Osmanlı Mısır’ında hane politikaları - Hathaway, Jane. (İstanbul)
xvi, 249 s.
Keywords: "Mısır 18. yüzyıl sonunda henüz Osmanlı egemenliği altındayken, yeniçeri birliği içinden çıkan ve büyük ölçüde Anadolu kökenli askerlerden oluşan Kazdağlı hanesi iktidara hâkim olmuştu. 1760’ların sonlarında Osmanlı sultanına karşı ayaklanan meşhur Bulut Kapan Ali Bey gibi isimler çıkaran bu hane, Bonaparte’ın 1798’de Mısır’ı işgali sırasında da hâlâ işbaşındaydı. Jane Hathaway, Türkçe ve Arapça arşivleri, döneme ait anlatı kaynaklarını ve vakayinameleri, tereke kayıtlarını ve mahkeme sicillerini kullanarak kaleme aldığı bu önemli başvuru eserinde, Mısır’daki askeri elitin Memluk Sultanlığı kurumlarının yeniden canlanışını temsil ettiğini öne süren geleneksel görüşü de ciddi bir eleştiriye tabi tutarak yeniliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun genelinde geçerli olan hane temelli politik kültürün Mısır’daki yansımasını Kazdağlı hanesinin iki yüzyıllık macerası içinde ele alan Osmanlı Mısırı’nda Hane Politikaları, Mısır ve Osmanlı ekseninde iktidar-toplum, merkez-taşra ilişkilerine farklı bir bakış getiriyor." --