Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu, 3-4 Şubat 2017, Kahramanmaraş / editörler Cevdet Kabakcı, Prof. Dr. İbrahim Solak, Prof. Dr. Orhan Doğan, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şavkılı, Yrd. Doç. Dr. Erhan Alpaslan, Mehmet Canlı, Ömer Yalçın Ova.

Yer Numarası
A.IX/6857
ISBN
9786054996735 (tk.)
9786054996742 (1. c.)
9786054996759 (2. c.)
9786054996766 (3. c.)
Dil Kodu
Türkçe
Yayın Bilgisi
Kahramanmaraş : Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 2019.
Fiziksel Niteleme
3 cilt (1. c. 397 sayfa ; 2. c. 465 sayfa ; 3. c. 468 sayfa) : resim, portre, harita, soyağacı, tıpkıbasım, tablo ; 24 cm
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya bildiri sonlarındadır.
İçindekiler Notu
1. CİLT. Maraş savunması ile ilgili Ermenilerin yürütmüş olduğu propaganda faaliyetlerinin Bristol günlüklerine yansıması / Hikmet Öksüz -- Milli Mücadele'de TBMM'ye Maraş’tan çekilen destek ve tebrik telgrafları / Haluk Selvi -- Maraş’ın Fransızlar tarafından işgaline Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliye’nin tepkileri / Osman Akandere -- Erken Cumhuriyet Döneminde Maraş’ta toplum ve ekonomi / Said Öztürk -- Milli Mücadele ve sonrasında Zeytun Ermenileri / Nejla Günay -- Milli Mücadelede Anadolu basınında Maraş / İsmail Özçelik -- Maraş’ın işgali, Fransız ve Ermenilerle ilişkiler / Kemal Çelik -- Fransızların Maraş’ı işgali ve Kuvayı Milliye’nin direnişi / Ahmet Eyicil -- Milli Mücadele’de Kahramanmaraş’ın işgali ve kurtuluşu / Oğuz Aytepe -- Mondros Mütarekesi sonrasında Güneydoğu Anadolu’da İngiliz faaliyetleri / Fahri Taş -- Kıbrıs’ta Ermeni Doğu lejyonu “Legion d’orient” ve Çukurova’da faaliyetleri / Ulvi Keser -- Milli Mücadele Döneminde Maraş’ta İngiliz siyasi ve askeri faaliyetleri / Mustafa Sıtkı Bilgin -- Milliyetçilik olgusu ve Maraş’ın milli mücadelesinde milli ve dini unsurlar / Tülay Aydın -- Maraş kurtuluş harbi sırasında Elbistan Kaymakamının kovulması / Ömer Hakan Özalp -- Maraş ve Antep milli mücadelesinin karşılaştırmalı bir değerlendirmesi / Cengiz Şavkılı, Tülay Aydın -- Milli Mücadele’de Maraş-Hatay Kuvayı Milliye dayanışması / Süleyman Hatipoğlu -- Maraş milli mücadelesinin Kurtuluş Savaşına tesiri / Mehmet Işık -- Maraş milli mücadelesinin manevi mimarları / Recep Şükrü Güngör -- XX. yüzyılın ilk çeyreğinde Maraş’ın idari ve nüfus yapısı / İbrahim Solak -- Sebil’ür-Reşad Dergisi’nin Milli Mücadeledeki yeri ve Eşref Edib’in “Maraş ve Ayntablıların kahramanlıkları” isimli makalesi / Orhan Doğan -- Maraş milli mücadelesi ve 12 Şubat Kurtuluş Bayramı kutlamalarının Maraş Vilayet Gazetesine yansımaları / Cengiz Şavkılı, Hüsne Doğan -- Vatan savunmasında Maraş mevlevihanesi / Ali Avgın.
