Sivas Kongresi'nin 100. Yılında Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu, [25-27 Nisan 2019, Sivas] / editörler Prof. Dr. Hakan Yekbaş, Doç. Dr. Ahmet Yüksel ; editör yardımcısı Arş. Gör. Okan Güven.

Yer Numarası
A.VIII/9705
ISBN
9786057902160 (tk.)
9786057902177 (1. c.)
9786057902276 (2. c.)
9786057902191 (3. c.)
9786057902184 (4. c.)
Dil Kodu
Türkçe, İngilizce
Eser Adının Farklı Biçimi
Sivas Uluslararası Sempozyumu
Yayın Bilgisi
Sivas : Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, 2019.
Fiziksel Niteleme
4 c. (1. c. 588 s. ; 2. c. 523 s. ; 3. c. 546 s. ; 4. c. 370 s.) : resim (çoğu renkli), portre, çizim, harita (çoğu renkli), plan, grafik, tıpkıbasım, tablo ; 24 cm
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya bildiri sonlarındadır.
İçindekiler Notu
► 1. Cilt. Asur ticaret kolonileri çağında Sivas çevresinden geçen yollar ve bu yollar üzerinde bulunan kentler / Hasan Ali Şahin -- Eskiçağ'da Sivas ve çevresi : Koloni devrinden Pers istilasına / Hülya Kaya Hasdemir -- Suşehri, Akıncılar, Gülova ve çevresindin ilk Çağ'daki konumu ve yerleşimleri : Hayaşa Krallığı, Dukamma yerel yönetimi / Tahir Erdoğan Şahin -- Türkiye Selçuklular döneminde Sivas / Abdulkerim Özaydın -- Bir dinî ve ideolojik mücadele alanı olarak Sivas : Pevlikanlardan Babaîlere / Selcen Ö. Ulutaş -- Türkiye Selçuklularından Osmanlılara : alternatif ideolojilerin mücadelesinde Sivas / Gaye Yazucan, Pınar Savaş -- Ayaklanmalar gölgesinde bir Osmanlı şehrinin doğuşu : 16. yüzyıl Sivası'nın sosyokültürel yapısı ve isyanların rolü / Birol Gündoğdu -- Osmanlı dönemi Sivas'ta yemek kültürü / Ömer Demirel -- Yeniçağ Osmanlı finans politikalarının taşradaki yansıması olarak Sivas ekonomik yaşamında altın / Zafer Karademir -- Sivas eyaletinde vakıf kurucuları, XVI. yüzyıl / Yılmaz Kurt -- Rüstem Paşa vakfiyesi orijinali ve Sivas Ali Baba zaviyesine dair bazı yeni bulgular / Saim Savaş -- XVII. yüzyılda Sivas'ta kurulan vakıflara genel bakış / Mevlüt Dede -- Sivas hurûfat defterleri (1690-1835)'nde vakıf kurucu hanımlar / Salih Şahin -- Osmanlılar döneminde Tokat sancağından gelir sağlayan Sivas vakıfları / Ali Açıkel -- XVII. yüzyılda Sivas eğitim kurumları ve dini yapılar : hurûfat defterlerine göre = The educationak institutions and religious buildings of Sivas in the eighteenth century / M. Murat Öntuğ -- Osmanlılar devrinde bir maden nasıl işletilmez? : Sivas Suşehri Geminbeli simli kurşun örneği / Ahmet Yüksel, Hilal Ünver -- Çiftçiyi koruma ve zirai modernleşme politikasının somut bir örneği olarak Sivas Numune Çiftliği / Kemalattin Kuzucu -- XIX. yüzyılın sonlarında yabancı arkeologların Sivas ve çevresinde eski eser (Âsâr-ı Âtîka) araştırmaya yönelik talepleri / Gürsoy Şahin .
