Osmanlı'dan Cumhuriyet'e hatırat uluslararası sempozyumu bildiriler kitabı / editör Musa Gümüş.

Yer Numarası
A.IX/4279
ISBN
9789751750716 (tk.)
9789751750723 (1. c.)
9789751750730 (2. c.)
9789751750747 (3. c.)
9789751750754 (4. c.)
Dil Kodu
Türkçe, İngilizce
Yayın Bilgisi
Ankara : Türk Tarih Kurumu, 2022.
Fiziksel Niteleme
4 cilt (1. c. xvii, 494 sayfa ; 2. c. xiv, 393 sayfa ; 3. c. xv, 435 sayfa ; 4. c. xv, 348 sayfa ; 24 cm.
Dizi
Türk Tarih Kurumu yayınları ; VIII. dizi - sayı 33ᵃ, 33ᵇ, 33 ᶜ, 33ᵈ
Genel Not
1. c. İndeks s. [477]-494.
2. c. İndeks s. [381]-393.
3. c. İndeks s. [419]-435.
4. c. İndeks s. [335]-348.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya bildiri sonlarındadır.
İçindekiler Notu
1. CİLT. KÖKLER. Hatırat: kökler, kaynaklar ve metodik Yaklaşımlar / Musa Gümüş -- Hatırat yazıcılığının öncüleri: Ksenophon ve Caesar / Hiiseyin Üreten -- Bilge Tunyukuk'un yazıtında stratejik bilgi ve hareket yöntemi / Nadim Macit -- Yaşayanların hatıralarında XI. yüzyılda Türklerin Anadolu'ya gelişi ve sonrası / Hüseyin Kayhan -- Ortaçağ'da hatıra türünde kaleme alınmış eserlere dair - bir analiz denemesi / Ahmet Nurullah Özdal -- Kutadgu Bilig'de hâtırat unsurları / Ceyda Adıyaman -- Bir hatırat türü olarak Mu'cemler: ed-Dekdekcî ve Meşyaha adlı eseri / M. Fatih Yalçın -- Hatıratın peşine düşmek: Ali Şir Nevâyî-Mecâlisü'n Nefâyis, Sehi Beg-Heşt-Behiş, Latifi-Tezkiretü’ş-Şu'arâ ve Âşık Çelebi-Meşâirü’ş-Şuarâ tezkirelerinde hatırat unsurları / Yusuf Can Tıraş -- Sipariş hatıralar: Gazavâtnâmelerin hatırat türü içerisindeki yerinin belirlenmesi / Murat Hanilçe, Metin Aydar -- Minyatürlerle Bâbür'ün hâtırâtı: Walters Sanat Müzesi'nde minyatürlü bir Babürnâme nüshası / Hatice Özdil -- KAYNAKLAR. Babürname'nin Bakü elyazması nüshasının tasviri ve eserde Ali Şir Nevai izleri / Almaz Ulvi (Binnatova) -- Türkiye kütüphanelerinde bulunan elyazması ve matbu Hatırât / Recep Dikici -- Hatırat üzerine uzmanlık kaynakçası denemesi / Musa Gümüş -- Atatürk Dönemi Osmanlıca magazin dergilerinde hatırat örnekleri / Mehtap Kaya -- İsmail Fâzıl [Cebesoy] Paşa'nın hatıraları ve tarihi kaynak olarak Kullanımı üzerine düşünceler / Tülay Ercoşkun -- Osmanlı son dönemi Irak ve Arabistan tarihi için önemli bir kaynak: Süleyman Feyzi Efendi'nin Hatıratı / Burcu Kurt -- Osmanlı Dönemi yazılmış Yemen hatıraları ve Bunların tarihsel önemi / Yahya Yeşilyurt, Çağlar Ünal -- Tarih kaynağı olarak Ağaoğlu ailesinin hatıratı / Fahri Sakal -- METODİK YAKLAŞIMLAR. Tarih yazımında hatıratın önemi / Ahmet Şimşek -- Hatıra metinlerini okumaya ve değerlendirmeye dair yöntemsel bir yaklaşım / Hakan Şallı -- Sözlü hatıraların gerçeklik değeri ve tarih araştırmalarında kullanılabilirliği: Çanakkale-Galiçya-İstiklal Harbi Gazisi Gaffar (Doğan) Efendi'nin hatıraları örneği / Mustafa Turan -- Bir hatırat türü olarak Atatürk'ün not defterlerinin yakın dönem tarihi kaynağı olarak değerlendirilmesi / Zekeriya Türkmen -- Tarih yazımında karşılaştırmalı hâtırat analizleri: 12 Mart Muhtırası örneği / Tekin Önal -- Hatıraların siyasî-hukukî hayatta kullanılmaları: Yassıada yargılamalarında delil teşkil eden günlükler örneği / Nasrullah Uzman.
