Atatürk'ün mutfağı : Mustafa Kemal Atatürk’ün sofrasında yenenler, içilenler, mutfak harcamaları ve personel masrafları / Murat Bardakçı.

Yer Numarası
A.IX/8403
ISBN
9786257548359
Dil Kodu
Türkçe
Eser Adının Farklı Biçimi
Mustafa Kemal Atatürk’ün sofrasında yenenler, içilenler, mutfak harcamaları ve personel masrafları
Basım Bildirimi
Birinci baskı.
Yayın Bilgisi
İstanbul : Turkuvaz Kitap, 2022.
Fiziksel Niteleme
328 sayfa : resim (çoğu renkli), tıpkıbasım (kimi renkli) ; 23 cm.
Dizi
Turkuvaz Kitap. Tarih.
Genel Not
İndeks s. [275]-287.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografik bilgi içerir.
Özet, vb.
“Atatürk’ün sofrası hakkında şimdiye kadar çok şey söylendi, makaleler ve ciltler dolusu kitaplar yazıldı ama o sofraya gelen yemekler pek merak edilmedi, yemeklerin hazırlandığı mutfak ve mutfağın nasıl işlediği araştırılmadı. Mustafa Kemal Paşa’nın yaşadığı ve bazen uzun, bazen kısa müddetlerle kaldığı yerlerin; yani Çankaya’nın, Dolmabahçe Sarayı’nın, Florya Köşkü’nün ve diğer mekânların ortak özellikleri birer bekâr evi olmalarıydı. Atatürk’ün Mutfağı’nda devletin kurucusunun sofrasına gelen yemeklerin hazırlandığı mutfağın kuruluşu, satın alınan mutfak âletleri, yemek takımları, aşçılar, o devirde sofracı denen garsonlar, yiyecekler, içecekler ve Atatürk’ün hususî hesabından karşıladığı yeme-içme masrafları belgelere dayanılarak anlatılmaktadır. Kitapta kullanılan belgeler şimdi Cumhurbaşkanlığı Arşivi’ndedir ve 1921’den, yani Mustafa Kemal Paşa’nın Çankaya Köşkü’ne yerleşmesinden itibaren yapılan bütün harcamaların evrakı mükemmel şekilde muhafaza edilmiştir. Bu kitap Atatürk’ün mutfağını konu alan ilk çalışmadır ve kitapta yazılanların tamamının kaynağı, Cumhurbaşkanlığı Arşivi’ndeki belgelerdir“ -- Arka kapak.
Dizi Ek Girişi- Tek Biçim Başlık
Turkuvaz Kitap. Tarih.