Millî Mücadele başlarken - Gökbilgin, Mehmed Tayyib, 1907-1981. (İstanbul)
2 c. bir arada (xiv, 670 s.)
Keywords: "Yakın Tarihten Kaynaklar ve Belgeler Dizisi, ilk kitabı olan Mithat Cemal Kuntay’ın Namık Kemal’inden sonra M. Tayyib Gökbilgin’in Milli Mücadele Başlarken adlı çalışmasıyla sürüyor. Milli Mücadele Başlarken, Cumhuriyet döneminde yetişmiş ilk kuşak tarihçilerden Tayyib Gökbilgin’in, alanında öncü olmuş bir çalışması. 1934’te üniversitelerde verilmeye başlanan İnkılap Tarihi dersleri radyoda ve gazetelerde de yayımlanmış, Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının önde gelenleri dersleri bizzat vermişti. Yakın tarihi konu alan bu ilk derslerin içeriğinde kişisel tecrübeler ve yaklaşımlar önemli ölçüde belirleyiciydi. Bu dersleri izleyen dönemlerde Milli Mücadele yıllarını akademik yaklaşımla ele alan az sayıdaki çalışmalardan biri olan Milli Mücadele Başlarken, bir tarihçi titizliğiyle farklılaşmış ve öne çıkmıştır. Bu eser, yayınevimizde ilk cildi 1959’da, ikincisi 1965’te basılan ve uzun zamandır baskısı bulunmayan bu öncü çalışmanın tamamının tıpkıbasımından oluşmaktadır." --