Records of the department of state relating to internal affairs of Turkey, 1910-29 (Washington)
1 mikrofilm makarası (529 poz)
Keywords: 126 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 18.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Türk Hükümeti'nin Türkiye'de yaşayan Ermenilere karşı davranışları ve tutumları. 127 numaralı belgedeki ABD Harput Konsolosu Leslie A. Davis ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 11.07.1915 tarihli yazışmanın konusu: Harput'tan sürülen Ermenilerin durumuyle ilgili ABD İstanbul Elçiliğine gönderilen rapor. 128 numaralı belgedeki ABD Trabzon Konsolosu Oscar Heizer ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 29.07.1915 tarihli yazışmanın konusu: Trabzon'dan sürülen Ermeniler. 129 numaralı belgedeki ABD Suriye (Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 03.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilerin tehciri. 130 numaralı belgedeki ABD İzmir Konsolosu ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 05.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: İzmir ve İstanbul Elçilikleri arasında dosya paylaşımı. 131 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A. Adee)'nın 11.09.1915 tarihli yazışmasının konusu: 9 Eylül günü İstanbul ABD Büyükelçisi'nden gelen mektubun kendisine ulaştığı en kısa zamanda şehre gideceği yazılmıştır. 132 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A. Adee)'nın 13.09.1915 tarihli yazışmasının konusu: Ermenilerin Türkiye'de yaşadığı acıların hafifletilmesi ve onlara yardım etmek amaçlı bir komite kurulacağı, bu komitenin para toplayacağı ve Messrs, Crane, Dodge ve Matt gibi kişilerle en kısa sürede bir toplantı yapılacağı yazılmıştır. 133 numaralı belgedeki Cleveland Hodge ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A. Adee) arasındaki 13.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'deki ABD Eğitim Kuruluşları için Türk Hükümeti'nin uyguladıkları. 134 numaralı belgedeki Sekreter Vekili Polk ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 17.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'de bulunan ve belgede ismi geçen Ermenilerin korunmaları ve yardım edilmesine dair İtalyan Hükümeti, Bakanlıktan resmi olmayan bir iyi niyet talebinde bulunmuştur. Bu kişilerin adları ve yaşadıkları yerler yazının devamındadır. 135 numaralı belgedeki Cleveland Hodge ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A. Adee) arasındaki 17.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: 16 Eylül'de yazarın ofisinde bir toplantı yapılmış, katılanlar ise Anadolu'daki durumla yakında ilgilenen kişiler olmuştur. Kurulan komitenin başkanı Dr. Barton seçilmiştir, Bay Crane'in gelecek hafta Ermeni konusuyla ilgili Bakanlığı ziyaret edeceği beklenmektedir. 136 numaralı belgedeki Schofield ve ABD Denizcilik Bakanlığı arasındaki 20.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: ABD Gemisi Chester Pazartesi sabahı içindeki 381 göçmen ile İskenderiye'ye (Mısır) hareket etmiştir. Yetkililer, sınırdışı etmek istedikleri Yahudilerin pasaportsuz olduklarını söyleyerek onları gemiden indirmek istemişlerdir ama bu girişim başarısız olmuştur. Başka bir gemi olan Brutus ise 15 Ekim'de yola çıkacaktır ve 1 Kasım'da yemek yardımının geleceği yazılmıştır. 137 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 21.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: 13 ve 16 Ağustos'ta Konya'dan Bay Dodd tarafından gönderilen raporlar Bakanlığa iletilmiştir. Bay Dodd, Sivas'taki soykırımı duyulduğunu düşünüyor, bu haberi Alman bir doktor getirmiştir. Yetkililer başka insanlara iyi izlenim vermek için sokakları temizliyorlar ve olağan şeyleri yapıyorlar. Bu temizliğin sebebinin Salı günü buraya gelecek olan Konsolos Engert olduğu düşünülmektedir. Ereğli'den Mihran Chlukian'ın yazdığı mektupta, Bay Dodd'dan para istemektedirler çünkü onlara ertesi gün yola çıkmaları emredilmiştir ve bu mektup Konya'dan ileriye gidilmeyeceği yönündeki sözlerin yanlış olduğunu ortaya çıkarmaktadır. 138 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 10.09.1915 tarihli yazışmasının konusu: Beyrut ve Joffa'dan Girit'e sürülen saldırgan kuvvetlerin ulaşımıyla ilgili mektup, gecikmeden Dışişleri Ofisi'ne yollanmıştır. Gelen cevapta, Fransız yetkililer yardımlarından dolayı ABD yetkililerine teşekkür etmektedirler. 139 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 24.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: 10 Ağustos tarihinde Halep'teki Konsolos Jackson'dan gelen mektup. 140 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 25.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Genel durum. 141 numaralı belgedeki Richard W. Austin (ABD Ermeni Ulusal Savunma Birliği) ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 23.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Birliğin yaptığı toplantıyla ilgili yazı ve alınan kararlar. 142 numaralı belgedeki Trabzon ABD Konsolosluğuve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 05.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Trabzon'daki Ermeni firmalarının sona ermesi. 145 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 24.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'deki Ermenilere yardım için kullanılacak 50 veya 100.000 doların durumu. 146 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 28.09.1915 tarihli yazışmasının konusu: Kansas Şehir Gazetesinde çıkan yazı. 147 numaralı belgedeki ABD Suriye (Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 10.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Urfa'daki Ermeni olayları. 148 numaralı belgedeki ABD Suriye (Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 19.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Türk Hükümeti'nin Türkiye'de yaşayan Ermenilere karşı davranışları ve tutumları. 149 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 31.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: ABD İzmir Başkonsolosu, şehirdeki Ermeni Başpsikoposundan bir mektup almıştır ve bunu Bay Morgenthau'ya iletmiştir. 150 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 01.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: ABD İzmir Başkonsolosu George Horton'un Bay Morgenthau'ya gönderdiği mektubun konusu İzmir'deki 7 Ermeninin ölüme mahkum edilmesidir. 