Altay toplulukları : yemek ve beslenme kültürü / editörler İlhan Şahin, Fahri Solak, Naciye Ata Yıldız, Feridun M. Emecen, Üçler Bulduk, Saadettin Yağmur Gömeç, Güljanat K. Ercilasun, Muhammed Bilal Çelik, Aymira Taşbaş, Erhan Taşbaş.

Yer Numarası
A.X/1296
ISBN
9786052334188
Dil Kodu
Türkçe, Özbekçe, Kırgızca
Eser Adının Farklı Biçimi
Oltoy hamjamiyatları : Oziq-ovqat va ovqatlanish madaniyati
Yemek ve beslenme kültürü
Yayın Bilgisi
İstanbul : Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), 2024.
Fiziksel Niteleme
762 sayfa : resim (çoğu renkli), minyatür, portre, çizim, şekil, harita, kroki, şema, tıpkıbasım, tablo ; 25 cm.
Dizi
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) yayınları ; no. 40
Genel Not
Eser, 27-30 Eylül 2022 tarihinde Taşkent'te düzenlenen sempozyumda sunulan bildirilerden oluşturulmuştur.
Bibliyografi, vb. Notu
Bibliyografya bildiri sonlarındadır.
İçindekiler Notu
SUNUŞ. Altay Halklarını Birleştiren ve Altay Kültür ve Uygarlık Değerlerinin Köklerine Çığır Açan Bir Sempozyum / Prof. Dr. Gulchehra Rixsiyeva -- Kitabın Mutfağı -- TARİH. Arkeolojik Kazı Sonuçlan ve Sanat Tarihi Materyallerine Göre Eski Türklerde Yiyecek ve İçecek Kültürü / Yaşar Çoruhlu -- Kök Türk Kitabeleri ve Divanü Lûgat-it-Türk’e Göre Türklerde Yiyecek ve İçecek Kültürü / Saadettin Yağmur Gömeç -- Sosyal Statünün Toplantı ve Sofraya Yansıması : Kırgız Toplumu Örneği / İlhan Şahin -- Anadolu’daki Aşiretlerde Yemeklerin Kut/Devlet ve Ülüş Geleneği ile İlişkisi / Faruk Söylemez -- Sibirya Tatarlarının Beslenme Tarihi / Vladislav Kokoulin -- KÜLTÜREL ETKİLEŞİM VE EĞİTİM. Ármin Vámbéry’nin Bakış Açısıyla “Doğu Kültürü İçerisinde Türk Mutfağı” / Gülcan Memiş -- Karadeniz’den Orta Asya’ya Göç Eden Mutfak / Eda Bindaş -- Türklerin Yaşama Biçimlerinin Almanca Kaynaklara Yansıması / Yüksel Kaştan -- YEMEK COĞRAFYASI. Tarihsel Süreçte Karadeniz Balıkçılığı, Türk Beslenme ve Kültürel Hayatındaki Yeri / Mehmet Okur -- Kaz Dağları Kırsalında Geleneksel Ekolojik Bilgi ve Yemek Kültürü / Mehmet Ali Yolcu -- Türklerde Sofra Kültürü ve Beslenme : Et, Ekmek ve Çay / Hikmet Demirci -- Konar-göçer Türkmen Toplulukların Yemek Adetlerinden Kangal Örneği / Hüseyin Cılga -- YEMEK-BESLENME. Sultanın Ekmeğini Yemek : Saray, Ekmek ve Kullar / Feridun M. Emecen -- 16. Yüzyıl Ankara’sının Beslenme Kültürü : Tarihî Kaynaklar Üzerinden Bazı Tespitler / Emine Erdoğan Özünlü -- 16-17. Yüzyıl Macar Beslenme Kültürü, Kaynaklar, Araştırmalar / Sándor Papp -- 17. Yüzyılda Topkapı Sarayı’nda Yemek ve Beslenme Kültürü / Belgin Tezcan Aksu -- Tam Zamanlı ve Yarı Zamanlı Göçerlerde Temel Beslenme Kültürü Olarak Maya, Mayalama ve Mayalı Besinler / Alaattin Aköz -- YİYECEKLER. Yemek ve Beslenme Kültürüne Kısa Bakış / Mukadder Güneri -- Yemek Sosyolojisi Bağlamında Geleneksel Bir Yörük Tatlısı Olan Sarıeli/Saraylı Tatlısının Geçmişi : Denizli-Tavas Örneği / Türkan Erdoğan -- Teleüt Yemek Kültüründe Pilmen ve Teleüt Sofrası Üzerine Gözlemler / Şükrü Halûk Akalın -- İÇECEKLER. Türkistan Hanlıkları Devrinde Kımız ve Kullanımı / Muhammed Bilal Çelik -- Kahvenin Osmanlı’dan Fransa’ya Yolculuğu / Gülhanım Ünsal -- Süt ve Süt Ürünleri İle İlgili Terimler Üzerine : Kazak ve Özbek Türkçesi Örneğinde / Nergis Biray -- Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Çay Reklamları Üzerine / Kemalettin Kuzucu -- ÖRF-İNANÇ-ETİK. Kırgızlardaki Kara Aş Örfü ve Bununla İlgili Günümüzdeki Sorunlar / Mayrambek Orozobayev -- Türk Kültüründe Aşfazlık (Aşçılık Risalesi) / Üçler Bulduk -- Yemek ve Beslenme Kültürünün Dinî Hükümlerle İlişkisi / İbrahim Kâfi Dönmez -- Osmanlı Gayrimüslimlerinin Perhiz Uygulaması / Emine Dingeç -- EDEBİYAT-FOLKLOR. Manas Destanına Yansıyan Yiyecek-İçecek Kültürü / Naciye Ata Yıldız -- Kırgız Sosyo-Kültürel Yapısının Belirleyici Unsuru Olarak Manas Destanı’nda Yemek Kültürü / Gülzura Cumakunova -- Kazak Romanına Yansıyan Toplumsal Bir Ritüel : Yemek / Tolga Bayındır -- Kültürümüzde Kebap ve Klasik Türk Şiirinde İşlenişi / Gencay Zavotçu -- Türkiye’deki Yemek Destanlarının Yapısı ve Teknik Özellikleri / Doğan Kaya -- SÖZ VARLIĞI. Kırgızcadaki “Bıcı” ve “Olobo” Yemek Adları Üzerine / Nurgül Moldalieva -- SÖZLÜ MİRAS VE KİMLİK. Özbek Atasözlerinde Beslenme Kültürünün Değerlendirilmesi / Süveyda Şahin -- Yemek ve Beslenmeyle İlgili Türk ve Özbek Atasözleri ve Deyimlerinin Ortak Özellikleri / Hayrullah Hamidov.
Dil Notu
Eser Türkçe, Özbekçe ve Kırgızca bildirilerden oluşmaktadır.
Emeği Geçenler
Şahin, İlhan, editör.
Solak, Fahri, editör.
Yıldız, Naciye Ata, editör.
Emecen, Feridun M., editör.
Bulduk, Üçler, editör.
Gömeç, Saadettin Yağmur, editör.
Ercilasun, Güljanat K., editör.
Çelik, Muhammed Bilal, editör.
Taşbaş, Aymira, editör.
Taşbaş, Erhan, editör.