Mecmû‘a [mikroform] / Muhammed b. Saîd el-Bûsîrî; Şerîf Efendi; Şeyhülislâm Es’ad Efendi; Câmî; Kemâl Paşazâde (İbn-i Kemâl); Şemseddîn-i Sivâsî; Karahisârî Abdürrahîm Efendi; Esâsî Efendi; Seyyid Ahmed-i Lâlî ; mütercim Câmî (Farsçaya); İbn-i Kemâl, Sivâsî, Karahisârî, Esâsî ve Lâlî (Osmanlı Türkçesine) ; müstensih Mehmed b. Hacı Ali Saçbağlızâde ; müzehhip Hâfız Seyyid Hüseyin b. Seyyid Ali el-Amâsî.

Dil Kodu
Farsça, Arapça, Osmanlı Türkçesi
Yer Numarası
M/0346
Eser Adının Farklı Biçimi
Kasîde-i Bürde Mecmûası
Kasîde-i Bürîde-i Şerîfe Mensûre ve Manzûme Tercümeleri
Yayın Bilgisi
[y.y.], H. 1185.
Fiziksel Niteleme
1 mikrofilm makarası (90 poz ; 88b vr.) : negatif ; 35 mm
Genel Not
► Yazma eserin başı: “Bi’sm… Kāle’ş-Şeyhü’l-imâm hüccetü’l-edeb lisâni’l-Arab Şerefüddîn Ebû Abdillâh Muhammed b. Sa‘îd el-Bûsîrî rahemehu’llāhu te‘âlâ…”
► Yazma eserin sonu: “Temmeti’l-Kasîdetü’l-mergūbetü bi avni’llâhi te‘âlâ ve bihî, nesta‘în. An yedi’l-fakîr Mehmed b. Hâcı Alî el-Mülakkab bi Saçbağlızâde es-sâkin fî medîneti Mağnîsâ, sene 1145 fî 18 S.”
► Yazma eserin yaprak satır ve/veya sütun sayısı: 88b vr., 21 satır, çift sütun.
► Yazma eserde Vr. 2b’de ve 5b’de mihrâbiye mevcuttur.
► Yazma eser manzum ve mensurdur.
► Yazma eserde takip kelimesi vardır.
► Yazma eserin ketebe kaydı: “An yedi’l-fakîr mehmed b. Hâcı Alî el-Mülakkab bi Saçbağlızâde es-sâkin fî medîneti Mağnîsâ.”
► Yazma eserin yazı türü: Nesih.
► Yazma eserin zahriye bilgisi: “İşbu mecmuada biri Molla Câmî’nin Fârisî ve dîger altısı Türkî olmak üzere yedi aded tahmis vardır.” kaydı bulunmaktadır. Ayrıca Millet Kütüphanesinin kayıt mührü vardır.
► el-Bûsîrî’nin ünlü Kasîde-i Bürde / Bür’e’sine ait 2 adet tahmis, Arapça metin, bir adet Farsça manzum tercüme, dört adet de Türkçe tercüme bulunmaktadır. Her sayfada çerçeve içinde ve çizgilerle ayrılmış bir biçimde 9 şaire ait beyitler alt alta sıralanmıştır. Beher sayfada her şairin bir beyti yer alır.
► Mecmûa’nın başında (vr. 2b-5a arası) Arapça ve Türkçe olarak Kasîde-i Bürde’nin şair el-Bûsîrî’nin dilinden yazılış sebebi; vr. 5b-7b arasında ise Mecmûa’nın planı; hangi şairlerin tahmis ve manzum tercümelerine yer verildiğini sırasına göre anlatan peş peşe iki ayrı giriş vardır.
► Yazma eserin istinsah yeri ve tarihi Manisa, H. 1185.
Reprodüksiyon Notu
Mikrofilm. [y.y], [t.y]. 1 mikrofilm makarası : negatif ; 35 mm.
Orijinal Versiyon Notu
Yazma eserin orijinali: Millet Kütüphanesi, no. 886
Emeği Geçenler
Mehmed b. Hacı Ali Saçbağlızâde, müstensih.