Resimli çokdilli bitki adları sözlüğü : 3657 bitki 1711 bitki resmi : Latince, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Türkçe, Ermenice ve Arapça adlarıyla = Illustrated polyglottic dictionary of plant names / Armenag K. Bedevian ; tıpkıbasımı yayına hazırlayan Rûken Kızıler.
Yer Numarası
A.IX/5315
ISBN
9786254053238
Dil Kodu
Türkçe, İngilizce, Latince, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Ermenice, Arapça
Kütüphane
Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi
Eser Adının Farklı Biçimi
Illustrated polyglottic dictionary of plant names
Basım Bildirimi
I. basım
Yayın Bilgisi
İstanbul : Türkiye İş Bankası, 2021.
Fiziksel Niteleme
xv, 644, 455, [11] sayfa : portre, çizim ; 20 cm.
Dizi
Türkiye İş Bankası kültür yayınları ; genel yayın 5099. Tıpkıbasım
Genel Not
İndeks s. [3]-455.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya s. 633-635.
Özet, vb.
“Resimli Çokdilli Bitki Adları Sözlüğü botanikçi Armenag K. Bedevian’ın ilk baskısı 1936 yılında Kahire’de yapılan sözlüğünün tıpkıbasımıdır. Günümüz botanik tarihi ve sözlük yayıncılığı açısından hâlâ biricikliğini koruyan bu eser 85 yıl önce bizlere miras kalan bir hazine değerindedir.Sözlükte 3657 adet bitki Latince, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Türkçe, Ermenice ve Arapçadaki adlarıyla tanıtılıyor ve bu sözlük için çizilmiş 1711 adet özgün desenle canlandırılıyor. Tıpkıbasımı hazırlarken içeriğinin yanı sıra fiziki özelliklerinin de korunmasına gayret ettik. Sözlüğün İkinci Bölümü’nde, yedi dilde hazırlanan bitki adları dizini, yedi farklı renkle temsil ediliyor: İngilizce pembe, Fransızca sarı, Almanca turuncu, İtalyanca beyaz, Türkçe gök mavisi, Ermenice zeytin ve Arapça yeşil. Bugünün baskı tekniğinde o günün renklerini yakalamaya çabaladık. Peki bu sözlük kimin için ve nasıl hazırlandı? Armenag K. Bedevian giriş yazısında şöyle açıklıyor: “Her ne kadar bu sözlük, başlangıçta, ziraat ve tıp talebesinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yazılmışsa da aynı derecede eczacıların, çiçekçilerin, bahçecilerin, haşerat uzmanlarının ve dilcilerin ihtiyaçlarına da cevap verebileceği gibi evlerde de kullanılabilecektir. Bu kitap, etrafımızda gördüğümüz veya işittiğimiz bütün ağaçların, ağaççıkların [çalıların] veya otların isimlerini içeremezse de yetiştirilen bütün mahsulatı, meyve ağaçlarını ve sebzeleri, sınai, tıbbi ve zehirli bütün bitkileri, umumi bahçelerin en önemli ve en çekici süs bitkilerini, çiçekçiliğin sevimli ve beğenilen çiçeklerini ve çiftliklerin en yaygın kendiliğinden bitme otlarını içerir. Kitabın hacmini lüzumsuz yere büyültmekten sakınmak için belli bir bitkinin en çok bilinen ve halk arasında en çok kullanılan ismini veya isimlerini yazarak daha az öneme sahip aynı cins türlerini bıraktım. Bitkilerin isimleri, Latince isimlerine göre, alfabetik olarak sıralanmışsa da eser öyle bir tarzda düzenlenmiştir ki bir bitkinin söz konusu yedi dilin birinde kullanılan ismini bilen herhangi bir kimse diğer dillerdeki karşılıklarını bulabilecektir. Bunu mümkün ve kolay bir hale koymak için sözlüğün ikinci bölümüne ayrı ayrı yedi fihrist koyarak bitkilerin seçilen dillerde bilinen isimlerini ve müracaat numaralarını belirttim.” -- Arka kapak.
Orijinal Versiyon Notu
Tıpkıbasımı yapılan nüsha: Illustrated polyglottic dictionary of plant names in Latin, Arabic, Armenian, English, French, German, Italian and Turkish languages : including economic, medicinal, poisonous and ornamental plants and common weeds : 1711 illustrations. Cairo : Argus & Papazian Press, 1936.
Konu
Emeği Geçenler
Kızıler, Rûken, tıpkıbasımı yayına hazırlayan.
Dizi Ek Girişi- Tek Biçim Başlık
Türkiye İş Bankası kültür yayınları ; genel yayın 5099.
Türkiye İş Bankası kültür yayınları. Tıpkıbasım.
Türkiye İş Bankası kültür yayınları. Tıpkıbasım.
Eseri Alıntıla
Referansları kullanmadan önce gözden geçirmeniz ve varsa gerekli düzeltmeleri yapmanız önerilir.
