Roma Tarihi'nin ana hatları. - Atlan, Sabahat. (İstanbul)
viii, 284 s., xvi s. resim, [4] katlı harita
Keywords: "Bu kitap 1940 da, bu sıralarda Edebiyat Fakültesinde Roma ve Hellenizm Tarihi Profösörü bulunan Cl. E. Bosch tarafından Tarih tahsil eden üniversite talebelerine Roma Cumhuriyet devri Tarihi hakkında en lüzumlu bilgileri kısa bir şekilde vermek gayesile yazılmış ve tarafımdan tercüme edilerek ayni sene içinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü yayınları içinde (No. 127) bastırılmıştı. Fakat kitabın daha o zaman ancak küçük bir kısmı satışa çıkartılabilmiş, büyük bir kısmı ise o senelerin Edebiyat Fakültesi olan ve bugünkü binanın yerinde bulunan Zeynep Hanım konağı'nın yangını sırasında yanmıştı. Aradan yıllar geçtiği halde ne Profesör'ün kendisi, ne de başkaları tarafından kitabın yeni bir baskısı yapılamamıştır. Bu kez ben Fakültemizde Tarih okuyan talebenin büyük bir ihtiyacını karşılayacağı ümidiyle, bu işi yapmıya karar vermiş bulunuyorum. Yeni baskıda eski kitabın plânı esas olarak ele alınmış, yalnız aradan geçen yılların Roma Tarihi alanına getirdiği yenilikler gözönünde tutularak bazı kısımları tamamiyle değiştirilmiş, çok özet olarak yazılmış yerler de talebenin daha kolay anlıyabilmesini kolaylaştırmak maksadıyla, genişletilmiştir. Harita'lara bir yenisi (III) eklenmiştir. Resimlerden ikisinin çıkarılmasına karşılık 9 yeni resim (No. 10, 24, 25, 26, 27, 44, 45, 55, 57) ve Lev. VI eklenmiş, bazıları da yenileriyle (No. 23, 40, 59) değiştirilmiştir. Sondaki Bibliografya da yeni yapılan ilâvelerdendir." --