151 numaralı belgedeki Miran Sevasly (ABD Ermeni Ulusal Savunma Birliği Başkanı) ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A.Adee) arasındaki 30.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Alman Büyükelçisi Kont Bernstorff, Başkan'a Ermeni vahşeti konusunda bir mektup yollamıştır ve yazının ekinde Başkan'ın bu mektuba verdiği cevap vardır. 152 numaralı belgedeki ABD Senatosu Robert L. Owen ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 04.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Büyükelçi Morgenthau'nun Türk Hükümetine bir öneri yaparak, Ermeni vatandaşlardan sağ kalan kişilerin ABD'ye ulaşmaları için 1 milyon dolar toplanması istenmiştir. Bu kişiler daha sonra Batı'daki çiftliklere yerleştirileceklerdir. 153 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 02.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul'daki Yahudi Topluluğunun tüm yardım paraları bitmiştir ve bu yüzden Bakanlık aracılığı ile ek para talep etmektedirler. 154 numaralı belgedeki Başkan Yardımcısı Joseph P. Tumulty ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A.Adee) arasındaki 18.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: İsviçre'de bulunan bir Ermeni hanımın Başkan Wilson'a yazdığı mektup. 155 numaralı belgedeki ABD Suriye(Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 19.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bakınız Belge 148. 156 numaralı belgedeki Uruguay Hükümeti adına A.Misonian ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.09.1915 tarihli yazışma. 157 numaralı belgedeki ABD Yahudi Yardım Komitesi Başkanı Louis Brandeis ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 07.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Belge 153'de istenen yardım parasının 5000 doların Yahudilere yardım için yollandığı yazılmıştır. 158 numaralı belgedeki ABD Kahire Diplomatik Temsilcisi ve Başkonsolos Olney Arnold ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 02.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: 13 Temmuz tarihinde Ermenilerin Mısır'daki Başpsikopos'undan Bulgaristan'daki Ermeni Piskopos'una Türkiye'deki Ermenilerin tutuklanması ile ilgili yazdığı mektup. 159 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 02.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Yüzbinlerce Ermeni çoktan öldürülmüştür ve onların yok edilmeleri kaçınılmazdır. Ermenilerin yaşadıkları şehirler ve köyler tamamen boşaltılmıştır. Birçok Ermeni malı onların Türk komşuları veya yetkililer tarafından alınmıştır ve Hükümet geri kalan mallara da el koymaktadır. Bu durumdan kaynaklanan adaletsizlik, acı, fakirlik ve açlık çok kötüdür. İçlerinde bazı kişilerin makam sahibi olduğu bir heyet, durumu kontrol etmekte ve sorumsuz bir yönetim gücü sergilemektedir. Bu kişiler Türk Senatosundaki muhalefete yenilmişlerdir. Savaşçı devletlerin tehditleri sadece önemsenmemekle kalmamış ayrıca daha sert davranışlara yol açmıştır. Buradaki Alman ve Avusturya Elçilikleri ise bir engelleme gücüne sahip oldukları izlenimi yoktur çünkü Türkler kendilerine yapılan yardımdan daha fazla yardım yaptıklarını iddia etmektedirler. 160 numaralı belgedeki Philadelphia Belediye Başkanı Rudolph Blankenberg ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A.Adee) arasındaki 08.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermenistan'daki Türk vahşetine karşı halka açık bir toplantı düzenleme isteği. 161 numaralı belgedeki Charles Crane ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 06.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bay Morgenthau'nun Belge 145'teki mesajı halka iletillebilirse, bu isteğe öncelik verileceği yazılmıştır. 162 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 12.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bazı belgelerin ellerine ulaşmadığı (972,973,974,1010,1028), Ermeniler için bir iznin verilmesinin garanti edilmesinin kesin olarak söylemenin imkansız olduğu, 1023 numaralı belgenin içeriği Bab-ı Ali'ye gönderildiği zaman, burada sürülen çoğu Ermeni yolda olduğu için, kısa bir süre daha beklenmesi tavsiye edilmiş, (sürgün bitene ve karavanlar varış yerlerine ulaşana kadar) Bab-ı Ali bu kişilerin bulunduğu yerleri bilmektedir ve ABD'ye göç için yapılan başvuruları değerlendirecektir. Şu ana kadar çok az Ermeninin Türkiye'yi terk etmesine izin verilmiştir. Bu kişilerin hepsi İstanbul'dan geçmelidir ve onlar için Bay Morgenthau en uygun zamanda izin almaya çalışacaktır. 163 numaralı belgedeki Amerikalı Bakan Van Dyke ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 12.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Rapor edilen Ermenilere yönelik vahşetin durdurulması için Dışişleri Bakanı, Bakan'a (Yazar) İstanbul'daki Hollanda Bakanlığına haber vereceğini ve konunun ABD Elçisi ile görüşüleceğini belirtmiştir. 164 numaralı belgedeki ABD Kahire Diplomatik Temsilcisi ve Başkonsolos Olney Arnold ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 13.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'deki Ermenilere yapıldığı iddia edilen soykırım. 165 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 10.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Atina'dan gelen mektup. 166 numaralı belgedeki Savaş boyunca acı çeken Yahudilere Yardım eden Merkez Komite Başkanı Albert Lucas ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 13.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mektupta, Filistin'deki Yahudilere yapılan yardımın 10 milyon 688 bin 15 dolar ve bu havalenin yapılan 11. havale olduğu, çekin en kısa zamanda İstanbul Büyükelçisi Bay Morgenthau'ya ulaştırışması gerektiği yazılmıştır. Ayrıca Kudüs'teki ABD Konsolosluğuna gönderilmesi için açık bir mektup ektedir. 167 numaralı belgedeki Maliye Bakanlığı W. G. McAdoo ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 06.