Ulı daladağı İslam ȯrkenieti : Timur Beysembievti eske alüğa arhalğan halıkaralık konferentsiya materialdarı, Naüriz 2017, Almatı, Kazakstan = Proceedings of the international conference in the memory of Timur Beisembiev : Islamic civilisation in the Great Steppe, March 2017, Almaty, Kazakhstan / edited by Prof. Mahmud Erol Kılıç, Prof. Abdsattar Qazhy Derbissali.

Yer Numarası
A.IX/6145
ISBN
9789290634058
Dil Kodu
İngilizce, Kazakça, Rusça
Eser Adının Farklı Biçimi
Proceedings of the international conference in the memory of Timur Beisembiev : Islamic civilisation in the Great Steppe, March 2017, Almaty, Kazakhstan
Timur Beysembievti eske alüğa arhalğan halıkaralık konferentsiya materialdarı, Naüriz 2017, Almatı, Kazakstan
Islamic civilisation in the Great Steppe, March 2017, Almaty, Kazakhstan
Ұлы даладағы ислам өркениеті : Тимур Бейсембиевті еске алуға арналған халықаралық конференция материалдары : Наурыз 2017, Алматы, Қазақстан
Yayın Bilgisi
İstanbul : Research Centre for Islamic History, Art and Culture (IRCICA), 2022.
Fiziksel Niteleme
615 sayfa : resim (çoğu renkli), çizim, soyağacı, tıpkıbasım, tablo ; 24 cm
Dizi
Sources and studies on the history of Islamic civilization series ; no. 52
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya bildiri sonlarındadır.
Özet, vb.
“This book is comprised of 50 scientific articles based on the materials of the international conference. It was organized and conducted by IRCICA in cooperation with R.B. Suleimenov Institute of Oriental Studies of the Ministry of Education and Science of the Republic of Kaszakhstan in Almaty in March 2017...“ Sayfa 17.
““Büyük Bozkırda İslam Medeniyeti. Seçkin Şarkiyat Alimi Dr. Timur Kasymovich Beisembiev (1955-2016) Anısına İthafen Okumalar” başlıklı konferansta sunulan 50 bilimsel çalışma bu kitapta yayınlandı. Konferans, Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığına bağlı R. B. Suleimenov Şarkiyat Enstitüsü ile IRCICA tarafından Almatı’da, 30 Mart 2017’de düzenlenmişti. Kitabın başında IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın önsözü ile Enstitü’nün Direktörü, merhum Prof. Dr. Abdsattar Qazhy Derbissali’nin (1947-2021; İslam tarihi uzmanı, 2000-2013 döneminde Kazakistan Baş Müftüsü) konferanstaki konuşmasının metni yer alıyor. “Aral-Hazar Bölgesinde İslam Medeniyeti” başlıklı ilk bölümde bölgedeki anıtlar üzerine incelemeler bulunuyor. Çalışmalar ağırlıklı olarak Arapça kitabeleri bulunan eserlerin tespiti, kayda geçirilmesi ve ilk incelemesi üzerinde yoğunlaşıyor. Bu çalışmalarla 400 civarında anıt eser ve dinî yapılar kayda geçirilmiş bulunuyor. Bu eserlerin korunma durumu, bunlar hakkındaki mevcut çalışmalar ve bunlarla ilgili yapılması gereken incelemeler ve yayınlar üzerine tavsiyeler bu bölümde veriliyor. “İslam İncelemeleri” konulu ikinci bölümde Büyük Bozkırda İslam Medeniyeti hakkında son dönemlerde keşfedilmiş yazılı kaynaklar üzerinde duruluyor. Buradaki araştırma sonuçları tarih, arkeoloji, mühür bilimi, diplomasi, folklor, elyazmaları mirası gibi geniş bir uzmanlıklar yelpazesine yayılıyor. Üçüncü bölümde çoğunluğu tanınmış Kazak tarihçi Timur Kasymovich Beisembiev tarafından incelenmiş bulunan, Kazakistan ve Orta Asya hakkındaki kaynakları ele alan “Tarih yazıcılığı” çalışmaları bulunuyor. Dördüncü bölümde “Timur Beisembiev’in akademik faaliyeti” başlığı altında, Beisembiev’in çeşitli alanlardaki çalışmalarını ve ilmî katkılarını anlatan altı makale ve ayrıca bir diğer makalede kendisinin biyografisi ve Büyük Bozkır hakkındaki, özellikle Hokand Krallığı hakkındaki yazılı kaynakları derlemeye, sınıflandırmaya ve incelemeye ayrılmış bir ömür boyunca oluşmuş son derece değerli arşivi üzerine etraflı bilgiler yer alıyor. Kitaptaki son makale Beisembiev’in kendisine ait: “Orta Asya (Çağatay) Türkçesi ve Orta Asya Farsçası– Kazak Hanlığının Yazılı Dilleri“. Beisembiev Orta Asya tarihi ve kaynakları alanında önemli bir uzmandı ve özellikle Hokand Krallığı (1710–1876) üzerine araştırmalarıyla tanınıyordu. Tanınmış yayınları arasında Hokand Yıllıklarının Açıklamalı Endeksleri ve Hokand Hanı Alimkul Amir-i Leşker’in biyografisi üzerine incelemesi bulunuyor“ -- Yayıncı.
Dil Notu
İngilizce makaleler Kazakça, Kazakça ve Rusça makaleler İngilizce özet içerir.
Emeği Geçenler
Kılıç, Mahmut Erol, editör.
Derbissali, Abdsattar Qazhy, 1947- editör.
Kurum Adı
İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), yayınlayan.
R. B. Suleimenov Şarkiyat Enstitüsü.
R. B. Suleimenov Institute of Oriental Studies of the Ministry of Education and Science.
Toplantı Adı
International Conference in the Memory of Timur Beisembiev (2017 : Almaty, Kazakhstan)