Uluslararası Trabzon ve Çevresi Kültür ve Tarih Sempozyumu, 16-18 Mayıs 2006 / yayına hazırlayanlar Prof. Dr. Mithat Kerim Arslan, Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Okt. Veysel Usta, Doç. Dr. A. Mevhibe Coşar, Doç. Dr. Kemal Üçüncü.

Yer Numarası
A.VIII/0219
ISBN
9786058762718 (1. c.)
9786058762725 (2. c.)
Dil Kodu
Türkçe
Basım Bildirimi
1. baskı.
Yayın Bilgisi
Trabzon : Türk Ocakları Trabzon Şubesi, 2011.
Fiziksel Niteleme
2 cilt (1. c. [10], 515 sayfa ; 2. c. 353 sayfa) : resim (kimi renkli), plan, tıpkıbasım, tablo, nota ; 24 cm
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya bildiri sonlarındadır.
İçindekiler Notu
1. Cilt. TARİH. Hunlardan Kıpçaklara Karadeniz çevresinde Türkler / Ahmet Taşağıl -- Anadolu Pontos Devleti’nden Göktürklere ay-yıldız / Mehmet Bilgin -- Trabzon’un ortaçağda ticaretteki yeri / Ali İpek -- Doğu Karadeniz bölgesi yer adlarında Macarların izleri / Yücel Hacaloğlu, Ragıp Memişoğlu -- Trabzon Rum Devleti’nin Hıristiyan dünyasıyla ilişkileri (1214-1458) / İbrahim Tellioğlu -- Danışmendname’de Trabzon / Ergin Ayan -- Selçuklu fethi öncesi II.Basileios’un Iberia seferleri (102-22) sırasında Trabzon’daki ikameti ve bu seferlerin Türk fetihlerine tesirleri / Mehmet Tezcan -- Efsaneden gerçeğe “hoşoğlan” anlatısı / Enver Uzun -- XVI.Yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti’nin Karadeniz siyaseti / Remzi Kılıç -- Canca (Gümüşhane) maden mukataasında iltizam uygulamasına dair (1600-1650) / Bilgehan Pamuk -- Trabzon eyaletinde olağanüstü vergi mükellefiyeti : Of kazası örneği (1640-1700) / Süleyman Demirci -- 1916 nolu şeriye siciline göre Trabzon’da mülk satışları / Turan Açık -- 1770-1870 yılları arasında Trabzon’un iktisadi ve sosyal durumu / Nazım Kuruca -- Çaykara ve Eskipazar’da Kahramanmaraşlılar / Ahmet Eyicil -- Trabzon Sürmene’de bir Türkmen köyü : Baştımar / Dündar Alikılıç -- Trabzon ambar emini Osman Ağa’nın muhallefatı (1741-1743) / Temel Öztürk -- Aşağı Kürtün (Kürtün-i Zir) ayanı Yakup oğlu Süleyman’ın idamı / Necmettin Alkan -- Trabzon kültür tarihinde bir aile : Bayrakdarzadeler / Ali Birinci -- Balkan Harbi’nde Trabzon : Trabzon gönüllüleri ve yardımlar / Veysel Usta -- Mehmed İhsan Hamamioğlu (Trabzon 1885-İstanbul 1948) / Hüseyin Albayrak -- Yerli ve yabancı kayıtlar ışığında “tehcir” hadisesine bakış / İbrahim Ethem Atnur -- I. Dünya Harbinin yeterince tanınmayan bir şahsiyeti : 37.Kafkas fırkası kumandanı erkan-ı harb miralayı Pirselimoğlu Hacı Hamdi Bey kimdir? / İsmail Hacıfettahoğlu -- I. Dünya Savaşı sırasında Rus donanmasının Karadeniz limanlarını bombalaması / Hikmet Öksüz -- İngiliz The Times gazetesine göre Trabzon’un Ruslar tarafından işgali (1916) / Enis Şahin -- Milli Mücadele'de Trabzon’daki ittihatçı örgütlenme ve Yahya Kemal meselesi / İsmail Akbal -- İmaret mezarlığından Atapark’a : Trabzon’da tarihsel bir dönüşüm / Ömer İskender Tuluk, Alev Çilingir -- Atatürk döneminde Trabzon’un sosyo-ekonomik durumuna ilişkin gelişmelerden bazı kesitler / Selçuk Ural -- Trabzon bedesteni : Türk bedesten mimarisi içerisindeki yeri ve önemi / Ömer İskender Tuluk, Fulya Üstün.
