Diocaesarea Doğu Nekropolis : mezarlar ve buluntular / Ümit Aydınoğlu, editör.
Yer Numarası
B.I/9712
ISBN
9786257799638
Dil Kodu
Türkçe
Basım Bildirimi
1. baskı.
Yayın Bilgisi
Ankara : Bilgin Kültür Sanat, 2022.
Fiziksel Niteleme
214 sayfa : resim, çizim ; 30 cm
Dizi
Diocaesarea araştırmaları ; I
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya makale sonlarındadır.
İçindekiler Notu
Kaynaklar, tarihsel süreç ve topografya açısından Diocaesarea ve Doğu Nekropolis / Ümit Aydınoğlu -- Diocaesarea Doğu Nekropolis mezar mimarlığı / Ümit Aydınoğlu -- Diocaesarea Doğu Nekropolis seramikleri / Çilem Uygun -- Diocaesarea Doğu Nekropolis sikke buluntuları / Okan Özdemir -- Diocaesarea Doğu Nekropolis metal buluntuları / Handegül Canlı -- Diocaesarea Doğu Nekropolis cam buluntuları / Aylin Alış -- Diocaesarea Doğu Nekropolis küçük buluntuları / Emre Ünsever, Aylin Alış -- Diocaesarea Doğu Nekropolis iskeletlerin antropolojik bulguları / Evrim Tekeli, Cenk Güner.
Özet, vb.
“Diocaesarea antik kenti Dağlık Kilikia bölgesinde, bugün Mersin ili Silifke ilçesinin yaklaşık 25 km. kuzeyindeki Uzuncaburç mahallesi içerisindedir. Antik kent, iyi korunmuş arkeolojik kalıntılarıyla öne çıkar ve Hellenistik, Roma ve Geç Antik Dönem eserlerini barındırır. Burası, Hellenistik Dönem’de bir Rahip Krallık Hanedanlığı tarafından yönetilen, Olba olarak adlandırılan bölgenin idari ve dini merkezi rolünü üstlenir. Hellenistik Dönem’de Zeus Olbios Kutsal Alanı tapınak devletinin merkezidir.
Bu çalışmada, antik kentteki Doğu Nekropolis ele alınmıştır. Doğu Nekropolis’de sürdürülen
kapsamlı temizlik ve belgeleme çalışmalarında bu mezarlardan çok sayıda buluntu tespit edilmiş olması önemlidir ve bu sebeple bu çalışmada Nekropolis’de bulunan mezar tipolojisini incelenmesi ve bölge örnekleriyle tipolojik bir karşılaştırma yapmanın ötesinde materyal çalışmalara da yer verilecektir. Böylece bugüne kadar çoğu teori düzeyinde kalan çeşitli görüşler, mezar buluntuları kapsamında değerlendirilecek, mezar tipleri için genel bir tarihleme kriteri ortaya konmaya çalışılacak ve antik kentin mezar mimarlığının bölge yerleşimleri üzerine etkileri incelenecektir.
Buluntuların imkan verdiği ölçüde gömme gelenekleri ve gömü bağlamındaki kült eylemleri ele alınacaktır. Çalışmada mezarlar ve buluntular ayrı bölümlerde ele alınmıştır. Nekropolis’de tespit edilen sikke, seramik, metal, cam ve küçük buluntulara makaleler şeklinde kitapta yer verilmiştir. Ayrıca, bu buluntulara ait kapsamlı kataloglar da kitap içinde yer almaktadır“ -- Yayıncı.
Konu
Emeği Geçenler
Aydınoğlu, Ümit, editör.
Dizi Ek Girişi- Tek Biçim Başlık
Diocaesarea araştırmaları ; 1.