Dijital Kaynak
MARC Görünümü
LEADER 04302naaa22200349 a04500
001 602349
003 TR_AnAIT
005 20250627115513
006 aca||e |||| 001 0
007 ta
008 230221s2021 tu ca||e |||| 001 0 mul c
020 |a9786254053238
040 |aTTK
041 |atur|aeng|alat|afre|ager|aita|aarm|aara
049 |aTürk Tarih Kurumu Kütüphanesi
090 |aA.IX/5315
100 1 |aBedevian, Armenag K.,|d1936-?
245 10|aResimli çokdilli bitki adları sözlüğü :|b3657 bitki 1711 bitki resmi : Latince, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Türkçe, Ermenice ve Arapça adlarıyla =|bIllustrated polyglottic dictionary of plant names /|cArmenag K. Bedevian ; tıpkıbasımı yayına hazırlayan Rûken Kızıler.
246 21|aIllustrated polyglottic dictionary of plant names
250 |aI. basım
260 |aİstanbul :|bTürkiye İş Bankası,|c2021.
300 |axv, 644, 455, [11] sayfa :|bportre, çizim ;|c20 cm.
490 1 |aTürkiye İş Bankası kültür yayınları ;|vgenel yayın 5099.|aTıpkıbasım
500 |aİndeks s. [3]-455.
504 |aBibliyografya s. 633-635.
520 |a“Resimli Çokdilli Bitki Adları Sözlüğü botanikçi Armenag K. Bedevian’ın ilk baskısı 1936 yılında Kahire’de yapılan sözlüğünün tıpkıbasımıdır. Günümüz botanik tarihi ve sözlük yayıncılığı açısından hâlâ biricikliğini koruyan bu eser 85 yıl önce bizlere miras kalan bir hazine değerindedir.Sözlükte 3657 adet bitki Latince, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Türkçe, Ermenice ve Arapçadaki adlarıyla tanıtılıyor ve bu sözlük için çizilmiş 1711 adet özgün desenle canlandırılıyor. Tıpkıbasımı hazırlarken içeriğinin yanı sıra fiziki özelliklerinin de korunmasına gayret ettik. Sözlüğün İkinci Bölümü’nde, yedi dilde hazırlanan bitki adları dizini, yedi farklı renkle temsil ediliyor: İngilizce pembe, Fransızca sarı, Almanca turuncu, İtalyanca beyaz, Türkçe gök mavisi, Ermenice zeytin ve Arapça yeşil. Bugünün baskı tekniğinde o günün renklerini yakalamaya çabaladık. Peki bu sözlük kimin için ve nasıl hazırlandı? Armenag K. Bedevian giriş yazısında şöyle açıklıyor: “Her ne kadar bu sözlük, başlangıçta, ziraat ve tıp talebesinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yazılmışsa da aynı derecede eczacıların, çiçekçilerin, bahçecilerin, haşerat uzmanlarının ve dilcilerin ihtiyaçlarına da cevap verebileceği gibi evlerde de kullanılabilecektir. Bu kitap, etrafımızda gördüğümüz veya işittiğimiz bütün ağaçların, ağaççıkların [çalıların] veya otların isimlerini içeremezse de yetiştirilen bütün mahsulatı, meyve ağaçlarını ve sebzeleri, sınai, tıbbi ve zehirli bütün bitkileri, umumi bahçelerin en önemli ve en çekici süs bitkilerini, çiçekçiliğin sevimli ve beğenilen çiçeklerini ve çiftliklerin en yaygın kendiliğinden bitme otlarını içerir. Kitabın hacmini lüzumsuz yere büyültmekten sakınmak için belli bir bitkinin en çok bilinen ve halk arasında en çok kullanılan ismini veya isimlerini yazarak daha az öneme sahip aynı cins türlerini bıraktım. Bitkilerin isimleri, Latince isimlerine göre, alfabetik olarak sıralanmışsa da eser öyle bir tarzda düzenlenmiştir ki bir bitkinin söz konusu yedi dilin birinde kullanılan ismini bilen herhangi bir kimse diğer dillerdeki karşılıklarını bulabilecektir. Bunu mümkün ve kolay bir hale koymak için sözlüğün ikinci bölümüne ayrı ayrı yedi fihrist koyarak bitkilerin seçilen dillerde bilinen isimlerini ve müracaat numaralarını belirttim.” --|cArka kapak.
534 |pTıpkıbasımı yapılan nüsha:|tIllustrated polyglottic dictionary of plant names in Latin, Arabic, Armenian, English, French, German, Italian and Turkish languages : including economic, medicinal, poisonous and ornamental plants and common weeds : 1711 illustrations.|cCairo : Argus & Papazian Press, 1936.
650 4|aBitkiler|vSözlükler.
700 1 |aKızıler, Rûken,|etıpkıbasımı yayına hazırlayan.
830 0|aTürkiye İş Bankası kültür yayınları ;|vgenel yayın 5099.
830 0|aTürkiye İş Bankası kültür yayınları.|pTıpkıbasım.
