Records of the department of state relating to internal affairs of Turkey, 1910-29 (Washington, 1961)
1 mikrofilm makarası (1249 poz)
Keywords: 282 numaralı belgedeki Hungtinton Wilson ve ABD İstanbul Büyükelçisi Oscar S. Straus arasındaki 02.10.1910 tarihli yazışmanın konusu: Büyükelçi'den, Osmanlı Hükümeti tarafından yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de çalışmasına dair bir rapor hazırlanması istenmiştir. Raporda özellikle yürütme sistemine dayalı bölümlerin tekrar organize edilmesi konusunda çalışacak kişilere atıf yapılması istenmiştir. Aynı zamanda, yabancı danışmanların çalıştırılmasının Osmanlı Hükümeti ile siyasal veya ticari ilişkileri nasıl etkileyeceği hakkında Büyükelçi'nin görüşleri de istenmiştir. 283 numaralı belgedeki Başkonsolos G. Bie Ravndal ve E. F. Baldwin (New York) arasındaki 24.01.1910 tarihli yazışmanın konusu: "Doğu Ülkeleri'ndeki Gelişim" isimli rapordaki karşılaştırmalı istatistiklerin doğru olduğu, buradaki bilgilerin kısmen 1909 yılında Berlin'de olan Davis Trietch tarafından yazılan "Levante-Hanbuch" isimli kitaptan/rapordan alındığı söylenmiştir. Bu raporda şöyle bir cümle geçmektedir: "Halen Beyrut'ta yaşayan Amerikalıların anısı içinde bu şehirde tek bir pencere camı ile övünemez(?)". Yakın zamanda ölen Peder William Bird Amerikan Misyoneri olarak henüz bir çocukken Beyrut'a gelmiş(Kasım 1823) ve Başkonsolos'a şöyle demiştir: "Beyrut'un 5000'den daha az olmayan ruh barındırdığı söylenmekte fakat İngiliz Konsolosu'nun evinde tek bir pencere yoktur." Başkonsolos'un amacı, ABD'deki sanayicileri ve sermaye sahibi kişileri Yakın Doğu Kuruluşu'nun Anadolu'da son 15 yılda yaptığı mükemmel değişikliklere dikkat çekmek istemiştir. 284 numaralı belgedeki Katolik Rahibi Elias F. Taubé ve ABD Başkanı/Mersin ABD Konsolosluğu arasındaki 31.01.1910 tarihli yazışma : Çok fanatik olan Genç Türkiye, bizi kan içinde bırakmış, soykırımların ilk tahrikçilerinin koruması altına girmişler ve bu yüzden biz artık yetkililere güvenemiyoruz. Ne yaptığını bilen Türkler sizin 2 misyonerinizi öldürmüşlerdir. Özgür ABD'nin, Avrupa'nın korkaklığını veya yanlış anlamalarını geride bırakarak, bu olaydan ibret verici bir şekilde intikam alacağını düşünüyorduk. Eğer yararlı olacak bir önlem alma konusunda isteksizseniz, en azından bizim bölgemizi sizin korumanız altına alın. (ABD'den başka İngiltere de olabilir diye yazılmıştır.) 30-40.000 masum kişinin öldüğü, ABD'nin daha önce Rus Yahudilerinin elinden Küba'yı kurtardıkları ve Cezayir'de baskı altında olan kişileri korudukları yazılmış ve bu durumda mağdur olan kişilere duyarsız kalınmaması gerektiği söylenmiş. Bu yüzden insanlara bir toprak parçasının verilmesi istenmekte, hatta Brezilya'nın kendilerine birtakım teklifleri olduğu da yazılmıştır. Yazıdaki en son cümleler dikkat çekicidir: "İkinci bir Lincoln olarak, Kilikya'yı kölelik ve ölümden kurtaracaksınız" denmiştir. 285 numaralı belgedeki ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD İstanbul Büyükelçisi Oscar S. Straus arasındaki 03.08.1910 tarihli yazışmanın konusu: U.S.S New York gemisi yakın bir zamanda Akdeniz yoluyla Asya istasyonuna gidecektir, bu gemiye yardım için U.S.S Scorpion gemisi de yola çıkacaktır. Scorpion gemisinin diğer gemiyle Pire veya yakında/komşu olan bir limanda buluşmaları gerekmektedir ve bu olay Haziran ilk yarısında gerçekleşmelidir. Bu mektuba herhangi bir itiraz gelmezse, geminin kaptanı İstanbul'dan başka limana gitmek için gerekli emirleri alacaktır. Scorpion gemisi, yardım mürettebatını New York gemisine bıraktıktan sonra İstanbul'a dönecektir ve İstanbul Elçiliği'nden bununla ilgili kararlar beklenmektedir. 286 numaralı belgedeki ABD Konsolosu Frederick ? ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 02.10.1910 tarihli yazışmanın konusu: Mezopotamya bölgesindeki Arapların huzursuzluğu. 287 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçiliği ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 28.10.1910 tarihli yazışmanın konusu: Osmanlı Hükümeti içinde yabancı uyruklu kişilerin görev alması. 288 numaralı belgedeki ABD İstanbul Büyükelçisi Oscar Straus ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 04.11.1910 tarihli yazışmanın konusu: Siyasi durumun gözden geçirilmesi, Bulgaristan Çarı Ferdinand ve Sırbistan Kralı İstanbul'a ziyarete gelmişlerdir ve Arnavutluk'taki durum karışıktır. 289 numaralı belgedeki Türkiye ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 05.02.1910 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'deki siyasi durum. 290 numaralı belgedeki ABD Suriye (Beyrut) Konsolosu Jesse Jackson ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasındaki 13.04.1910 tarihli yazışmanın konusu: Mart 1910 boyunca Halep, Suriye'deki konsolosluk bölgesindeki Amerikan menfaatlerinin ve Amerikalıların korunması.