2. CİLT. Hatıratın ışığında şehir, mekân ve Kurgu / Musa Gümüş -- ŞEHİR -- Hatırat türü bir yazma eserin İstanbul şehir tarihi çalışmalarında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi / Sinan Sümbül -- Seyyah, gezgin ve ilk araştırmacıların gözünden Tralleis / Aslı Saraçoğlu -- XIX. Yüzyılın ilk yarısında bir Amerikan misyonerinin İzmir ve çevresine ilişkin hatıraları/ İbrahim Hamaloğlu -- William Mitchell Ramsay'ın İstanbul günlüğü / Sinan Kıyanç -- Rus Diplomat Konstantin Bazili'nin hatıralarında İstanbul / Güler Kafkazlı -- Hatıraların tanıklığında Milli Mücadele yıllarında Aydın / Günver Güneş -- Bolu Livası’na dair hatırâtın Milli Mücadele tarihinde kaynak olarak değerlendirilmesi / Erol Evcin -- Türklerin gözünden Hindistan: hatırat türü eserlerden izlenimler, 1923-1947 / Bahar İzmir -- MEKÂN -- Babürlü bir Sultan'ın hatıralarında toplumsal yaşam imgeleri “Gülbeden Begüm'ün Hümayûnnamesi“ / H. Hilal Şahin -- Hatırat eserleri ışığında eski İstanbul’da kahvehane ve “Mahallenin Namusu” / Cem Doğan -- Keçecizâde İzzet Fuad Paşa'nın “Bir Genç Askerin Muharebe Hatırâtı” na dair bir değerlendirme / Serap Sunay -- Esaretin hatıratı hatıratın esareti: I. Dünya Harbi’nden Milli Mücadele’ye esir düşen Türklerin kendi ifadelerinde esaret şartları / Musa Gümüş -- Birinci Dünya Savaşı yıllarında Ruslara esir düşen Türk askerlerin kaleminden “Esaret“ / Emiralp Malkoç -- KURGU -- Hatırat ile roman arasında ‘İhtiyat Zabiti’ni okumak / Mustafa Arıkan -- Şair eşi olmanın “Dayanılır“ ağırlığı / Pelin Aslan Ayar -- Ahmet Hâşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar şiirinde kurucu öge olarak Hatıra ve Hatırlama / Cafer Gariper, Yasemin Bayraktar -- Diyorlar Ki’de savunma, itibarsızlaştırma ve müzakere stratejileri / Veysel Öztürk -- The social life in Palestine under the Ottoman rule according to the novel of Zaman al-Khoyul al-Baida' time of White Horses by the Palestinian writer Ibrahim Nassralla / Rawiya Burbara – Social life and status in Palestine during the Ottoman Empire according to the novel: The lanterns of the King of Galilee by the Palestinian writer, Ibrahim Nassralla / Rima Abu Jaber-Baransi.
3. CİLT. OLAYLAR-OLGULAR -- Hatıratın ışığında olaylar, olgular ve insanlar / Musa Gümüş -- Tereddüt döneminin hatırat türü eserlerde dün, bugün ve yarının kurgusu (Osmanlı ıslahatname yazarlarının meramı izahı yöntemi) / Murat Alandağlı -- Ain-i Akbari: a royal reminiscence and the mirror of ages / Manisha Choudhary -- Tuna Cephesinden Ahmet Cevdet Paşa'ya gönderilen bir savaş hatıratı / Mensure Kızıl -- Yarbay Talat Bey ve Muzaffer Paşa'nın tanıklıklarıyla Plevne Muharebeleri hakkında tarihe düşülen notlar / F. Rezzan Ünalp -- 1877-1878 yıllarında 18. Rus Piyade Alayı'nın Türkiye'ye Yürüyüşü’nden hatıralar / Vidadi Umudlu -- Alman Büyükelçisi Prens Lichnowsky'nin “Harbin Çıkışından Evvel Almanya'nın Mesuliyeti“ adıyla yayınlanan hatıratı / Ahmet Köksal -- Aynı savaşı farklı cephelerden yazmak: Osmanlı ve İngiliz askerlerinin hatıratlarında Kûtü'l-Amâre / Elnure Azizova -- Süleymaniyeli Binbaşı Mehmet Emin Bey'in, Selman-ı Pak Meydan Muharebesi hatıraları / Figen Atabey -- Bir Osmanlı'nın film şeridi: I. Dünya Savaşı yıllarında Kayıkçı Hüseyin'in başından geçenler / Ahmet Yüksel, Okan Güven -- Yayınlanmamış bir hatıra: Birinci Dünya