001 602349
003 TR_AnAIT
005 20250627115513
006 aca||e |||| 001 0
007 ta
008 230221s2021 tu ca||e |||| 001 0 mul c
020 |a9786254053238
040 |aTTK
041 |atur|aeng|alat|afre|ager|aita|aarm|aara
049 |aTürk Tarih Kurumu Kütüphanesi
090 |aA.IX/5315
100 1 |aBedevian, Armenag K.,|d1936-?
245 10|aResimli çokdilli bitki adları sözlüğü :|b3657 bitki 1711 bitki resmi : Latince, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Türkçe, Ermenice ve Arapça adlarıyla =|bIllustrated polyglottic dictionary of plant names /|cArmenag K. Bedevian ; tıpkıbasımı yayına hazırlayan Rûken Kızıler.
246 21|aIllustrated polyglottic dictionary of plant names
250 |aI. basım
260 |aİstanbul :|bTürkiye İş Bankası,|c2021.
300 |axv, 644, 455, [11] sayfa :|bportre, çizim ;|c20 cm.
490 1 |aTürkiye İş Bankası kültür yayınları ;|vgenel yayın 5099.|aTıpkıbasım
500 |aİndeks s. [3]-455.
504 |aBibliyografya s. 633-635.
520 |a“Resimli Çokdilli Bitki Adları Sözlüğü botanikçi Armenag K. Bedevian’ın ilk baskısı 1936 yılında Kahire’de yapılan sözlüğünün tıpkıbasımıdır. Günümüz botanik tarihi ve sözlük yayıncılığı açısından hâlâ biricikliğini koruyan bu eser 85 yıl önce bizlere miras kalan bir hazine değerindedir.Sözlükte 3657 adet bitki Latince, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Türkçe, Ermenice ve Arapçadaki adlarıyla tanıtılıyor ve bu sözlük için çizilmiş 1711 adet özgün desenle canlandırılıyor. Tıpkıbasımı hazırlarken içeriğinin yanı sıra fiziki özelliklerinin de korunmasına gayret ettik. Sözlüğün İkinci Bölümü’nde, yedi dilde hazırlanan bitki adları dizini, yedi farklı renkle temsil ediliyor: İngilizce pembe, Fransızca sarı, Almanca turuncu, İtalyanca beyaz, Türkçe gök mavisi, Ermenice zeytin ve Arapça yeşil. Bugünün baskı tekniğinde o günün renklerini yakalamaya çabaladık. Peki bu sözlük kimin için ve nasıl hazırlandı? Armenag K. Bedevian giriş yazısında şöyle açıklıyor: “Her ne kadar bu sözlük, başlangıçta, ziraat ve tıp talebesinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yazılmışsa da aynı derecede eczacıların, çiçekçilerin, bahçecilerin, haşerat uzmanlarının ve dilcilerin ihtiyaçlarına da cevap verebileceği gibi evlerde de kullanılabilecektir. Bu kitap, etrafımızda gördüğümüz veya işittiğimiz bütün ağaçların, ağaççıkların [çalıların] veya otların isimlerini içeremezse de yetiştirilen bütün mahsulatı, meyve ağaçlarını ve sebzeleri, sınai, tıbbi ve zehirli bütün bitkileri, umumi bahçelerin en önemli ve en çekici süs bitkilerini, çiçekçiliğin sevimli ve beğenilen çiçeklerini ve çiftliklerin en yaygın kendiliğinden bitme otlarını içerir. Kitabın hacmini lüzumsuz yere büyültmekten sakınmak için belli bir bitkinin en çok bilinen ve halk arasında en çok kullanılan ismini veya isimlerini yazarak daha az öneme sahip aynı cins türlerini bıraktım. Bitkilerin isimleri, Latince isimlerine göre, alfabetik olarak sıralanmışsa da eser öyle bir tarzda düzenlenmiştir ki bir bitkinin söz konusu yedi dilin birinde kullanılan ismini bilen herhangi bir kimse diğer dillerdeki karşılıklarını bulabilecektir. Bunu mümkün ve kolay bir hale koymak için sözlüğün ikinci bölümüne ayrı ayrı yedi fihrist koyarak bitkilerin seçilen dillerde bilinen isimlerini ve müracaat numaralarını belirttim.” --|cArka kapak.
534 |pTıpkıbasımı yapılan nüsha:|tIllustrated polyglottic dictionary of plant names in Latin, Arabic, Armenian, English, French, German, Italian and Turkish languages : including economic, medicinal, poisonous and ornamental plants and common weeds : 1711 illustrations.|cCairo : Argus & Papazian Press, 1936.
650 4|aBitkiler|vSözlükler.
700 1 |aKızıler, Rûken,|etıpkıbasımı yayına hazırlayan.
830 0|aTürkiye İş Bankası kültür yayınları ;|vgenel yayın 5099.
830 0|aTürkiye İş Bankası kültür yayınları.|pTıpkıbasım.
Materyaller
Depodan talep edilen materyal sadece kütüphane içerisinde kullanılmaktadır.
Materyal dışarıya ödünç verilmemektedir.
Materyal dışarıya ödünç verilmemektedir.
