskısıyla Lehler, ülkelerinden kaçmak zorunda kalmışlardır. Politik misyonlarına Fransa'da devam etmesi, oradan da Osmanlı Devleti'ne sığınması bağlamında Michal Czajkowski (Sadık Paşa) dönemin ayaklanmacı göçmenlerini yansıtan iyi bir örnektir. Lehlerin ajanı olmaktan çıkıp, vi Osmanlı Devleti'nin 'Sadık' Paşası olarak, islamiyeti kabul etmiş ve Osmanlı ordusunda görev almıştır. Sadık Paşa üzerinde yazılan pek çok Leh, Avrupa ve Osmanlı kaynağının analizleri yapılmış, kurduğu Kazak Süvari Alayı ve görevleri hakkında detaylı araştırmalar yapılmıştır. Osmanlı Devletindeki bir komutan olarak pratiği ve sığınmacı olarak savaşımı incelenmiştir.
► This study mentions about the history of Poland that was deleted from the map of Europe in 1795, also mentions about the Ottoman History at a different perspective. For Polish study areas this perspective is allowed by studying on 19th century Polish history through the eyes of Turkish researcher and Ottoman archival documents, while for the Turkish study areas by studying on Polish sources and analyzing the Polish scholars. 19th century Europe, Russia and Ottoman History is combined with political events on the battlefield: Crimean War, on the argument: Refugees Question. Growing up in szlachta family after attending nationalist movement- November Uprising- Poles, under the pressure of Russia, were forced to flee their country. In the context of period, Michal Czajkowski is an example of freedom fighter immigrants. After November Uprising, his political missions continued in France, from there he took refuge in the Ottoman Empire. When he accepted islam and got the name Sadık Pasha, he was refused as being a Polish agent. iv He became the 'Sadık' Pasha in the Ottoman army. Many sources about Sadık Pasha and Cossack Cavalry Regiment in Polish, European and Turkish were analyzed, this thesis is extensive study about the regiment. His practices as a commander of the Ottoman Empire and his struggle as freedom fighter detailly examined.
Dil Notu
İngilizce özet y. iii-iv.
Türkçe özet y. v-vi.
Emeği Geçenler
Radushev, Evgeni R., Yrd. Doç. Dr., tez danışmanı.