2. CİLT. Milli Mücadele Dönemi’nde Elbistan’dan Maraş’a yapılan yardımlar / Fahri Kılıç -- Milli Mücadelede Andırın / Celil Çınkır -- Zeytunlu’nun Andırın baskını ve Abaza Durdu Bey olayı / Cezmi Yurtsever -- Kahraman Sütçü İmam’dan ve Kahramanmaraş’taki cihaddan alınacak dersler / Burhan Bozgeyik -- Maraş milli mücadelesinde din adamları bağlamında Ziyaizade (Dayızade) Hacı Mehmet Emin Efendi ve Maraş milli mücadelesine katkıları / Erhan Alpaslan, Mehmet Abama -- Maraş direnişçilerinin Maraş yerlisi Ermenilere Kurtuluş Savaşı sırasında yaptıkları yardımlar / Cengiz Gönen -- Afşin’den Milli Mücadelede Atatürk’le telgraflaşmalar ile Milli Mücadelede Maraş savaşına katılan Afşinli şehit ve kahramanlar / Mustafa Köş -- Maraş milli mücadelesinde Kılıç Ali Bey’in rolü / Deniz Kurtbeğan -- Misak-ı Millinin Maraş hattı savunmasında savaş ve kadın üzerine bir inceleme / Olcay Özkaya Duman -- İlk kurşun / Yaşar Türkkorur -- Maraş-Fransız harbinin yazılamayanları ve yazılanların değerlendirilmesi / Yaşar Alptekin -- Kahraman Gülsüm (Kamil Alperen bir hatırası) / Cevdet Alperen -- Maraş milli mücadelesinde kadınlar / Fırat Biçer -- Maraş Milli Mücadelesi’nin sembol eseri : Uzunoluk Hamamı / Mehmet Özkarcı -- Bir edebi anlatım formu olarak destan ve Kahramanmaraş kurtuluş destanları / İbrahim Erşahin, Arif Özgen -- Gazi ve şehitlerin Maraş’ın kurtuluşundaki katkıları bağlamında Afşin’in yakın tarihinden (1910-1960) kesitler / Necati Demir -- Halide Nusret Zorlutuna’nın roman ve hatıralarında Muharrem Bayazıt / Ömer Yalçınova -- Maraş Kurtuluş Harbin’de Elbistan’ın rolü / Adnan Güllü -- Maraş’ın işgalinin Erzurum’daki yankıları / Yavuz Aslan -- Heyet-i Temsiliye’den Ankara Hükümeti’ne Maraş ve çevresinde uygulanan mücadele stratejileri / Hamit Pehlivanlı -- Levant-Kilikya-Kemalistler bağlamında Maraş savunması / Celal Pekdoğan -- Mustafa Kemal Paşa ve Kahramanmaraş zaferi / Cengiz Gönen -- Maraş’ın kurtuluş mücadelesinin çocuk hikayelerine ve tiyatro eserlerine yansımaları / Vüsale Musalı -- Heyet-i Temsiliye’nin Maraş milli mücadelesine yönelik faaliyetleri / Erhan Alpaslan -- Stanley E. Kerr’in “the lions of Marash” kitabına göre Maraş milli mücadelesi ve kitaba yönelik eleştiriler / Mustafa Edip Çelik -- Maraş için kalemleriyle savaşanlar / Kadriye Kırdök -- Milli Mücadelede Mücahit Mehmet Mümtaz Eren / Furkan Eren -- Maraş coğrafyasında diriliş ruhu ve 12 şubat zaferi / İbrahim Gökburun.
