Temeşvarlı Osman Ağa'nın anıları - Temeşvarlı Osman Ağa, 1671-1725. (İstanbul)
184 s.
Keywords: "Temeşvarlı Osman Ağa kimdir?Temeşvarlı Osman Ağa, 1671' de o zaman Osmanlı toprakları içinde yer alan Temeşvar' da doğmuş bir Türktür. Henüz yeniyetme bir delikanlıyken "Ağa" unvanıyla Lipova Kalesi'ne gönderilmiş ve işte inanılmaz yaşamöyküsü böyle başlamıştır. Veziriazam Kara Mustafa Paşa' nın Viyana Kuşatması' nda dağılmasıyla birlikte de, Temeşvarlı Osman Ağa düşmana esir düşmüştür. Temeşvarlı Osman Ağa bu kitabında esirlikten kurtulmak için verdiği mücadeleyi anlatır. Ayrıca bugün "insanlık dışı" diye nitelendirilebilecek başından geçen olaylar, Temeşvarlı Osman Ağa tarafından içinden geçilen bir kader olarak yorumlanır. Temeşvarlı Osman Ağa, "kurtarmalık parası" nın gaspedilişini, savaş gemisine forsa olarak satılışını, akıl almaz davranışlara uğrayıp bunların hemen her türüne tanık oluşunu, hastalanıp ölümden son kertede kurtuluşunu ve başından geçen türlü acıları dile getirir günlüğünde.Onun başından geçen ve insanın dayanma gücünü ortaya koyan bu "yıkılmadan ayakta kalma mücadelesi", aynı zamanda 18. yüzyıl dünya panoramasını da ortaya koyar. Osmanlıların, Macarların, Almanların ve zamanın Avrupa devletlerinin birbirleriyle ilişkilerini sosyolojik ve psikolojik açıdan da gözler önüne serer. Temeşvarlı Osman Ağa'nın dramı, 17. ve 18. yüzyıllarda Türk-Avusturya Savaşları'nın atmosferinde yaşanır. Bu, aslında tarihin içinden geçen, zemini tarih olan bir insanlık mücadelesidir.Hiçbir düşüncesinden, hiçbir inancından ve hiçbir umudundan asla vazgeçmeyen Temeşvarlı Osman Ağa, kendi kaleminden "onurlu ve cesur bir yaşamın" otobiyografisini sunar insanlara. Şöyle der:"Aslen Temeşvarlı olan bu fakir kulunuz, başına gelen nice işlere rağmen, alınyazısına sabırla göğüs germesini bilmiştir."Günümüzden birkaç yüzyıl önce yaşananlara, bu kitabı okuyarak tanık olacaksınız. Bu tanıklık, aynı zamanda günümüz değerlerine bakış açınızı da belirleyecek.Aksoy Yayıncılık Show Kitap "Tarih Dizisi"nden çıkan "Temeşvarlı Osman Ağa'nın Anıları" nı, yaşadığımız dünyaya dair " İnsanlık nereden gelip nereye gidiyor?" diye bir sorunuz varsa, mutlaka okumalısınız..." --