Records of the department of state relating to internal affairs of Turkey, 1910-29 (Washington, 1961)
1 mikrofilm makarası (867 poz)
Keywords: 761 numaralı belgedeki J. B. Jackson (Suriye ve Halep Konsolosu) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 21.04.1915 tarihli yazışmanın konusu: Maraş, Zeytun ve Antep'teki son durum. 762 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 11.05.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bay Jackson'ın yazara gönderdiği mektup, Almanların "arabozucu" faaliyetlerine ilişkin bir yazıdır. 763 numaralı belgedeki Joseph Daniel ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 07.06.1915 tarihli yazışmanın konusu: Kuzey Calorina gemisinin kumandanının 11 Mayıs 1915 tarihinde Beyrut'taki koşullara ilişkin yazdığı rapor ve bu raporun Denizilik Bakanlığı'na iletilmesi isteği. 764 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 21.05.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki Amerikan Konsolosluğu'ndan gelen ve 30 Nisan 1915 tarihli yazı. 765 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 14.05.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki Amerikan Konsolosluğu'ndan gelen ve 15,21,24 ve 25 Nisan 1915 tarihli yazılar. Başlıklar; Bağdad'daki durum ve veba, İtalyan Konsolosu ve Korkis'in İngiltere'deki çocuklarıdır. 766 numaralı belgede Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 14.05.1915 tarihli yazışma yer almaktadır. 767 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 10.05.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad ve Musul'u tarif eden bir rapor. 768 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 03.06.1915 tarihli yazışmanın konusu: 28 Mayıs 1915'te Adana bölgesindeki Siyasi Durumu anlatan bir rapordur. Mersin'deki Amerikan Konsoloslu tarafından yazılmıştır. 769 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 12.06.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 26 Mayıs günü yazılan rapor. 770 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 29.06.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad Valisi ile ilgili yazılan yazı. 771 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 14.07.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad Valisi ile ilgili yazılan yazı. 772 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 09.07.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 18 Haziran günü yazılan rapor. 773 numaralı belgedeki Stanley W. Hollis ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 17.05.1915 tarihli yazışmanın konusu: Suriye'deki Siyasi Durum ve İngilizlerin uçaklar ile kitapçıklar dağıtmaları. 774 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 22.07.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihli raporlar. 775 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 04.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 14 Temmuz tarihli rapor. 776 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 06.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 16 ve 17 Temmuz tarihli raporlar. 777 numaralı belgedeki Stanley W. Hollis ve Henry Morgenthau arasındaki 26.07.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bab-ı Ali'den Beyrut Vilayeti'ne gönderilen emirlerin ilk önce Suriye'ye gelen Cemal Paşa'ya sorulduğu ve Paşa'nın bu emirleri onaylayıp onaylamamasına göre alınacak kararların belirtildiği yazılmış. Bu durum da Beyrut'taki yetkililerin ABD Hükümeti'nin gönderdiği emirleri niye almadığı ve uygulamadığını göstermektedir. 778 numaralı belgedeki Stanley W. Hollis ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 26.07.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bir önceki belgenin ulaşmaması durumunda, belge no.777 tekrar gönderilmiştir. 779 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 05.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: 1 Nisan günü gönderilen ve başlığı "Hristiyanlar" olan rapor. Raporun için "Kildiani Hristiyanları"nın durumundan bahsedilmektedir. 780 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Henry Morgenthau arasındaki 16.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki durum. 781 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 30.08.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 13 Ağustos tarihli rapor. 782 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 11.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 23 Ağustos tarihli rapor. 783 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 30.09.1915 tarihli yazışmanın konusu: Mersin'deki Amerikan Konsolosu'ndan Adana bölgesindeki siyasi durumu ilgilendiren 22 Eylül tarihli rapor. 784 numaralı belgedeki Henry Morgenthau ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 06.08.1914 tarihli yazışmanın konusu: Tüm ülke sıkıyönetim altındadır, Beyrut, İzmir ve İstanbul'u korumak için kruvazörlerin gelmesine ihtiyaç duyulmaktadır. 785 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 27.03.1916 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki duruma ilişkin 9 Nisan 1915 tarihli rapor ve bununla ilgili bir telgraf. 786 numaralı belgedeki Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın 03.04.1916 tarihli yazışmasının konusu: Edirne'de bulunan Amerikalı Başkonsolos'un İstanbul'daki Başkonsolos'a gönderdiği mektup, konu olarak bu bölgedeki siyasi koşullar hakkındadır. 