3. CİLT. Pazarcık Türkmen aşiretlerinin Maraş savunmasındaki rolü / Selahattin Döğüş -- Avusturyalı Profesör Erich Feigl’in Kurtuluş Savaşı dönemindeki Maraş olaylarıyla ilgili değerlendirmeleri / Namiq Musalı -- Milli Mücadelede Güney Cephesi içinde Maraş / Hasan İzzet Altınanıt -- Kuvvai Milliye kumandanlarından şehit Teğmen Mulla Mehmet Karayılan’ın ve Atmalı Aşireti’nin Maraş ve Antep harbinde verdiği şanlı mücadele / Mehmet Demir -- Milli Mücadele Dönemi’nde Türkoğlu Cephesi / İlyas Gökhan -- Millî kurtuluş, millî kimlik ve Türk üniversite logoları / İbrahim Erşahin, Emine Çelik -- Milli Mücadele Döneminde Fransız işgali karşısında Maraş savunması, Ekim 1919’dan Şubat 1920’ye kadar sürede yaşanan önemli olay ve çarpışmalar / F. Rezzan Ünalp, Levent Ünal -- “Kırmızı şeritli istiklal madalyası” ve Maraşta kahramanlık destanı / Elçin İbrahimov -- Andırın çete örgütlenmesi ve ağıtlarda kalanlar / İsmail Arslan -- Andırın Cephesinde Osman Tufan Paşa / Yusuf Necat Yaycıoğlu -- Cumhuriyet Döneminde yapılan Maraş kurtuluş şenlikleri / Murat Küçükuğurlu -- Antep savunması ana kaynaklarında Maraş / Halil İbrahim Yakar -- Maraş savunmasında Elbistan’da bir Kuva-i Milliye karargâhı tarihi Nakibzâde Konağı (Nakibzâde Münir Ağa Konağı etnografik sanal müzesi) / Abbas Ketizmen -- Kurtuluş Savaşında Maraş şehir içi çarpışmaları ve işgal güçlerinin Maraştan çekilmeleri, 21 Ocak-11 Şubat 1920 / Yaşar Büyükoğlu -- Ermeni anlatılarında Maraş ve Kilikya / Mustafa Tayfun Üstün -- Kılıç Ali’nin çekilişi ve Ali Rıza Pişkin / Serdar Yakar -- Milli Mücadele bilincini canlı tutmak için okuma ve tarih okumalarının önemi / Alpaslan Yurtsever -- Maraş savunmasının zaferle sonuçlanmasında etkili olan unsurlar / Mehmet Yetişgin, Sevim C. Dumanoğlu -- Maraş savunması ve topyekün savaş / Oğuz Paköz -- Maraş’ın kurtuluş destanı / Mehmet Demirel Babacanoğlu -- Maraş milli mücadelesinde Arslan Bey’in rolü / Handan Bal -- Maraş milli mücadelesinin şiirlere yansıması / Ramazan Avcı -- Vatan müdafasına tohum perdesinden bakmak / Eshabil Yıldız -- Maraş milli mücadelesinde Aşıklıoğlu Hüseyin / Mirsad Fırtına -- Milli Mücadele Döneminde toplum duygusallığı / Murat Orçan -- Maraş Halkevi raporuna göre Kurtuluş Harbi / Ömer Hakan Özalp -- Fransızlar kaçtı mı, çekildi mi? / Hacı Ali Özturan -- Milli Mücadele ve gençlik / Ömer Sevinçgül -- Kurtuluş Savaşımızda kendini kurtaran şehirler / Müslüm C. Akalın -- Epik şiir ile tarih okumak / Nevzat Kırkpınar -- Markasi’den Kahramanmaraş’a ad hikayesi / Şaban Sözbilici -- Haneye tecavüz ve Aşıklıoğlu Hüseyin / Salman Kapanoğlu -- Şeyh Ali Sezai Efendi ve Ceceli’de yaşananlar / Mehmet Canlı -- Maraş Milli Mücadele kahramanlarından Hasan Refet Efendi’nin (1863-1929) kendi el yazısıyla tercüme-i hali / Mehmet Bilmen -- Maraş Ermeni komitacısı Aram Baghdikian / Bayram Ayna -- Mahalli kuvetlerin Maraş mücadelesindeki rolü / Ali Gültekin Biniş -- Agop Hırlakyan / Mehmet Turan.
Emeği Geçenler
Kabakcı, Cevdet, editör.
Solak, İbrahim, editör.
Doğan, Orhan, editör.
Şavkılı, Cengiz, editör.
Alpaslan, Erhan, editör.
Canlı, Mehmet, editör.
Ova, Ömer Yalçın, editör.