► 2. Cilt. 17. Yüzyılda Koyulhisar-Suşehri ve Sisorta nahiyeleri üçgeninde tımar tevcihatı ve tımarlı sipahiler / Leyla Aksu Kılıç -- Sivas sancağında redif teşkilatının kuruluşu ve gelişimi, 1834-1913 / Mehmet Karayaman -- Gelmugad Nahiyesi'nde kayıp köyler meselesi / Yasin Dönder -- XV ve XVI. yüzyıllarda Tozanlı havzasının yerleşim düzeni ve nüfus yapısı üzerine bir değerlendirme / Turan Gökçe -- İmparatorluk topraklarında savrulmak! : Sivas'ta sürgün ve göç hadiseleri, 1800-1918 / Okan Güven, Yusuf Kesgin -- Halit Rıfat Paşa ve Sivas Valiliği / Nurettin Birol -- Osmanlı Dönemin'de Sivas'ın sosyal ve ekonomik yapısına dair bazı tespitler / Ahmet Uzun -- Tanzimat'ın ilanı sırasında Sivas'ta ailelerin sosyal ve ekonomik yapısı : ev, eşya ve giyim kuşam, 1838-1841 / Hüseyin Muşmal, Zehra Hizmetli -- On üçüncü yüzyıldan yirminci yüzyıla bir Sivas sosyo-ekonomik tarih perspektifi oluşturma denemesi / Sarper Yılmaz -- Sivas'ın arşiv envanteri / Buket Çelik -- I. Dünya Savaşı'nın son yıllarında Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında (1916-1919) Suşehri'nin konumu ve önemi / İlyas Ege -- Türk Millî Mücadelesi'nde Sivas Kongresi ve 108 gün / Ahmet Necip Günaydın -- The Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes in terms of the national liberation movement of Mustafa Kemal Pasha, 1919-1923 / Vladan Virijevic -- Sivas Kongresi'nde hâkimiyet-i milliye fikrinin kabulü meselesi / Mustafa Turan -- The Times gazetesine göre Milli Mücadele'de manda ve himaye tartışmaları, 1919-1920 / İsmet Türkmen -- Sivas Kongresi'ne katılan delegelerin kongre süresince yaptığı çalışmalar / Cengiz Atlı -- Sivas Kongresi'nde Amerikan mandası tartışmalarında Hikmet Boran'ın etkisi / Onur Yel -- Osmanlı'dan TBMM Hükümetine tevarüs eden bir kurum muhacirîn komisyonları Sivas örneği, 1918-1923 / Recep Çelik -- Sivas mıntıkası Maarif Eminliğine bağlı vilayetlerde ilköğretim, 1925-1926 / M. Serhan Yücel -- Tek parti dönemi Sivas milletvekilleri ve TBMM'deki faaliyetleri üzerine genel bir değerlendirme / Doğan Can Aktan -- Vali Akif Eyidoğan'ın raporuna göre İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Sivas vilayeti / Nasrullah Uzman -- Demokrat Parti Dönemi'nde TBMM'deki Sivas milletvekilleri ve parlementodaki faaliyetleri, 1950-1960 / Filiz Çolak -- Sivas'ta 1919-1958 arası gerçekleştirilen dört miting ve Çalışma Bakanına çekilen iki telgraf / Adnan Mahiroğulları.
► 3. Cilt. Sivas'ın Paleolitik kültürleri = The paleolithic culturs of Sivas / Ayşen Açıkkol Yıldırım, İsmail Baykara, Serkan Şahin, Olcay Zengin Koşan, Faruk Ay, Sercan Acar -- Sivas'ta Pliyosen dönem / Fadime Suata Alpaslan -- Sivas ili arkeolojisi : yapılanlar ve yapılması gerekenler / Atilla Engin -- M.Ö. İkinci Bin'de Kızılırmak / Olcay Zengin Koşan -- Sivas ve çevresinde kazılar / Ümit Çayır -- Yüzey araştırmaları ışığında Tunç Çağları'nda Sivas / Aydoğan Bozkurt, Atilla Engin -- Sivas İlbeyli yöresinde arazi şekillerine ad verme kültürü / Kadir Pürlü -- Sivas halkının coğrafya okuryazarlık düzeyi / Taner Çifçi -- Sivas'ta renk kültürü ve çorap motifleri / İsmail Hakkı Acar -- Geçmişten günümüze Sivas Çorapları / Müjgan Üçer -- Sivas'ta bıçakçılık geleneği / Uğur Mesci -- Parakende Sebze Hali'nin