Savaşı'nda Arap bir Osmanlı Subayı, Ali Durmuş Özakıncı / Resul Yavuz -- Hatıralarda Yıldırım Ordular Grubu Komutanlığı / Çağatay Benhür, Murat Ardıç -- Anılarda İzmir suikastı / Lemi Atalay -- Hatıralar ekseninde Tan Matbaası baskını, 4 Aralık 1945 / Serdar Kara -- Mehmet Lütfullah Gökçen’in anıları ve Manisa yangını / Bünyamin As, Nurettin Gülmez -- İNSANLAR -- Menemencioğlu Boybeyi Ahmet Bey'in hatıratı / Yılmaz Kurt -- Fritz Arndt'ın hatıralarında Alman müderrislerin İstanbul Darülfünun’da istihdamı ve Almanya'ya avdetleri, 1915-1918 / Ömer Faruk Demirel -- Üsküplü Sadeddin Sırrî'nin memleket ve gurbet hatıraları / Adem Ceyhan -- Teşkilat-ı Mahsusacı bir Osmanlı subayı: Gazzeli Cemal Bey (Paşa) hayatı ve eserleri / Sezai Balcı -- Kurtuluş Savaşı’nda İranlı bir zabit: Albay Seyyit Ahmet Canpolat'ın hatırâtında Türk İstiklal mücadelesi / Şenay Yanar, Ali Rıza Muqaddem -- Şevki Bektöre'nin “Volga Kızıl Akarken“ hatıratında yazarın portresi / Lilya Memetova -- Türkiye Cumhuriyeti'nin seçkin bir diplomatı: Büyükelçi Feridun Cemal Erkin / Ali Engin Oba -- Hatıratlarda “Gerçek“ Âşık Veysel / Caner Işık.
4. CİLT. DÖNEMİN RUHU. Hatıratın ışığında dönemin ruhu ve meseleleri / Musa Gümüş -- Mabeyn Başkatibi Mehmet Atıf Bey'in hatıratına göre XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti / Nurettin Gemici -- Türkiye'nin Sultanı Abdülmecit Han, hayatı ve dönemi hakkında kısa bir Hatıra / Kezban Acar Kaplan -- Mensuplarının hatıraları bağlamında İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kuruluş fikri olarak vatan fikrinin isti'mali / Ayşe Güher Gülaçar -- Ziya Gökalp'in egemen sosyolojisinin hatırat üzerinden değerlendirilmesi / Zübeyde Demircioğlu -- Vefatını müteakip hakkında yazılanlar üzerinden Ziya Gökalp / Bahattin Çatma -- Oryantalist hatıratların manipülatif yönü: emperyalizm-enerji kaynakları ve dinî hareketler / Uğur Tatlısumak -- Kuruluş dönemi hatıralarında Türklük ve Türk milleti kavramlarına yaklaşımlar üzerine düşünceler / Coşkun Türkan -- Hatıratların ışığında Yassıada, 27 Mayıs 1960-15 Eylül 1961 / Şerif Demir -- İçeriden gelen ses: bir hatırat yazarı olarak Türk Diplomatı ve Türk Hariciyesinde 1960-1980 döneminin hatıratlar üzerinden analizi / Hüseyin Sert -- 1963’den 1983'e Türkiye: hatıratın ışığında Azerbaycan'dan izlenimler / Nizami Veliyev -- DÖNEMİN MESELELERİ -- Ermenice hatıralarda Türk-Ermeni ilişkileri / Halil Özşavlı -- Kaybedilmiş toprakların hatıratta izini sürmek: Balkanlar / Yunus Emre Tekinsoy -- Hatıralarda Balkan yenilgisi / Hasan Taner Kerimoğlu -- İsmail Bey'in hatıratına göre 1911'de Balkanlar / Adem Ölmez -- Çağdaşların hatıralarına göre Sırbistan Krallığı Döneminde Makedonya, Kosova ve Sancak Müslümanların durumu, 1913-1918 / Redzep Skrıjely -- Ünlü Rus Türkolog V. A. Gordlevsky'nin Türkiye ile ilgili izlenim ve hatıraları / Vüsale Musalı -- Hatırat ve iktisadi düşünce izleri ve Kemal Seli’nin Hatıraları’na yansımaları / Mert Can Erdoğan, Okan Ceylan -- Yavuz Tanurhan'ın günlüklerinde Türkiye'de gündelik ve siyasal yaşam, 1939-1952 / Hakan Yaşar.
Emeği Geçenler
Gümüş, Musa, 1979- editör.
Dizi Ek Girişi- Tek Biçim Başlık
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu yayınları ; 8. dizi - sayı 33ᵃ, 33ᵇ, 33 ᶜ, 33ᵈ.
AKDTYK Türk Tarih Kurumu yayınları ; 8. dizi - sayı 33ᵃ, 33ᵇ, 33 ᶜ, 33ᵈ.