Tanzimat dönemi merkezileşme çabaları sürecinde Van ve çevresindeki aşiretlerin iskân ve adaptasyon problemleri / Şeyhmus Bingül ; tez danışmanı Bekir Koç.

Yer Numarası
B.I/7458
Dil Kodu
Türkçe
Yayın Bilgisi
2013.
Fiziksel Niteleme
vi, 197 y. : tıpkıbasım, tablo ; 29 cm
Tez Notu
Tez (Yüksek Lisans) -- Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih (Yakınçağ Tarihi) Ana Bilim Dalı, 2013.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya y. 177-192.
Özet, vb.
► Doğu Anadolu sınır bölgesi olduğundan Osmanlı Devleti'nin kendi içinde ve dış devletlerle olan ilişkilerinde önemli bir yer tutmuştur. Bölgenin önemli kentlerinden biri Van şehridir. Sosyo-kültürel anlamda değişik bir yapıya sahip olan Van aynı zamanda İran'a açılan bir kapıdır. İran ile Osmanlı Devleti arasındaki siyasi ve askeri münasebetlerden dolayı zaman zaman sınırları farklılık gösteren Van şehri Osmanlı tarihinin Doğu Anadolu kısmının anlaşılmasında büyük bir öneme sahiptir. Tanzimat Dönemi Osmanlı Devleti'nin her alanda yenileşme ve yenileşmeyle birlikte merkezileşmeye gittiği bir dönemdir. Bu merkezileşmenin aşiretler üzerindeki bir etkisi aşiretleri iskân çabalarıdır. Van ve çevresindeki aşiretlerin iskânı Doğu'daki merkezileşme çabaları sürecinde başlamış ve 1845'te Diyarbakır ve Erzurum'un daha sonra 1847'de Tanzimat'ın Van ve çevresinde uygulanmasıyla hız kazanmıştır. Aşiretlerin iskânı Osmanlı'yı parçalanmaya kadar uğraştıran bir konu olmuştur. Bunda Van'ın sınır şehri olması ve aşiretlerin İran, Rusya gibi bölge devletlerinin sınırlarını doğal bir yaşam alanı olarak kullanmaları etkili olmuştur. İskân meselesi Cumhuriyet dönemine kadar sürmüştür.
► As Eastern Anatolia is a borderland, it had a important role between Ottoman Empire and its neighbors. One of the most important cities of that area is Van. By having a different structure consisting of social and culturel diversity, Van is also a gateway to Iran. At the beginning of the 19th century, Ottoman Empire needed to provide centralization on its areas and Tanzimat period was just a part of that centralization. In order to establish a more effective administrative system, Tanzimat reforms were implemented in Erzurum, Diyarbakır and also in Van in between 1845-1847. Nomadic tribes were a big problem in this time. After Kurdish Beys who were against Tanzimat were defused in that period, government needed to take the control of nomadic tribes through implementing them to get settled. As the tribes regarded the borderlands of countries such as Iran and Russiaas as their natural habitat, it was so diffucult to make them settled in area of Van. This fact caused the centralization of tribes to continue until the founding of the Republic of Turkey.
Dil Notu
Türkçe özet y. 175.
İngilizce özet y. 176.
Emeği Geçenler
Koç, Bekir, Doç. Dr., tez danışmanı.