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Yazar Julius Chambers, Büyükelçi Morgenthau'nun Anadolu'da yapıldığı iddia edilen Ermeni soykırımını araştırmak üzere Anadolu'yu gezecektir. Bu durum yazarın kulağına gelmiştir ve bu görevi kendisinin en mükemmel ve her türlü gereğini karşılayarak yapabileceğini belirtmiştir. Ayrıca Büyükelçinin ona sağlayacağı güvenlik ile, kendisinin Ermenistan'a giderek ordaki tüm gerçekleri yazabileceğini çünkü istenen şeyin uluslararası bir üne sahip olan kişinin dikkatli bir şekilde yazacağı bir rapor olduğunu söylemektedir. Bu raporda söylenenler gerçeği yansıtacaktır. Yazar bu durumun Bay Lansing'e iletilmesini istemektedir. Gelen cevapta böyle bir durumun olması ihtimalinde (Morgenthau'nun yapacağı gezi), Bay Chambers'ın isteğinin göz önünde bulundurulacağı belirtilmiştir. 168 numaralı belgedeki Merhamet Komitesi Maliyecisi/Hesapçısı August Belmont ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 13.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilere toplam 65 bin dolarlık bir yardım yapılacağı, fakat para transferinin zorluğundan dolayı, parayı yazarın çektiği ve bunun Bay Morgenthau'ya iletilmesi istenmiştir. 169 numaralı belgedeki ABD Londra Büyükelçisi ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 15.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Büyükelçi, 20 Eylüldeki mektubuna atıf yaparak (Yahudilere yardım durumu), İskenderiye'deki Konsolos'un Bakanlık tarafından 2000 dolarlık yardımı almaya ve bunun komiteye ulaşmasını sağlamak için görevlendirilmiştir. 170 numaralı belgedeki Avukat J. W. DeYoe ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 14.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mektup, Senatör'e yazılmıştır ve konusu Süryanilerle ilgilidir. 171 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 13.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: 8 Ekim tarihinde çıkan dedikodulara göre, kuruluşlarla bağlantıları olan Protestan ve Katolik Ermeniler, diğerleriyle birlikte sürülmüşlerdir. Muafiyetler sadece bazı yerlerde görülmüştür ve bu kişilerin sayısı da sınırlıdır. Sürülen kişilerin durumu şok edicidir. Her gün binlerce kişi ölmekte ve eldeki fonlar yardım için yetersiz kalmıştır. 172 numaralı belgedeki Avukat Jasper Rustigan ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 13.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Yazar, kendisine, son 2-3 hafta öncesine kadar, ülkedeki Ermenilerin Türkiye'deki akrabalarının durumlarına yönelik sorular sorduklarını, Providence Journal isimli derginin çıkan son sayısında "Ermenilerin bu ülkeye (ABD'ye) getirilmesine dair herhangi bir plan yapılmamıştır" diye bir yazı çıkmıştır. Yazar bunun doğru olup olmadığını öğrenmek istemektedir. Yazar, ayrıca ABD Hükümetinin ABD Ermeni vatandaşlarının koruyup korumadığını ve bu kişilerin Türkiye'deki aileleri veya çocukları için birşeyler yapılıp yapılmadığını öğrenmek istemektedir. 173 numaralı belgedeki Alman İmparatorluğu İstanbul Büyükelçisi Kont J. H. von Bernstorff ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 08.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilerin tehciri. 174 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 09.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: 4 Temmuz tarihi itibariyle, Alman Elçiliğinin Bab-ı Ali'ye bir bildiri gönderdiği, konusunun Anadolu'daki Ermeni sürgünleri ile ilgili Alman Hükümeti'nin görüşlerinin yazdığı, yapılan "soykırımın" ve yağmalamaların Bab-ı Ali'nin yönetiminin amaçları ile doğrulanamayacağı... 175 numaralı belgedeki ABD Kızıl Haç Derneği ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 25.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Derneğin her gün Ermenistan'a yardım iletilmesi ve bu yardımın dağıtılması ile ilgili günlük yazılar aldığı fakat yetkililerin bu sorulara cevap verecek durumda olmamalarının nedeninin yeterli bilgiye sahip olmadıklarından kaynaklanması, Bakanlıktan Bay Morgenthau'ya bir mesaj çekilmesi ve mesajda Ermenilerin gerçek durumunu bildirmesi yazılmış ve Amerika'nın yapabileceği en etkili yardımın ne olacağının sorulması da istenmiştir. 176 numaralı belgedeki ABD Londra Büyükelçisi ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 21.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: İngiltere Hükümeti, Büyükelçi'ye, 2000 poundun Mısır'daki Yüksek Komiser'e yollandığını belirtmiştir. 177 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 19.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Alman Büyükelçisi, Bay Morgenthau'ya, İngiltere Lordlar Kamarasında konuşulanları anlatmıştır. Buna göre, Lord Crew, Almanların, Türklerin Ermenileri tutuklaması konusunda etkili olduğu, bunun lehine ifade verebilecek ABDli vatandaşların olduğunu söylemiştir. Lord Crew Morgenthau'dan bunu reddetmesini ve yapılan taşkınlıklara karşı Almanların sürekli olarak protesto ettiğini söylemesini istemiştir. Londra Westminister Gazetesinde çıkan habere göre ise, Halep'teki Alman Başkonsolosu Rossler, şehirdekileri etkileyerek, Ermeniler aleyhine bir gösteri düzenlemiştir. Alman Büyükelçisi, Morgenthau'dan böyle bir haberi reddetmesini ve Rosller'ın Ermenilere yaptığı yardımı anlatmıştı. Morgenthau ise konu hakkında sessiz kaldığını, konu hakkında Halep ABD Büyükelçisi olan Jackson'ın birşeyler söyleyip söylemeyeceğini sormuştur. Gelen cevapta, ne Morgenthau'nun ne de Jackson'un konuyla ilgili konuşması istenmiştir. 178 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 19.10.1915 tarihli yazışma. 179 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 22.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Merhamet Komitesi Maliyecisi/Hesapçısı August Belmont adına Morgenthau 65 bin dolar göndermekte, Ermenilerin bu yardımları minnettar bir şekilde kabul ettikleri yazılmış ve Halep Konsolosunun yazdığına göre, bölgede toplam 150.000 sürülmüş Ermeni vardır. 180 numaralı belgedeki ABD Temsilciler Meclisi John Eagan'ın Sekreteri John Raffo ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A. Adee) arasındaki 05.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mektup, 4 Ekim tarihinde New York Times gazatesinde çıkan bir yazıdan oluşmaktadır. Buna göre, Ermenilerin soykırımına ilişkin bir yazı çıkmıştır. Gazetede, Hükümetin Büyükelçi Morgenthau'dan Türkiye'ye müracaat etmesi istenmiştir. Ama D. Simsarian'a göre (haberi Temsilciler Meclisine yollayan kişi) Türkiye ABD'nin bu talebine önem vermeyecektir. Almanya'nın yardım edebileceği ama şu anda Osmanlı Hükümeti üstünde en etkili gücün ABD hükümeti olduğunu yazmıştır. 181 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 26.