Fatsa ve yöresi tarihi / editörler Sadullah Gülten, Murat Özkan, Mesut Karakulak, Kamil Yavuz, Cevat Erbil.

Yer Numarası
A.IX/5666
ISBN
9786057275905 (tk.)
9786057275912 (1. ve 2. c.)
Dil Kodu
Türkçe
Basım Bildirimi
1. baskı.
Yayın Bilgisi
Fatsa, Ordu : Fatsa Belediyesi, 2022.
Fiziksel Niteleme
2 cilt (1. c. v, [2], 725 sayfa ; 2. c. v, [1], 404 sayfa) : resim, portre, çizim, harita, plan, tıpkıbasım, tablo ; 24 cm.
Dizi
Fatsa Belediyesi kültür yayınları
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya makale sonlarındadır.
İçindekiler Notu
1. Cilt. Fatsa’nın Eskiçağ tarihi üzerine bazı değerlendirmeler / Harun Oy -- Chalybler ve Chalybia hakkında değerlendirme / Rukiye Satan Sönmez -- Orta Çağda Fatsa Limanı / Ayşegül Öztürk Çilingir -- Osmanlılardan önce Ordu’da Türkler / İbrahim Tellioğlu -- Türkiye Selçuklularının Karadeniz sınırları / Ergin Ayan -- Trabzon Rum Devleti zamanında Fatsa ve çevresi / Ayşe Ayçiçek -- Fatsa ve civarında Çepni yerleşimi / Bekir Sarıyıldız -- İskele-kasaba : Doğu Karadeniz tarihi içinde Fatsa / Feridun M. Emecen -- Canik Sancağı Satılmış Nahiyesi tımarlı sipahileri ve tımar tevcih prosedürü, 1550-1600 / Leyla Aksu Kılıç -- Arşiv belgeleri ışığında Fatsalı Ahmet Ağa hakkında bazı bilgiler / Rıza Karagöz -- Canik Sancağı’nın Tersâne-i Âmire’ye Fatsa teli ve ham kendir yükümlülüğü, 1764-1812 / Mehmet Beşirli -- Tersane-i Amire için Fatsa teli ve kendir temininde yaşanan problemlere dair bazı gözlemler, 1700-1750 / Ayşe Pul, Merve Karakulak -- Osmanlı Dönemi Fatsa vakıfları / Özkan Özer Keskin -- Trabzon Gülbahar Hatun (Hatuniye) Vakfı’nın Fatsa’daki akarları / Aynur Uzunali -- Sosyal ve ekonomik hayata etkileri ile Fatsa Tersanesi, 1824-1837 / İsmail Demirbaş -- Fatsa kazasının nüfusu / Nedim İpek -- Tanzimat’a doğru taşra teşkilatının merkezileşmesine dair bir örnek : Aybasdı, Bolaman ve Çamaş kazaları imam, muhtar, kocabaş, keşiş ve kâhya defteri çevriyazı ve değerlendirmesi / Mustafa Büyük -- 1834 yılı nüfus sayımında Fatsa kazası / Yakup Arzu -- 1005 Nolu Fatsa Nüfus Defteri’ne dair bazı değerlendirmeler / Kemal Saylan -- Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Fatsa’da kaza idaresi ve kaymakamlar / Esat Aktaş -- Fatsa eğitim tarihine dair notlar : ibtidâî ve rüşdiye mektepleri / Ayhan Yüksel -- Fransız seyyah ve konsolosluk raporlarında Fatsa / Süleyman Uygun -- İngiliz belgelerine göre XIX. yüzyılın ikinci yarısında Fatsa / Hakan Tan -- Protestan misyoner raporlarında Fatsa / Hakan Güngör, Süleyman Uygun -- Rus arkeologlar tarafından Karadeniz Bölgesinde yapılan keşif ve kazı faaliyetleri / Fatih Ünal -- Geçmişten günümüze Ordu’da ve Fatsa’da doğal afetler / Hüseyin Naim Güney -- Arşiv belgelerine göre Fatsa’da Çerkez ve Gürcü muhacirlerinin iskânı / Murat Kasap -- Gizemli bir maden işletmecisi Jean Paul Carminati ve Fatsa Bölgesindeki faaliyetleri / Hikmet Pala -- Fatsa tarihine bir bakış / İsmail Özer.
2. Cilt. Fatsa Cıngırt Kayası kazılarında ele geçen Sinope kökenli amphoralar / Ayşe Fatma Erol, Deniz Tamer -- Fatsa-Polemonion Oktagonu (Aziz Konstantin ve Helena Manastırı Kilisesi) : yapının mevcut durumu ve önceki çalışmalar ışığında yeni bir değerlendirme / Seçkin Evcim -- Kurtuluş Mahallesindeki manastır üzerine bir değerlendirme : Fatsa Kilisesi : yakın geçmişten günümüze / Yılmaz Büktel, Zühal Bültel -- Antik Bolaman kenti 2021 yılı kurtarma kazısı / Kaan Özdemir -- Fatsa-Kurtuluş Mahallesi 2021 yılı kurtarma kazısı cam buluntuları / Fevziye Eker, V. Pervin Özdemir -- Fatsa’da bir kanaat önderi Hacı Hulusi Baba ve Tekke Camii / Ahmet Ali Bayhan -- Fatsa’da bulunan tarihi mezarlıklar ve mezar taşları : Meşebükü, Gölköy, Yalıköy ve Bolaman örnekleriyle / Sevinç Eren -- Ordu-Fatsa’da Osmanlı Dönemi konut mimarisi örnekleri / Özgül Yıldırım Güneş -- Fatsa’nın askeri mimarisi / Ahmet Yuka -- Ordu/Fatsa Yukarıardıç (Çaltomar) Mahallesi Aşağı Mezarlık / Alper Atıcı -- Bolaman Yenipazar (Gölbaşı) Cami minaresi rekonstrüksiyonu / Gazanfer İltar, Mukaddes Ataman -- Taşrada duvar resmi örnekleri : Fatsa/Bolaman Haznedaroğlu Konağı’nın duvar resimleri / Gülferi Akın Ertek -- Fatsa Kent Müzesi için toplanan etnografik eser koleksiyonu / Muhammet Çakır, M. Sami Bayraktar -- Fatsa Kabakdağı kırsal mimarisi / Şuayip Çelemoğlu.
Emeği Geçenler
Gülten, Sadullah, 1978- editör.
Özkan, Murat, 1986- editör.
Karakulak, Mesut, 1986- editör.
Yavuz, Kamil, 1990- editör.
Erbil, Cevat, 1978- editör.