787 numaralı belgedeki James L. Barton ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 07.04.1916 tarihli yazışmanın konusu: "Dün Tımar, Bugün Ülkemiz" başlıklı bir yazı, Hilal gazetesinin 4 Nisan günü yayımlanmıştır ve özelllikle Kapitüslasyonların kaldırılmasından sonra ve Anayasanın hazırlanmasından sonraki zamanda İmparatorlukta yer alan gelişmeler ele alınmıştır. Bakanlığı ilgilendiren taraf ise İmparatorluk içindeki misyonerlerin yaptıkları ve yabancı okulların durumudur. 788 numaralı belgedeki Dördüncü Kolordu Komutanı ve Denizcilik Bakanı Ahmed Cemal ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 14.08.1916 tarihli yazışmanın konusu: Fransız Konsolosluğu'nda Abdül Gouni Al Areisii'nin itiraflarıyla birlikte suçlayıcı birtakım yazılar bulunmuştur. Konuyla bir bağlantısı olanlar ve Halife'ye karşı bir plan içinde olan kişiler, Aley'deki askeri mahkeme önünde tutuklanmışlardır. 789 numaralı belgedeki Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın 03.08.1916 tarihli yazışmanın konusu: Arabistan'daki son durum hakkında verilen rapor. 790 numaralı belgedeki Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın 25.08.1916 tarihli yazışmasının konusu: İşgal edilmiş bölge olan Trabzon'da Komutanın yaptığı 2 duyuru. 791 numaralı belgedeki Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın 14.10.1916 tarihli yazışmasının konusu: İçişleri Bakanı Talat Bey'in İttihat ve Terakki Partisi'nin yıllık toplantısının ilk bölümünde yaptığı uzunca konuşma. Rapor Talat Bey tarafından okunmuştur. 29 ve 30 Eylül'de HİLAL gazetesinde yayımlanmıştır. 792 numaralı belgedeki G. Bie Ravndal ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 13.01.1917 tarihli yazışmanın konusu: Elçilik ve Başkonsolosluk arasındaki ilişkiler ve Türk siyaseti. 793 numaralı belgedeki Elkus Stovall ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 16.02.1917 tarihli yazışmanın konusu: Yeni Kabinenin Programı Milletvekilleri Kamarası'nda okunduktan sonra, Baş Vezir güvenoyu oylaması yapmıştır ve güvenoyu oybirliği ile alınmıştır. 794 numaralı belgedeki Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın 26.02.1917 tarihli yazışmasının konusu: Mısır'da bulunan "Lübnan İttifakı"nın yaptığı talep. 795 numaralı belgedeki Stanley W. Hollis ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 20.02.1917 tarihli yazışmanın konusu: Beyrut ve civarındaki durum. 796 numaralı belgedeki Sharp ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 10.06.1917 tarihli yazışmanın konusu: 3 bölüme ayrılan ve Türkiye'deki genel durumu anlatan bir yazı. 797 numaralı belgedeki David R. Francis (ABD Petrograd Büyükelçisi) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 04.06.1917 tarihli yazışmanın konusu: Bir süre ABD'nin Tiflis Konsolosluğu'nda görev yapan Bay William P. Cresson'un yazara ilettiği mektup. 15 Nisan 1917 tarihli mektupta Kafkasya'ya komşu olan Türk vilayetlerindeki siyasi durumdan bahsedilmiştir. Bu mektup içinde, Ermeniler ve Suriye'ye Yardım Komitesi'nin yaptıkları ve Ermenilerin durumu Bakanlığın dikkatine sunulmuştur. 798 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Henry Morgenthau arasındaki 03.11.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki siyasi durum. 799 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Henry Morgenthau arasındaki 23.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki siyasi durum. 800 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Henry Morgenthau arasındaki 06.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki siyasi durum. 801 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Henry Morgenthau arasındaki 18.10.1915 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki siyasi durum. 802 numaralı belgedeki Charles F. Brissel ve Hoffman Philip (ABD'nin İstanbul Maslahatgüzarı) arasındaki 10.08.1916 tarihli yazışmanın konusu: Bağdad'daki genel hava. 803 numaralı belgedeki Leslie A. Davis (Harput eski Konsolosu) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 19.10.1917 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'deki genel durum. 804 numaralı belgedeki Robert Lansing ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 02.03.1917 tarihli yazışmanın konusu: Türk Hükümeti'ndeki kabine değişimi. 805 numaralı belgedeki Morris ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 05.12.1917 tarihli yazışmanın konusu: Belgenin ilk bölümünde, İstanbul'dan ayrılmak üzere olan İsveç Askeri Ataşesi'nin şehirdeki durumu bildirmesi yer almıştır. Ateşe'nin dediklerine göre, şehirdeki Türkler Amerikalılara karşı düşmanca hareketler sergilemekte ve aşırı milliyetçi bazı davranışlarda bulunmaktadır. Ama o ana kadar, 2 millet arasında ciddi bir olay yaşanmamıştır. 806 numaralı belgedeki Walter Page ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 01.12.1917 tarihli yazışmanın konusu: 29 Kasım'da Dış İlişkiler Ofisi'nden gelen ve başlığı "Turancılık Hareketleri" olan bir raporun Bakanlığa yollanması. 807 numaralı belgedeki Alexander… ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 27.10.1917 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'deki genel durum. 808 numaralı belgedeki Paul… ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 06.11.1917 tarihli yazışmanın konusu: Suriye'deki siyasi emeller.