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Büyükelçiliğin Bab-ı Ali'ye yolladığı isteğe karşılık gelen cevap. 182 numaralı belgedeki Komite adına Doktor Derstepanian ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 27.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: İtalya'nın Turin kentinde olan bir Ermeni Komitesi'nden gelen bir yazı, Büyükelçiliğe iletilmiştir. Yazıda Ermeniler adına olaylara müdahale eden ABD ele alınmıştır. 183 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 09.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Osmanlı İmparatorluğu içinde Fransa'nın himayesi altında olan Yahudilerin durumu. 184 numaralı belgedeki Walter Page ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 13.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Londra'daki Ermeni Komitesinin Toplantısının sonunda alınan Kararın kopyası. 185 numaralı belgedeki Başkan Yardımcısı Joseph P. Tumulty ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 29.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Indiana'dan Musa H. Clemns'ın yazdığı mektup Bakanlığa yollanmıştır. Başkan Wilson'un Sekreteri Tumutly ise Bakanlıktan bu yazıya ilişkin bir cevap talep etmiştir. 186 numaralı belgedeki ABD Suriye(Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 25.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bölgedeki Hristiyanların sürülmesi ve "Soykırımı" hakkında. 188 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 15.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Konya'da bulunan Doktor W. M. Post'tan gelen mektup. 189 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Konya'da bulunan Doktor W. M. Post'tan gelen mektup ve bu mektupta savunmasız insanların geçtikleri yollarda yaşadıkları korkunç acılara dair detaylı bilgiler. 190 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 17.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bükreş'teki Ermeni Taşnaksutyun Komitesi'nden gelen mektup. 191 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 17.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki ABD Konsolosunun oradaki durumla ilgili yolladığı yazı/rapor. 192 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 21.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki ABD Konsolosunun oradaki Ermenilerin tutuklanmaları ve sürülmelerine ilişkin 1 Eylül tarihli raporu. 193 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 21.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mersin'deki ABD Konsolosunun oradaki Ermenilerin sürülmelerine ilişkin 11 Eylül tarihli raporu. 194 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 15.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdat'taki Konsolos Vekili, İngilizlerin burayı ziyaret etmesine izin vermemiştir ve ABD Bağdat Konsolosu bununla ilgili bir rapor yazmıştır. Raporun gönderilme tarihi 26 Ağustos'tur. 195 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 07.10.1915 tarihli yazışmasının konusu: 6 Ekim günü Journal de Genéve'de çıkan haber. 196 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 15.10.1915 tarihli yazışmasının konusu: Beyrut'taki Amerikan Koleji'nde okuyan genç bir Ermeni kızın ABD Başkanı Wilson'a yazdığı mektup. 197 numaralı belgedeki Temsilciler Meclisi Üyesi Ira C. Copley ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 05.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Yazarın bölgesinde tanınan bir bankacı olan bir kişinin, ABD Hükümekti'nin Ermenilere yapılan zülme karşı bir önlem alıp amladığını yazara sormuştur. Bankacı bu konuda bilgi talep etmiştir. Bu kişi özellikle, ABD Dışişleri Bakanlığının Ermenilerden sağ kalan kişileri kurtarmak için Alman Hükümeti'ne baskı yapıp yapmadığını sormuş ve ABD Hükümeti'nin şu sıradaki davranışlarını ve yaptığı çabaları sormuştur. 198 numaralı belgedeki Merhamet Komitesi Maliyecisi/Hesapçısı August Belmont ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 05.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilere Karşı Yapılan Zulüm Komitesi, Tiflis'te bulunan ABD Konsolosu Bay Wilbur Smith'ın birikimi olan 5000 doları kullanmak istemektedir. Hesapçı/Maliyeci olan Bay Belmont, bu paranın kendisi tarafından çekileceğini ve durumdan haberdar olması için Bay Smith'e haber verilmesini istemektedir. Bu paranın 3000 doları çekilmiştir. 199 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Daha önce gelen bir mektupta, Fransız Hükümeti, koruması altında bulunan bazı Yahudilerin tehcir edilmesinden ve onların tutuklanmasından dolayı Osmanlı İmparatorluğu'nu protesto etmiştir. Bu konuyla ilgili olarak Fransız Hükümeti, 14 Ağustos 1915'te Paris'teki ABD Elçiliği aracılığı ile Osmanlı İmparatorluğu'na bir sözlü nota yollamıştır. Bu notanın tarihi 11 Eylül'dür. Bu notaya verilen cevabın tarihi 30 Eylül'dür. Cevabın 2 kopyası da Paris'teki ABD Elçiliği'ne yollanmıştır. Mektubun içeriğinden de anlaşılacağı üzere, Osmanlı Yönetimi Yahudilerin korunması için Fransız Hükümeti'nin sağladığı olanaklardan yararlanmasını tanımayacağını belirtmiştir. 200 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 11.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: 27 Eylül tarihinde Mersin'deki ABD Konsolosu'ndan Ermenilerin sürgününe ilişkin bir mektup gelmiştir. 201 numaralı belgedeki Merhamet Komitesi Maliyecisi/Hesapçısı August Belmont ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Alvey A. Adee) arasındaki 18.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Yazarın 3000 dolar çektiğinin Tiflis ve Rusya'daki Amerikan Konsoloslarına bildirilmesi . 202 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 17.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'de bulunan Ermeni Hristiyanlara yardım sağlamak amacıyla, Lord Mayor fonundan ne kadar ve ne zaman para çekileceği konusuna bir cevap verilmesi istenmiş. Bu para İstanbul'a gönderilecektir. 203 numaralı belgedeki ABD Suriye (Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 27.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Urfa Konsolosu Bay Edelman'ın buradaki Ermeni soykırımına ilişkin yazdıkları ve 10 Ağustos tarihli raporu. 204 numaralı belgedeki Konsolos Leslie A. Davis ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 07.