2. Cilt. DİL VE EDEBİYAT. Kuzeydoğu Anadolu (Trabzon ve yöresi) Türk ağızlarını Türk dünyası ağızlarına bağlayan özellikler / M. Metin Karaörs -- Azerbaycan ve Karadeniz Bölgesi’nin ağız benzerlikleri / Galibe Hacıyeva -- Trabzon yer adları üzerine bir değerlendirme / Nesrin Güllüdağ -- Trabzon ve yöresi ağızlarında sözdizimi özellikleri / Mehmet Özmen -- Giresun ağızları ve mahalli kelimelerinden örnekler / Feridun Tekin -- Trabzon ağzında ek fiilin kullanımına dair bir tespit / A. Mevhibe Coşar -- Hazar Türklerinde kişi adları / Hülya Aşkın Balcı, Nesrin Güllüdağ -- Doğu Karadeniz ağızlarında görülen ikilemeler üzerine bir değerlendirme / Ercan Alkaya -- Doğu Karadeniz ağızlarında görülen deyimler üzerine bir değerlendirme / Süleyman Kaan Yalçın -- Doğu Karadeniz ağızlarında mekan halleri üzerine / Hüseyin Durgut -- Trabzon ve çevresinden kültür kodları / Yaşar Kalafat -- Türk etnik düşüncesinde “korkut” sembolünün mitolojik ve tarihi statüsü / Muharrem Kasımlı -- Trabzon’da çalışma hayatında kadının yeri ve bunun edebiyata ve diğer sanatlara yansımaları / Ali Çelik -- Trabzon ve yöresi yaylacılık geleneği üzerine bir değerlendirme / Kemal Üçüncü -- Çepni Türkleri’nin Doğu Karadeniz Bölgesi müziğindeki yeri ve önemi / Songül Karahasanoğlu Ata, Abdullah Akat -- Trabzon-Şalpazarı Çepnileri ile Çuvaş Türkleri’nin doğum sonrası etrafındaki inanış ve uygulamarı üzerine bir karşılaştırma denemesi / Mustafa Aça -- “Halk Bilgisi Haberleri” ve “İnan” dergileri bağlamında 1929-1949 yılları arası halk bilimi ve halk edebiyatı araştırmalarında Trabzon’un yeri / Mehmet Aça -- Trabzon bölgesinde kemençe ve halk oyunları üzerine bazı tespitler / Ali Kemal Bulut -- Trabzon-Tebriz yöresinde çocuk oyunlarındaki paralellikler / Behruz İmani -- Trabzon ve çevresinde Mısır kültürü -folklorik bir yaklaşım- / Bekir Şişman -- Aşığın derdi : sevgilinin gece seyri (klasik Türk edebiyatında “gece”nin kullanımı ve bunun figani divanındaki tezahürleri) / Müjgan Çakır -- Şiraz’dan Trabzon’a bir kültür köprüsü : Murtaza Trabzoni ve Urfi şerhleri / Ozan Yılmaz -- Yaşar Miraç’ın Akar Yakamoz şiirinde ideolojik yapı / Ali İhsan Kolcu -- Geleneğin dirilişi : Nazan Bekiroğlu’nun “Yusuf ile Züleyha”sı / Ülkü Eliuz -- Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirlerinde Anadolu / Mithat Durmuş -- Zeyyat Selimoğlu’nun gemi adamları üzerine bir inceleme / Abdurrahman Kolcu.
Emeği Geçenler
1. ve 2. c. Arslan, Mithat Kerim, yayına hazırlayan.
1. c. Öksüz, Hikmet, yayına hazırlayan.
1. c. Usta, Veysel, yayına hazırlayan.
2. c. Coşar, A. Mevhibe, yayına hazırlayan.
2. c. Üçüncü, Kemal, yayına hazırlayan.