Osmanlı'da ilm-i hadis / editörler Zekeriya Güler, Bekir Kuzudişli, Mustafa Celil Altuntaş ; yayına hazırlık M. Fatih Mintaş.

Yer Numarası
A.IX/4300
ISBN
9786059276139
Dil Kodu
Türkçe, İngilizce, Arapça
Basım Bildirimi
1. baskı.
Yayın Bilgisi
İstanbul : İSAR, 2020.
Fiziksel Niteleme
748 sayfa : tıpkıbasım, tablo ; 24 cm.
Dizi
İSAR yayınları ; 23. Osmanlı'da ilimler dizisi ; 5
Genel Not
İndeks s. 737-748.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya makale sonlarındadır.
İçindekiler Notu
Osmanlı’da hadis ilminin mahiyetine dair bazı gözlemler / Mustafa Celil Altuntaş -- I. BÖLÜM. Âlimler ve Eserler. İmam Birgivî ve derleme hadis çalışmaları geleneğinde Kitâbü’l-îmân adlı eseri / Mesut Çakır -- Muhammed b. Bedreddin el-Münşî ve ed-Dürrü’l-mendûd fi’l-haberi’l-mevrûd adlı eseri / Fatih Mehmet Yılmaz -- Kâtib Çelebi’nin hadis kitabiyatı bilgisi üzerine / Zekeriya Güler -- II. BÖLÜM. Meseleler. Hadith and fiqh in the Ottoman period between Egyptian and Rumelian hanafīs, 9th-11th centuries A.H./ Sohail Hanif -- Ebû Said el-Hâdimî ve zayıf hadisle amel meselesi / Yakup Koçyigit -- II. Meşrutiyet Dönemi Osmanlı aydınlarının hadis müktesebatını Târîh-i İslâmiyyet’e yönelik kaleme aAlınan reddiyeler üzerinden okumak / Rahile Kızılkaya Yılmaz -- III. BÖLÜM. Hadis Usulü ve İcazet. Bandırmalı Küçük Hâmid Efendi’nin hadis icazetleri ve Câmi’u rivâyâti’l-fehâris ve lâmi’u icâzâti ehli’l-fevâris adlı eserindeki rivayet birikimi / Kadir Ayaz -- Osmanlı padişahlarının hadis ilmine ilgisi bağlamında Sultan I. Abdülhamid’in Zebîdî’den aldığı icazetin tahlili / Abdullah Taha İmamoğlu -- Kemalpaşazâde’nin hadis ıstılahlarına dair risalesi: tahkik, tercüme ve tahlil / Muhammet Beyler -- Himmâtzâde’nin Osmanlı Dönemi hadis ilmine katkısı / Azamat Zhamashev -- IV. BÖLÜM. Şerh-Haşiye Geleneği. Osmanlo ilimler tasnifinde hadis şerhçiliği / Gülsüm Korkmazer -- Şerh, haşiye ve ta‘lika literatürü Özelinde Osmanlı Dönemi hadis usulü eserlerinin kaynakları / Sezai Engin -- Siyasetname muhtevasında bir Sahîh-i Buhârî Şerhi / Büşra Çetin -- Kemâhi’nin el-Mûheyya’ isimli eseri üzerinden Osmanlı Dönemi hadis şerhçiliğine dair birtakım mülahazalar / Halit Özkan -- Mehmed Zihni Efendi’nin Sahîh-i Müslim Ta’lîkātında Nevevî’ye yönelik itiraz ve tenkitleri / Muhammet Beyler -- V. BÖLÜM. Osmanlı’da Hadis ve Şîa. İki farklı devlet iki Şiî hadis usulü: Osmanlı ve Safevî topraklarında kaleme alınan iki eser özelinde Şia’da hadis usulü yazımı / Bekir Kuzudişli -- Hadiste Sünnî-Şiî etkileşimi: Şehîd-i Sânî (ö. 965/1559)örneği / Peyman Ünügür Tekin -- Arşiv belgelerinde Sünnî-Şiî etkileşimi -Sultan I.Mahmud ve Nâdir Şah özelinde / Ali Kaya.
Özet, vb.
“İslami ilimler tarihini ele alırken ilimlerin günümüze kadar geçirdiği dönemi bir süreklilik içerisinde ele alma lüzumu, alanda çalışan pek çok mütehassısın dikkatini çeken önemli bir noktadır. Şüphe yok ki buradaki süreklilik vurgusu, geriye doğru yapılacak tetkikleri, bu da geçmişi isabetli bakış açılarıyla değerlendirmeyi gerekli kılmaktadır. Osmanlı dönemi ilimler tarihi hakkında farklı bakış açılarıyla derinlemesine araştırmalar yapmaksa bu sürecin ilk ve en önemli basamağını oluşturur. Bu sürece tâbi tutulan diğer ilimler gibi hadis ilminin konumu da söz konusu araştırmalar neticesinde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Şayet ön kabulleri pek çok nokta itibarıyla sorunlu olan duraklama, gerileme ve uyanış gibi nazariyelerden sıyrılıp Osmanlı’nın kendine özgü düşüncesi anlaşılabilirse, bütün ilim dallarında o ilmin oynadığı rol de çok daha sağlıklı bir şekilde kavranabilecektir. Nitekim bu kendine özgülüğün bir yansıması olarak Osmanlı döneminde Hz. Peygamber’e karşı duyulan muhabbetin şiir, edebiyat, sanat, musiki ve mimarideki yansımaları da pekala hadis ilminin konusu olabilecek bir mahiyettedir. Bu görünümüyle Osmanlı döneminde hadis ilmi; hadis şerhleri, manzum kırk hadis tercümeleri, tasavvufi bir seyir izleyen hadis yorumculuğu ve şemâil türü eserlerin tercümeleriyle birlikte Osmanlı kültürünün ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Elinizdeki bu eser, Osmanlı döneminde hadis ilminin mahiyetini farklı açılardan değerlendiren incelemelerden oluşmaktadır. Âlimler, eserleri, hadis icazetleri, şerh-haşiye geleneği, hadis tartışmaları, Sünnî-Şiî etkileşimi gibi çeşitli konuları ele alan metinlerin bu alanda önemli bir boşluğu doldurması ümit edilmekte ve çalışmanın Osmanlı’da ilm-i hadis konusunda yapılacak araştırmalar için örnek teşkil edecek bir çerçeve sunması amaçlanmıştır“ -- Yayıncı.
Dil Notu
Eser, Türkçe, İngilizce ve Arapça makalelerden oluşmaktadır.
Emeği Geçenler
Güler, Zekeriya, editör.
Kuzudişli, Bekir, editör.
Altuntaş, Mustafa Celil, editör.
Mintaş, M. Fatih, yayına hazırlayan.
Kurum Adı
İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı.
Dizi Ek Girişi- Tek Biçim Başlık
İSAR yayınları ; 23.
İSAR yayınları. Osmanlı'da ilimler dizisi ; 5.