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul'daki ABD Elçiliğine gönderilen 2 raporun kopyası, raporda Ermenilerin sıkıntıları anlatılmıştır. Raporun tarihleri 23 Ağustos ve 7 Eylül'dür. 205 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdat'taki Konsolos, bu bölgede Ermenilere uygulanan kararları yazmıştır. 206 numaralı belgedeki ABD Rusya Konsolosu John A. Roy ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 19.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Odessa Üniversitesi'nde okuyan Ermeni öğrencilerin, Türkiye'deki Ermenilere yardım eden ABD'ye ve Başkan'a teşekkür ettikleri mektup. 207 numaralı belgedeki ABD Mısır Başkonsolosu ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 21.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Gaziantep'teki Amerikan Misyoner Koleji'nden mezun olan Ermeni Rahip Dikran Andreasian'ın, Türkiye'deki Ermenilerin durumuna ilişkin yazdığı yazı. Bu yazı bugün tarihli Mısır Gazetesinde yayımlanmıştır. Başlığı ise "Ermeni Kahramanlardır." 208 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 22.11.1915 tarihli yazışmasının konusu: (Rusya?) İmparatorluğu Hükümeti, ABD Hükümeti'nden yardım isteyerek, İstanbul'daki ABD Konsolosundan, Ermenilere yapılacak para yardımı konusunda kendilerine yardımcı olmasını, gerekli paranın hepsinin Bay Morgenthau'nun hesabına yatırılacağı ve Ermeni Patriğinin gereken bilgileri sağlayacağı yazılmıştır. Bu paranın Rusya'dan gelişinin Osmanlı Hükümeti'nden saklanması istenmiş ve Türklerin, Ermeniler için gönderilen paraya el koyma durumlarının önlenmesi söylenmiştir. 209 numaralı belgedeki Smith? (Tiflis) ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 25.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Gönderilecek yardım parasının (?) Konsolosluk mu yoksa Yerel Komiteler tarafından mı dağıtılacağı sorulmuştur. 210 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 20.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: ABD Trabzon Konsolosu olan Bay Heizer'in Bay Morgenthau'ya gönderdiği mektupta, Osmanlı İmparatorluğu Kamu Borçları'nda(Duyun-u Umumiye) çalışan Ermeni asıllı Müfettiş Bay Beylikciyan'ın, karısının, oğlunun ve hizmetçisinin öldürüldüğüne dair bir yazı. 211 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 22.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Fransa'nın Bayonne şehrinden Türkiye'ye yüzyıl önce göç eden Yahudilere karşı davranışlar üzerine 14 Ağustos'ta Fransa'nın gönderdiği nota. 212 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 22.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Şam'daki Amerikan Fahri Konsolosu, bu bölgedeki bazı Ermenilere karşı alınan önlemleri yazmıştır. 213 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 22.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Konya'daki Amerikan Hastanesinde görev yapan Dr. Wilfred Post'un çektiği ve Ermenilerin durumunu gösteren fotoğraflar. Bu fotoğrafların açığa çıkması durumunda ise, Doktorun yardım dağıtma ve zavallı Ermenilere yaptığı yardımlar azaltılacak veya tamamen ortadan kaldırılacaktır. 214 numaralı belgedeki Merhamet Komitesi Maliyecisi/Hesapçısı August Belmont ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 24.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Tiflis, Rusya'daki ABD Konsolosu, yazar tarafından 3000 dolarlık paranın çekileceğini, 12 Kasımda Dr. Dutton'un Bay Wilbur Smith'e yolladığı bir telgrafta, Bay Smith'in çekilecek olan 3000 doların Ermeni Yardımı için kullanmasına izin verdiği ama sansürden dolayı telgrafın Bay Smith'in eline geçmediği ihtimalinin kuvvetli olduğu yazılmıştır. Bay Belmont, bu yüzden Bakanlıktan, bu telgrafın Bay Smith'e iletilmesini istemiştir. Bakanlıktan gelen cevapta ise, Tiflis'te bir yerel komitenin kurulacağı ve paranın oraya yollanacağı söylenmiştir. 215 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 20.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: 24 Ağustos tarihinde Bay Leslie'den Bay W. W. Peet'e gönderilen mektup. Bu mektup Urfa'da çıkan olaylar ile başlamıştır. Bu mektup ile 26 Ağustosta Konsolos Yardımcısı Bay Edelman'ın yazdığı mektup birbirini tamamlamaktadır. 216 numaralı belgedeki Haham Edward B. M. Browne ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 26.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Haham, mektubunda Ermenilerin can çekişmesinin bir dolandırıcılık oyunu olduğunu, New York'ta masum insanların bir linç kampanyasına maruz kaldıkları, Amerikan halkının ve Başkanı'nın da bu konuda aklının çelindiği, Ermeniler ile ilgili ortaya sahte iddialar atıldığını söylemiştir. 217 numaralı belgedeki Chattanooga Şehri Komiserler Kurulu'nun 14.09.1915 tarihli yazışmasının konusu: Chattanooga'daki bazı kişilerin Bayan A. Steele'nin yaptığı çalışmaları ayıpladığı veya bu kişiye karşı olan güvenin azaldığını düşünmektedirler. Bayan Steele bunun için genel bir araştırma yapmıştır. Görüş belirten kimse Bayan Steele hakkında olumsuz bir görüş bildirmemiştir. Herkes bayanın görevini aksatmadığını, işine sadık olduğunu yazmışlardır. 218 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing)'nın 29.10.1915 tarihli yazışması. 219 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 01.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Halep Konsolosu olan Bay Jackson'dan 29 Eylül tarihinde Ermenilerin durumuna ilişkin bir rapor ve bunun 4 kopyası gönderilmiştir. Fazladan kopya hazırlanmasının sebebi ise, Bay Jackson'ın bu raporları İngiliz, Fransız, Rusya ve İtalyan Dışişleri Bakanlığı'na yollanabileceği düşüncesidir. 220 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 26.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Samsun'daki Konsolos Temsilcisinin, Merzifon'daki Ermenilerin durumuna ilişkin yazdıkları. 221 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 29.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: İzmir ve Edirne'deki Türk yetkililer, Yahudiler ya Osmanlı vatandaşlığına geçmesini ya da Anadolu'ya sürüleceklerini emretmişlerdir. Bu emrin kaldırılmasına ilişkin bir heyet Bab-ı Ali'ye gitmişlerdir. 222 numaralı belgedeki ABD Suriye(Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 29.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bakınız Belge 219. 