Garibnâme / li-Şeyh Âşık Paşa.

Yer Numarası
Y.I/0038
Dil Kodu
Osmanlı Türkçesi
Telif Bilgisi
[t.y.]
Fiziksel Niteleme
314b varak. 145x190 - 100x150 mm.
Yaprak, satır ve sütun sayısı: 314 varak (629 sayfa), muhtelif satır, 2 sütun.
Yazı türü: Nesih.
Mürekkep rengi: Siyah ve kırmızı.
Kağıt özellikleri ve filigran bilgisi: Filigransız.
Zahriye Bilgileri (Münavele, Mütalaa, Temellük vb)
Eserin zahriyesinde Derviş Mustafa, Derviş Hasan, Muhammed Kefevi isimli şahıslara ait mülkiyet kayıtları ve mühürler vardır.
Notlar
Eser manzumdur.
Son tarafı eksik bir nüshadır. İki farklı hattatın yazısı vardır. Aşık Paşa'nın mesnevi nazım şekliyle yazdığı meşhur bir eseridir. Anadolu'da Tasavvuf edebiyatının en eski ve etkili eserdir.
“730 (1330) yılında kaleme alınan 12.000 beyitlik bu mesnevi aruzun “fâilâtün fâilâtün fâilün” kalıbıyla yazılmış olup on bölümden meydana gelmiştir. Bazı nüshaların sonunda Âşık Paşa’nın gazelleri de vardır. Dinî, tasavvufî ve öğretici bir eser olan ve halkı eğitmek maksadıyla Türkçe olarak yazılan Garibnâme, Anadolu’da Türk tasavvuf edebiyatının en eski ve tesir dairesi çok geniş olmuş eserlerden biridir. Sade dili dolayısıyla eser asırlar boyunca çok geniş bir okuyucu zümresine hitap etmiştir. Bu sebeple kütüphanelerde pek çok nüshası bulunan Garibnâme’nin Türkiye’deki en iyi ve eski tarihli nüshaları Beyazıt Devlet (nr. 3633) ile Süleymaniye kütüphanelerindeki (Lâleli, nr. 1752) yazmalardır. Prof. Mundy nüshası olarak tanınan en eski tarihli Raif Yelkenci nüshasının ise günümüzde Londra’da Şark Dilleri Mektebi Kütüphanesi’ne intikal ettiği bilinmektedir“ -- DİA.
Eser Kondisyonu
Eser yıpranmış ve tamir görmüştür.
Cilt Bilgileri
Sırtı bordo, kapaklar yeşil deri kaplı mukavva kapaklı yeni cilt. Şirâzeli, yaldızlı ve şemselidir.
Rakabe-İzleme-Takip Kelimesi
Var.