Karamanoğulları - Savaşçın, Hasan Hüsnü, Sapancalı, 1893-1958. (Konya)
viii, 174 s.
Keywords: "Bu eser 1920-1922 yılları arasında Karaman idadisi sabık riyaziye mualimi ve müdür muavini olarak görev yapan Sapancalı Hasan Hüsnü (Hüsnü Savaşçın) tarafından 1922 tarihinde kaleme alınmıştır. Bu eser, Hüsnü Bey’in yine 1922 tarihinde kaleme aldığı Karaman Ahval-i İçtimaiye Coğrafiye ve Tarihiyyesi isimli eserinin devamı niteliğinde olup ikinci kitap olarak zikredilen çalışmasıdır. Eser 65 sayfa müsvedde yazma halindedir. Karamanoğulları Beyleri ve Faaliyetleri hakkında yapılan ilk müstakil çalışmadır. Karaman Bey’in ecdadı hakkında gerekli izahat yapıldıktan sonra Fatih ve Uzun Hasan ile olan münasebetlere kadar Karamanoğulları anlatılmaktadır. Ayrıca eserde Karamanoğulları Beylerinin yaptırdıkları mimari eserler ve kitabeler hakkında da kıymetli malumatlar verilmektedir." -- "... Karaman ve Karamanoğullarını konu alan müstakil çalışmalardan ikisi Muallim Sapancalı Hüsnü (Savaşcın) tarafından 1922 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Hüsnü Bey (Savaşcın)18 Aralık 1920-13 Kasım 1922 tarihleri arasında Karaman İdadisi Riyaziye Muallimidir. Aynı okulda müdür muavinliği ve kısa bir süre de müdür vekilliği görevlerinde bulunmuştur. Hüsnü Bey tarafından yazılan Karaman Ahval-ı İçtimaiye Coğrafiye ve Tarihiyyesi isimli el yazması eser İbrahim Güler tarafından 1993 tarihinde yayına hazırlanarak Türk Tarih Kurumu'nda neşredilmiştir. Bu eserde sık sık Karamanoğulları hakkında yazdığı ikinci bir esere atıfta bulunuyorsa da adı geçen eser bugüne kadar bulunup yayınlanamamıştır. Konu ile ilgili yaptığımız araştırmalar neticesinde kayıp olduğu belirtilen ikinci el yazma Süleymaniye Kütüphanesi, Kısmı: İhsan Mahvi, Eski Kayıt No: 76'da kayıtlı olarak bulunmuştur. Karamanoğulları Hayat ve Vakayı Tarihiyyeleri isimli bu eser Karamanoğulları tarihini teşkil etmektedir. Eser 65 sayfadan ibarettir..." --