223 numaralı belgedeki ABD Londra Konsolosluğu ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 04.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: 30 Kasım günü, Lord Bryce, Ermeniler için toplanan tüm paranın Trans-Kafkasya'ya gönderildiğini çünkü Lord Mayor'un komitesinin Amerikan fonlarının İstanbul'a yöneltildiğini anladıklarını söylemiştir. Eğer Bay Morgenthau, bölge için daha fazla para gerektiğini düşünüyorsa, Lord Bryce bunu komiteye sorucak ve Bay Morgenthau'nun kullanımı için Transkafkasya'ya bağışlanma durumu sorulacaktır. 224 numaralı belgedeki Amerikan Konsolosu Oscar Heizer ve ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau arasındaki 14.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Trabzon'da bulunan İtalyan bir hanımın, Osmanlı vatandaşı olan bir Ermeni ile evlendiği, kadının adının Carolina Lakandella olduğu, kocasının sürüldüğü ve şu anda muhtemelen ölü olduğu ve italyan hanımın vatandaşlığını sürdürmeyi istediği bildirilmektedir. İtalyan Hanımın,Konsolosun daha önce 1 Ekim tarihinde yazdığı mektupta adı geçen Bayan Shakardjian ile birlikte tutulduğu, Bayan Shakardjian'ın Kızıl Haç Hastanesinde bir tutuklu olduğu yazılmıştır. 225 numaralı belgedeki ABD Suriye(Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Çok güvenilir bir kaynaktan gelen bilgilere göre, Konsolos Harput'tan Toplu Ermeni Göçü isimli bir rapor sunmuştur. 226 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 09.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bayan Alma Johanson'un Doğu Anadolu'daki Ermenilere karşı yapılan vahşetle ilgili yazdıkları ve Dr. Post'un Konya'dan gönderdiği mektup. Bu mektup, Taşnaksutyun Komitesinin açıklamalarının çevirisidir. Bayan Johanson İsveç asıllıdır ama 13 yıldan beri Muş'taki Alman Misyonu ile birlikte çalışmaktadır. 227 numaralı belgedeki ABD İstanbul Başkonsolosu Ravndal ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 23.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Edirne'deki Fahri Konsolos'un Edirne bölgesindeki gayrimüslim nüfusun durumuna ilişkin yazdığı rapor. Raporda, bölgedeki yerel yetkililerin Başkonsolosun bilgi almasını engellediği ve onu uzaklaştırmaya çalıştıkları da yazılmıştır. 228 numaralı belgedeki Merhamet Komitesi Maliyecisi/Hesapçısı August Belmont ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 04.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermeni Komitesi'nin Kafkasya'ya gönderdiği 3000 doların geri alınması ve bu paranın Ermeniler ve Suriye için kurulan Amerikan Komitesi'ne verilmesi. 229 numaralı belgedeki Boies Penrose ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 07.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Kessab'ta (bugün Suriye'de) yaşayan Ermenilerin o bölgeden çıkarılması ve bunun güvence altına alınması isteği. 230 numaralı belgedeki Merhamet Komitesi Maliyecisi/Hesapçısı August Belmont ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 15.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Belge 228'de bahsedilen 3000 dolarlık yardıma ek olarak, toplam 10.000 daha doların gönderilmesi. 231 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Lord Mayor'un Komitesi… 232 numaralı belgedeki Smith ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mektup, Tiflis'ten gönderilmiştir. Başkan Wilson'un buraya geldiği, komitenin kurulduğu, yardım emrinin verilmesi gerektiği, Komite için gerekli fonların Irving Ulusal Bankası'ndan Azoff Don Bank hesabından çekilebileceği yazılmıştır. 233 numaralı belgedeki Smith ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Belge 230 ile aynı içerikte. 234 numaralı belgedeki ABD Londra Konsolosluğu ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 23.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bay Morgenthau'dan alınan haberlerdeki vahşetin ve anlatılan olaylara dair Bryce Bakanlığın Konsolosa bir şey yollaıp yollamayacağını sormaktadır. Bay Bryce özellikle, Edirne'de boğulan Ermenilere ilişkin Morgenthau'dan bilinen gerçekleri yazmasını istemektedir. Bakanlık ise Türkiye'deki ABD Konsoloslarından ve Büyükelçilerinden Ermenilerin durumuna ilişkin gelen raporların/yazıların gönderilmesini tavsiye etmemektedir. 235 numaralı belgedeki Smith ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 24.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermeni Yardım Komitesi'nin raporları Erivan'a yollanmaktadır ve oradaki göçmen sayısı 110.000 kişidir. En büyük yardım kıyafet olacaktır, fonları bu talebi karşılamaya yetersizdir ve bu yüzden biran önce emirler verilmelidir. 236 numaralı belgedeki Louis Brandeis ve Yakın Doğu Kuruluşu Başkanı Albert Putney arasındaki 02.06.1915 tarihli yazışmanın konusu: Levin Delegasyonundan gelen bir mektup. Bay Brandeis bu mektubun içeriğine ilişkin olarak Büyükelçi Morgenthau'dan ne tür bilgiler alındığını sormuş. Eğer herhangi bir bilgi gelmedi ise, bu konuda araştırma yapılması istenmiş. 237 numaralı belgedeki Smith ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 01.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Ermeni Yardım Komitesi'nin fonu bitmiştir ve mektuplara cevap gelmemektedir. Emirler beklenmektedir. 238 numaralı belgedeki ABD Mersin Konsolosu Edward Nathan ve ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau arasındaki 16.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mersin'deki ABD Konsolosunun oradaki Ermenilere ve genel halkın durumuna ilişkin yazdıkları. 239 numaralı belgedeki ABD Mersin Konsolosu Edward Nathan ve ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau arasındaki 04.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mersin'deki ABD Konsolosunun oradaki Ermenilere ve genel halkın durumuna ilişkin yazdıkları. 240 numaralı belgedeki ABD Mersin Konsolosu Edward Nathan ve ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau arasındaki 06.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mersin'deki ABD Konsolosunun oradaki Ermenilere ve genel halkın durumuna ilişkin yazdıkları. 241 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 17.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: İsveç asıllı Bayan Alma Johanson'un yazdıkları. Bayan Johanson, uzun yıllardan beri Muş'taki Alman Misyonu ile birlikte çalışmaktadır. 