Sivas'ın sosyo-kültürel hayatında yerine dair mülahazalar / Mehmet Şarkışla -- Sivas'ın Kangal ilçesinin sosyal ve kültürel yapısı / Hasan Çoşkun -- Sivasspor'un kuruluşu ve Yiğido'nun doğuşu : Sivasspor serüvenim / Yücel Yönal -- Divriği Kalesi kazısı cam bilezik buluntuları / Erdal Eser, Müberra Şahin -- Divriği Kalesi kazısı metal buluntuları / Derya Acar, Meryem Acara Eser -- Bir Avrupalının idrakinden Divriği Ulu Camii / Feyzullah Budak -- Âsâr-ı Atîka-i Selçukiyye'yi kurtarmak ve bir Sivas Çifte Minare hikâyesi / Zeynep Aygen -- Sivas Kangal Alacahan Camisi duvar resimleri / Sultan Murat Topçu -- Divriği yakınlarındaki “Burmahan“ üzerine bir değerlendirme / Mehmet Kutlu -- Sivas ve ilçelerindeki gayrimüslim yapılarından izler / Ebru Bilget Fataha, Gülseren Koyun Esen -- Osmanlı arşiv belgelerine göre Sivas Hapishanesi ve mimarisi / Remzi Aydın -- İstanbul vakıf müzelerinde bulunan Sivas Divriği Ulu Camisi'ne ait taşınır kültür varlıkları / Zübeyde Cihan Özsayıner -- Sivas ve suç : Sivas'ın bölgesindeki ve Türkiye'deki suç durumu üzerine bir değerlendirme / M. Burak Gönültaş -- Kent güvenliğini sarsan bir sorun olarak suç korkusu ve sonuçları : Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde okuyan gençler üzerine bir araştırma / Meral Öztürk -- İstanbul'da Sivas'ın bir sivil toplum kuruluşu : Sivas Platformu / İbrahim Subaşı -- Sosyal hizmet açısından Dâru'r Raha Vakfı / Vehbi Ünal -- Sivas ili kapsamında tarımsal ve kırsal destekler : genel bir değerlendirme / Nevzat Balıkçıoğlu, Onur Korku -- Suşehri-Gölova bölgesi araştırmaları / Dursun Ayan.
► 4. Cilt. Türkçe lehçesibilgisi bakımından Sivas bölgesi ağızları / Ali Akar -- Derleme sözlüğüne sadece Sivas ve ilçelerinden alınmış kelimeler üzerine bir değerlendirme / H. İbrahim Delice -- Sivas ağzında eski (arkaik) öğeler : Âşık Veysel ve Âşık Talibî Çoşkun örneği / Özlem Ayazlı -- Kültür taşıyıcısı olarak Sivas'a kullanılan yöresel ikilemeler / Uğur Başaran -- Sivas'lı İbn Hümam ve Zadu'l-Fakîr adlı eseri / Abdullah Kahraman -- 20. yüzyılın başında payitahta taşralı aydın bakışı : Abdurrahim Fahimî-Fazlullah Moral / İsmet Çetin -- Abdulahad Nûrî'in kısa mesnevisi : “Silsile-i Meşâyıḫ-ı Ḫalvettiyye“ / Mehmet Fatih Köksal -- Diyanet yazma eserler Kütühanesinde Sivasîler'e ait eserler ve yeni bulgular / Seyyed Mohammodtaghi Hosseini (Muhammed Hüseynî) -- Gelenek ile modernite arasında Şarkışlalı bir şair Av. Cahit Tuncer / Ramis Karabulut -- Qadı Bürhanɘddin Dövrü, Şɘxsiyyɘti, Şeɘirlɘrini dili ve üslubu / Siraceddin Hacı -- Qadı Bürhanɘddinin dövrü, şɘxsiyɘti, şeɘirlɘrini dili ve üslubu / Vefa İbrahim -- Kangal fıkralarına metodolojik yaklaşım / Hüseyin Cılga -- Türk âşıklarının Macar “âşığı“ Tamas Kobzos Kiss / Edit Tasnadi -- Sivas kültüründe Emlek yöresi ve Âşık Veysel / Gülağ Öz -- Sivas'ı sıdkınan seven adam : Kadir Üredi / Haluk Kayıcı -- Sivaslı Gezüryan Efendi'nin derlediği Ermeni harfli Türkçe iki şiir mecmûası / M. Sabri Koz -- Sivaslı Mutasavvıf Şair Ahmed Fehmi (Erturan) hakkında yeni bilgiler / Âdem Ceyhan.
Dil Notu
Eser Türkçe ve İngilizce bildirilerden oluşmaktadır. Kimi makaleler İngilizce özet içerir.
Emeği Geçenler
Yekbaş, Hakan, editör.
Yüksel, Ahmet, editör.
Güven, Okan, yardımcı editör.