Sovyet devlet kaynaklarında Kürt isyanları - Perinçek, Mehmet, 1978- (İstanbul)
551 s.
Keywords: "Dünyanın ilk sosyalist devleti Sovyetler Birliği'nde, Türkiye’deki Kürt isyanları, Cumhuriyet yönetimi ve milli mesele konularında, hemen o günlerde yapılmış tespitler ve değerlendirmeler, yazılmış yazılar ve raporlar… Bu kitapta yer alan ve Türkiye’de ilk kez yayımlanan belgelerden bazıları şunlardır: • Birinci Dünya Savaşı’ndaki Barzani ayrılıkçılığı: Çarlık Rusyası ve İngilizlerle ilişkileri, Barzanilerin Ermeni çeteleriyle ilişkileri konusunda Kürt liderlerin tanıklıkları. • İstiklal Savaşı yıllarındaki Kürt isyanları: Sovyet Askeri İstihbarat Raporları, Komintern tespitleri, Gürcistan ve Azerbaycan Komünist partilerinin değerlendirmeleri. • Şeyh Sait İsyanı: Parti Okulunda verilen ders, Sovyet Devletinin yayın organı İzvestiya ve Komünist Parti yayın organı Pravda’nın değerlendirmeleri, Güney Kafkasya'nın temel yayın organı Zarya Vostoka'nın tespitleri, Komintern ve Türk komünistlerinin tutumları. • Ağrı İsyanı: Levin’in makalesi: “Milletleşme Süreci ve Aşiret Yapısı Arasındaki Çatışma”, Sovyetler'in Hoybun örgütüne bakışı, Sovyet basınında Ağrı İsyanı, Komintern ve TKP değerlendirmeleri. • Dersim İsyanı: İsyana giden süreç ve isyan konusunda Sovyet ve Komintern değerlendirmeleri." --