242 numaralı belgedeki Rusya Elçiliği Hizmetlisi Stepan Semoukhine ve ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau arasındaki 13.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bay Semoukhine, Ankara'dan dönüşünde, 10 Eylül günü Ankara'ya sürülen 129 kişilik Rus Ermenilerine Osmanlı yetkilileri tarafından nasıl davranıldığını anlatan bir rapor yazmıştır. 243 numaralı belgedeki ABD İzmir Başkonsolosu ve ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau arasındaki 08.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Walter M. Geddes ve ismi açıklanmayan bir kişi Ermeni Sorunu hakkında bildiriler yayımlamışlardır. 244 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 20.07.1915 tarihli yazışmasının konusu: İstanbul'dan gelen 2 telgraf vardır. Bu telgraflar Ermenilere yapılan işkencelerle ilgilidir. İlki 10 Temmuz tarihli, ikinci telgraf ise 16 Temmuz tarihlidir. 245 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 18.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: ABD İzmir Başkonsolosunun, Halep'te ve çevresindeki Ermenilerin durumunu bildiren raporu ve Urfa'da son zamanlarda olan bazı olaylarla ilgili kısa açıklamaları. Rapor 3 kopya olarak yollanmıştır. 246 numaralı belgedeki Smith ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 01.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilere yapılacak yardım ve bunun ayrıntıları. 247 numaralı belgedeki Ermeni ve Süryanilere Yardım için oluşturulan Amerikan Komitesi Sekreteri Samuel T. Dutton ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 06.01.1916 tarihli yazışmasının konusu: 75.000 doların hesaba yatırıldığı ve bu duyurunun Rusya; Tiflis'teki Amerikan Konsolosluğu'na bildirilmesi istenmiştir. 248 numaralı belgedeki ABD Londra Büyükelçiliği ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 24.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Ermeni göçmenlerin durumu. 249 numaralı belgedeki Smith ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 25.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilere yapılacak para yardımı. 250 numaralı belgedeki Marye ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 29.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Göçmen Ermeniler, Vladivostock üzerinden gitme şartıyla, Rusya'dan geçerek Amerika'ya gitmektedirler. 251 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 15.02.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bay W. W. Peet'e Dr. Wilfred Post'un gönderdiği mektup, içeriği 25 Kasım 1915 itibariyle Ermeni durumudur. 252 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yazışması. 253 numaralı belgedeki Temsilciler Meclisi William S. Bennet ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 02.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: 15 günde bir yayımlanan Yeni Ermenistan Dergisi'nin isteği. 254 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 28.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: 14 ve 15 Ekim tarihlerinde Bitlis'te bulunan Bayan Shane ve McLaren'ın Erzurum'daki Alman Konsolosuna yazdıpı mektup. İçerikte Erzurum'daki koşullar ve Dr. Knapp'ın öldürülmesine ilişkin detaylar yer almaktadır. 255 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 30.12.1915 tarihli yazışmanın konusu: Ermeni Patriği Bay Zaven'in Büyükelçiye yolladığı mektup; 11-24 Aralık tarihleri arasındaki gelişmeler yazılmıştır. 256 numaralı belgedeki ABD Suriye (Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 07.02.1915 tarihli yazışmanın konusu: Harput'tan Halep'e yapılan yolculuğun raporu. 257 numaralı belgedeki Ermeni ve Süryanilere Yardım için oluşturulan Amerikan Komitesi Sekreteri Samuel T. Dutton ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 04.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Çekilen 10.000 dolarla birlikte Kafkasya'ya yapılan yardımın toplam 98.000 olduğu yazılmış ve mektubun Tiflis'teki ABD Konsolosuna iletilmesi istenmiştir. Mektup Rahip James Barton'a da yollanmıştır. 258 numaralı belgedeki ABD Temsilciler Meclisi A. P. Gardner ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 12.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: 25 Ocak tarihinde Londra'da yazılmış ve Boston gazetelerinde yayımlanmış bir haber. Bu habere göre, İngiltere'nin eski ABD Büyükelçisi olan Viscount Bryce, ABD Hükümeti'nin Ermenilere yollanacak yardımı konusunda adım atmasını istemiştir. 258-a numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanı Robert Lansing ve ABD İstanbul Büyükelçiliği arasındaki 12.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: ABD Hükümeti, Türkiye'den Ermenilerin durumunun iyileştirilmesini insanlık ve adalet için istemektedir. 258-b numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanı Robert Lansing ve Alman İmparatorluğu İstanbul Büyükelçisi Kont J.H.von Bernstorff arasındaki 16.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: 8 Ekim 1915 tarihindeki gayriresmi notunuza atıfta bulunarak, 9 Ağustos 1915 tarihinde İmparatorluğun İstanbul Büyükelçisinin Osmanlı Hükümeti'ne gönderdiği bildiride Ermenilerin sınırdışı edilmesi protesto edilmektedir. ABD Hükümeti'ne Ermenilerin çektiği acılar ve evlerinden sürülmelerine ilişkin detaylı raporlar ulaşmış ve ulaşmaya devam etmektedir. Bilgiler özel kişiler ama güvenilik kaynaklardan ve farklı uluslara ait kişilerden gelmektedir. Ermenilere karşı verilen sözler tutulmamıştır. İstanbul'daki Elçi Vekiline tekrar emir vererek, Osmanlı Hükümeti'nin insanlığına ve adaletine seslenmesini, Ermenilerin yaralarının sarılması için acil harekete geçilmesini ve gelecekte sağ kalan Ermenilerin hayat şartlarının düzeltilmesi için önlemler almasını söyledim. Türklerin Ermenilere karşı davranışları konusunda alacağım karar ve Amerikan Halkına yapacağım açıklamalar genel olarak Amerikan Elçi Vekili'nin Ermeniler adına yaptığı yeni başvuruya karşı Osmanlı Hükümeti'nin alacağı tavra bağlı olacaktır. 258-c numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanı Frank Polk ve Almanya'nın ABD'deki Büyükelçisi arasındaki 16.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Aynı telgrafın A bölümünde iletilen sözler (Ermenilerin durumunun iyileştirilmesi ve onlara yardım edilmesi) Alman Büyükelçisine iletilmek üzere telgrafın C kısmı yazılmıştır. 