Hekimbaşı Hayatizade Mehmed Emin Efendi döneminde Osmanlı sarayında uygulanan ilaç terkipleri / hazırlayan Ramazan Tuğ ; editör Hatice Nil Sarı.

Yer Numarası
A.IX/8074
ISBN
9786258352764
Dil Kodu
Türkçe
Eser Adının Farklı Biçimi
İngilizce iç kapak: Drug prescriptions administered to Ottoman courtiers during Hayatizade Mehmed Emin Efendi’s tenur as chief physician
Osmanlı sarayında uygulanan ilaç terkipleri
Yayın Bilgisi
Ankara : Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) = Turkish Academy of Sciences, 2023.
Fiziksel Niteleme
439, [1] sayfa : tıpkıbasım, tablo ; 25 cm.
Dizi
Türk-İslam bilim kültür mirası dizisi ; 55
Genel Not
“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde” -- İç kapak.
İndeks s. [231]-257.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografik bilgi içerir.
İçindekiler Notu
Eser Hakkında -- Eserin muhtevası - - Drog ticaretine ışık tutan bilgiler -- İlaçların yapımı ve uygulanışıyla ilgili ayrıntılı bilgiler ve uyarılar -- Terkipleri kullanma miktarı ve şekilleri -- Eserde ismi geçen kaynak şahıslar ve terkipleri -- Padişah eşleri başkadın, kadınefendi ve ikballer için hazırlanan bazı ilaç terkipleri - - Haremi idare eden kalfalara çeşitli rahatsızlıklar için yapılan bazı ilaç terkipleri -- Diğer Saray görevlileri için hazırlanan ilaç terkipleri -- Metindeki konu başlıkları -- Metin -- Dizin -- Tıpkıbasım.
Özet, vb.
“İlaç Terkipleri adıyla bilim dünyasının istifadesine sunulan ve benzeri az bulunan eser bir telif değil, tıp ve eczacılık alanındaki teorik bilgilerin hekimbaşıların gözetiminde Osmanlı Sarayında uygulanmış müfret ve mürekkep ilaç formüllerinden oluşuyor. Eser; 18. yüzyılda sıklıkla sarayın şifahane ve eczanelerinde padişah, şehzadeler, hanım sultanlar, kadın efendiler, harem ve diğer saray mensuplarıyla sadrazam, şeyhülislam ve darüssade ağaları gibi önemli devlet adamları ve başkaları için hazırlanan ilaç reçetelerin kaydedildiği el yazması bir defter. Deftere hastalıktan korunma ve tedavi amacıyla hazırlanıp deneyimlenen ve defterin başında belirtildiğine göre beğenilen macun, şerbet, su, tenkiye, hap, kurs, toz, gargara, merhem, yağ, ruh, iksir, lapa, yakı, tütsü gibi yüzlerce ilaç reçetesi kaydedilmiş. Tıp tarihi araştırmacıları, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulayıcıları ile klinik araştırma yapanlar için önemli bir başvuru niteliğinde olan defterde Mehmet Emin Efendi dışında hekimbaşı, tabip, eczacı, cerrah, pek çok kaynak kişi ve eserden söz ediliyor” -- Yayıncı.
Orijinal Versiyon Notu
Esere esas alınan nüsha: Milli Saraylar Kütüphanesi. Halife Abdülmecid Efendi Koleksiyonu, no. 3810.
Dil Notu
Türkçe-İngilizce iç kapak, içindekiler, özet ve önsöz içerir.
Emeği Geçenler
Tuğ, Ramazan, hazırlayan.
Sarı, Hatice Nil, editör.