Moskov diyarında mukim bulunan Kastra [Castera] nam Fransa elçisinin Moskov Devleti hakkında cem' ettiği tarihin tercümesidir. Bundan akdem Devlet-i Aliyye'de Divan tercümanı olup Rum hadisesi zuhurunda Burusa'ya nefy olunan Yakovaki nam şahıs bazı rical-i Devlet-i Aliyye talebiyle tercüme etmiştir. Tarih-i merkum Devlet-i mesfûrenin ahvâl ve ahbâr ve kavânîni mefsedet-medârını hâvî ve kâffe-i düvel hususen Devlet-i Âliyye-i ebed-müddet hakkında olan muamelât-ı politikiyyesini muhtevî bir kitab-ı ibretnümâ olduğu mütalâsına nigâh-endâz-ı rağbet ve iltifat olan erbâb-ı basirete aşikâr ve hüveydâ olacağı bî-reyb ü meradır. - Castéra, Jean-Henri, 1749-1838. (Bulak [Mısır])
[7], 160 s.