258-d numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanı Frank Polk ve Almanya'nın ABD'deki Büyükelçisi'ne iletilmek üzere, Berlin'deki ABD Büyükelçisi James W. Gerard arasındaki 16.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Aynı telgrafın A bölümünde iletilen sözler (Ermenilerin durumunun iyileştirilmesi ve onlara yardım edilmesi) Alman Büyükelçisine iletilmek üzere telgrafın D kısmı yazılmıştır. Bay Polk bu notun ABD'de bulunan Alman Büyükelçiye iletilmesini istemiştir. 259 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 04.01.1915 tarihli yazışmanın konusu: ABD'nin Samsun'daki Fahri Konsolosu bu bölgedeki Ermenilerin durumunu yazan bir rapor göndermiştir. Metin hem Fransızca hem de İngilizce'dir. 260 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 18.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Kardeş Schafer'ın Anadolu'daki Ermenilerin durumuna ilişkin yazdığı raporlar. 261 numaralı belgedeki ABD Rusya (Tiflis) Konsolosu ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 20.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilere ve Süryanilere yardım için ayrı olarak 3000 ve 10.000 dolar para çekilmiştir. Bu para August Belmont adına çekilmiştir ve yazıyı yazan kişi, paranın Komiteye verildiğini ve kendisinin Komitenin maliye işlerinde sorumlu olan kişisi olduğu için, Asoff Don Banka'sında bir hesap açtığını belirtmiştir. Banka, normal döviz kurunun yüzde 15'in altında fiyatlar önermiştir. Dr. S. Wilson ve Bay R. Hill Erivan'da yardımları organize etmekle uğraşmaktadılar ve bu yüzden Konsolos'dan Maliye işlerinden sorumlu kişi olmasını ve onlar istedikçe para gönderilmesini istemişlerdir. 262 numaralı belgedeki Amerika Ermeni Ulusal Savunma Birliği Başkanı Rahip Arsene Vendoni, Başkan Yardımcısı Rahip Haig Yardumanian ve Kurul Başkanı Miran Sevasly ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 15.12.1919 tarihli yazışmanın konusu: Tüm Katolik Ermeniler adına Kevork V (5.Kevork), Savunma Birliği ile yaptığı resmi bir görüşmede, daha önce bahsedilen kuruluşun temsilcilik kapasitesinde, Dışişleri Bakanlığı'na bir heyet seçilmesi isteğini söylemiştir. Bu delegasyon Amerikan halkına ve hükümetine, Ermeni Ulusunun çıkarları tehlikede iken ve Ermeni halkının yaşadığı sıkıntılar ve üzüntülere destek olup, onların durumuna yardım etmeye çalışan Amerika'ya teşekkür ve minnet duygularını iletecektir. 263 numaralı belgedeki Başkan Yardımcısı Joseph P. Tumulty ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki yazışmanın konusu: Philedelphia Belediye Başkanı Blankenburg'dan Cleveland Belediye Başkanı Newton D. Baker'e gönderilen mektup. Bu mektup, daha sonra Bay Tumulty'e de gönderilmiştir. 264 numaralı belgedeki ABD Tiflis Konsolosu Smith ?? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 18.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Bölgedeki Ermenilere ve özellikle Yetimlere yapılan yardım . 265 numaralı belgedeki "Walker Home" adına Ernest Albert Yarrow (Massachusetts) ve ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) arasındaki 30.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Yazarın Kafkasya üzerinde Türkiye'ye gelmesi ve buradan ayrılmasından sonra, Ermenilerin durumuna ilişkin yazdıkları. 266 numaralı belgedeki Philip ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 15.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Genel durum. 267 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Henry Morgenthau ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 30.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Yabancı Görevler için kurulan ABD Heyeti Hazineden Sorumlu (Maliye) kişi olan Bay W. W. Peet'in İstanbul Büyükelçiliğine yolladığı mektup. 268 numaralı belgedeki ABD İzmir Konsolosu ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 15.01.1916 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilerin tutuklanmasını gören ve bununla ilgili Konsolosa rapor gönderen kişi. Konsolos, Bakanlıktan bu kişinin isminin gizli tutulmasını özellikle istemiştir. 269 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Hoffman Philip ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 17.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Ermenilerin tehcirine ilişkin 3 rapor, tarihleri 30 Haziran, 24 Temmuz ve 30 Aralık 1915'tir. Gelen 3 mektup da Harput'taki ABD Konsolosluğu'ndan gelmiştir ve mektupların gecikmesinin 1915 yaz aylarındaki postada kaybolduğu, Harput ile İstanbul arasındaki iletişimin de uzamasının, daha da fazla bir gecikmeye neden olduğu yazılmıştır. 271 numaralı belgedeki Philip ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 28.03.1916 tarihli yazışmanın konusu: Genel durum. 285-a numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) ve ABD İstanbul Büyükelçiliği arasındaki 12.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Bakanlık, Ermenilerin sistematik olarak sürülmelerine dair özel fakat güvenilir kaynaklardan bilgi almaktadır. Bu durumun Türk Hükümeti'ne bildirilmesi istenmiştir. ABD Hükümeti ise Türk Hükümeti'nin insanlık ve adalet duygularına seslenmekte, Ermenilerin koşullarının iyileştirilmesi ve yaraların iyileştirilmesi adıına alınacak gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını Türk Hükümeti'nden talep etmektedir. 285-b numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı (Robert Lansing) ve Kont J.H.von Bernstorff (Almanya'nın İstanbul Büyükelçisi) arasındaki 16.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Kont J. H. von Bernstorff'un (Almanya'nın İstanbul Büyükelçisi) Ermenilerin sınırdışı edilmesi konusunda Bakanlığı protesto eden yazısına karşılık Bay Lansing'in yazdığı cevap. 285-c numaralı belgedeki Dışişleri Bakanlığı adına Frank Polk ve ABD'nin İstanbul'daki Maslahatgüzarı Hoffman Philip arasındaki 16.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: B belgesindeki durumla ilgi yazı ve Maslahatgüzarın bilgilendirilmesi. 285-d numaralı belgedeki Dışişleri Bakanlığı adına Frank Polk ve Berlin'deki Amerikan Büyükelçisi James W. Gerard arasındaki 16.02.1916 tarihli yazışmanın konusu: Önceki belgelerde yazanlarla ilgili olarak, Bay Gerard'ın Washington'daki Alman Büyükelçisini bilgilendirmesi ve bu yazılanların ona bildirilmesi Bay Gerard'dan istenmiştir.