Dersim isyanları - Zelyut, Rıza, 1948- (Ankara)
397 s.
Keywords: "Dünyanın hızla 2. Dünya Savaşı’na sürüklendiği, Türkiye’nin Hatay’ı anavatana katmak için Fransa ile çatıştığı 1937’de Tunceli (Dersim) bölgesinde başlatılan ayaklanmanın sebebi neydi? Devletin 12 yıl boyunca Dersim’e gönderdiği barış elçilerine isyancıların yanıtı ne oldu? Atatürk’ün bilgisi içinde 1937’deki birinci isyan bastırılırken kimler hedef alındı ve kaç kişi öldü? Onun ölümünden üç ay önce Başbakan Celal Bayar ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'ın başlattığı 1938 operasyonunda hedef neden değişti ve ne kadar insan öldürüldü? Devlet, bölgede zehirli gaz kullandı mı? Buna ait belge var mı? Sabiha Gökçen isyancıların üstüne zehirli bomba attı mı? Bugün bazıları "İsyan yoktu!" derken o günlerdeki yabancı basın ne diyordu? Atatürk’ün, Dersim’de yapmak istediği Alevi açılımını kimler engelledi? Kürtçülük adına ayaklanıp, İngiltere'ye Dersim Generali imzalı mektup yazan, tutuklandıktan sonra atalarının Horasan’dan gelen Türkmenler olduğunu söyleyen Seyit Rıza neyin peşindeydi? Akıl hocaları kimlerdi? İsyanın arkasında hangi Kürtçü/Kürdistancı örgütler vardı? Dersim bölgesi, Kürt müydü? “Dersimliler, beni dinleyin başınızda bir felaketin dolaştığını görüyorum!” diyen Alevi büyüğü kimdi? Seyit Rıza, gerçekten de seyit miydi, isyanların Alevilikle ilgisi var mıydı? Dönemin Komünistleri Dersim’de çıkan isyanlara “gerici bir ayaklanma” derken neyi esas gösterdiler? 1930’lardaki Dersim olaylarını bugün ülke gündemine taşıyanların hedefleri nedir? Tüm bu soruların cevabını “ARŞİVDEN YENİ BELGELER” ve “YENİ EKLER”le genişletilmiş bu baskıda bulacaksınız." --