Records of the department of state relating to internal affairs of Turkey, 1910-29 (Washington)
1 mikrofilm makarası (1149 poz)
Keywords: 1941 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: 30 Temmuz-6 Ağustos arası Amiral Bristol'un tuttuğu günlükler. 1942 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: 8 Ağustos-5 Eylül arası Amiral Bristol'un tuttuğu günlükler. 1943 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: 7 Eylül- 4 Ekim tarihleri arası Bristol'un tuttuğu günlükler. 1944 numaralı belgede, Charles E. Allen (Başkonsolos) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: "19. yüzyıl ve sonrası" başlıklı dergide çıkan ve başlığı İtalya, Yunanistan ve Türkiye olan bir yazı. 1945 numaralı belgede, Oscar S. Heizer (Konsolos) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: Siyonist-Devrimci Lider Vladimir Jabotinsky'nin Filistin ve İsrail'de yaptığı konuşmalar. 1946 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: 7 Ağustos, 6 Eylül ve 5 Ekim-6 Kasım 1926 arası tutulan günlükler. 1947 numaralı belgede, Charles E. Allen (Başkonsolos) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: "Paris Journal" dergisine yazılan 5 makalenin çevirileri. 1948 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: 7 Kasım-2 Aralık arası tutulan günlükler. 1949 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: 3-24 Aralık arası tutulan günlükler. 1950 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1926 tarihli yazışmanın konusu: 25 Aralık 1926-9 Ocak 1927 tarihleri arası tutulan günlükler. 1951 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Doğu vilayetlerindeki istenmeyen unsurların Batı vilayetlerine transferi için yapılan kanun. 1952 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 10-17 Ocak arası Bristol'un tuttuğu günlükler. 1953 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Amerikan Başbakanının İstiklal Mahkemelerinin feshedilmesini Bristol'e tavsiye etmesi; bu durum Türkiye'nin gelişimi için önemli bir adım olacaktır denmiş. 1954 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 26-31 Ocak tarihleri arası Bristol'un tuttuğu günlükler. 1955 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 18-25 Ocak tarihleri arası Bristol'un tuttuğu günlükler. 1956 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: İstiklal Mahkemelerinin feshedilmesiyle ilgili olarak gazetelerde çıkan haberler. 1957 numaralı belgede, John Carrigan JR. (Konsolos) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: İzmir bölgesindeki siyasi durum. 1958 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 1-27 Şubat arası tutulan günlükler. 1959 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 28 Şubat-4 Mart arası tutulan günlükler. 1960 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul Amerikan Yabancı Misyonlar Komisyonlar Heyeti 2. Başkanı Bay Luther R. Fowle'nin "Türk Şeyleriyle İlgili Notlar" başlıklı notları. 1961 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 21 Ocak-17 Şubat tarihleri arası tutulan günlükler. 1962 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: İstiklal Mahkemelerinin tamamen feshedilmesi ve İsmet Paşa'nın bununla ilgili yaptığı konuşma. 1963 numaralı belgede, John Carrigan JR. (Konsolos) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Anadolu'daki siyasi durum. 1964 numaralı belgede, John Carrigan JR. (Konsolos) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Siyasi durum. 1965 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 5-22 Mart arası tutulan günlükler. 1966 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 23 Mart-10 Nisan arası tutulan günlükler. 1967 numaralı belgede, F. Lammot Belin (Elçilik Sekreteri) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Amiral Bristol'ün 11-21 Nisan tarihleri arası tuttuğu günlükler. 1968 numaralı belgede, John Carrigan JR. (Konsolos) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Genel Seçimler için yapılan hazırlıklar, Hükümet Partisi (CHP)'nin Kongresi ve Standard Petrol Şirketi'nin bir aksama ile karşı karşıya gelmesi. 1969 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Atatürk'ün kitap haline getirilen notlarının Nusret Bey'e verilmesi. 1970 numaralı belgede, Mark L. Bristol (Amiral) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 22 Nisan-9 Mayıs arası tutulan günlükler. 1971 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: 10-23 Mayıs tarihleri arası tutulan günlükler. 1972 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul'daki YMCA derneğinin Yönetici Sekreteri'nin 1926 yılına dair raporu. 1973 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Atatürk'ün 1919'daki ayrılışından sonra 8 sene sonra İstanbul'a ilk defa geldiği haberi, bununla ilgili gazetelerde çıkan yazılar ve Atatürk'ün Dolmabahçe'ye gelişinde yaptığı açıklama ektedir. 1974 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Atatürk'ün Ankara'dan İstanbul'a yapacağı seyahatin hem iç siyasi nedenler hem de sağlık durumundaki nedenlerden dolayı ertelendiği yazılmış. 1975 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Doğu vilayetlerindeki istenmeyen unsurların Batı vilayetlerine transferi için yapılan kanun ve bu kanunun 18 Temmuz'da yapılan oturumda Meclis'ten geçmesi. 1976 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Atatürk'ün İstanbul'daki temasları ve seçimlerle ilgili bilgiler. 1977 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Atatürk'ün yerel gazetelere seçimlerle ilgili yayımladığı beyanat. 1978 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: "Seerdt" gazetesi temsilcisi ve 'Milliyet' gaztesinin editörü olan Mahmud Bey'in Parti Kongresinin niye ertelendiğine dair bir makale yazması. 1979 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Tevfik Rüştü Bey ve Şükrü Kaya Bey'in (Parlamento Komisyonu Yabancı İşlerden Sorumlu Başkan) İstanbul'a gelişi. 1980 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Yapılan yerel seçimlerle ilgili genel bilgiler. 1981 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Cumhuriyet Halk Fırkası'nın(CHP) 1919 yılından itibaren olan gelişmelerin Atatürk tarafından anlatılması. 1982 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Atatürk, Halifeliğin kaldırılması ile ilgili konuşurken, Anayasada yer alan 2. ve 26. maddelerin değiştirilmesine karar verilmiştir. 1983 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: TBMM'nin 3. yılı açılışı ve Atatürk'ün tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesi. 1984 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Belge 1981'de bahsedilen gelişmelerin İngilizceye çevirisinin basımı ile ilgili olarak Berlinle yapılan görüşmeler. 1985 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1927 tarihli yazışmanın konusu: Doğu Vilayetlerine Vali olarak İbrahim Tali Bey'in atanması ve Şeyh Sait isyanından sonra çıkartılan sıkıyönetim kanunu. 1986 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Belge 1981'de bahsedilen gelişmelerin neredeyse üçte birinin Almancaya çevrilmesi. 1987 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Berlin'deki Amerikan Büyükelçiliği'nden gelen sayfa 300-606 arası Atatürk'ün konuşmasının Almancaya çevrilmesi. 1988 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Macaristan gazetesi olan Magyarovsag'ın Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Bey ile yaptığı röportaj ve bunun İngilizceye çevrilmiş metni. 1989 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Adalet Bakanlığının Anayasa'da geçen 2. ve 26.maddelerin ortadan kaldırılması için gerekli yasa tasarısını Meclis'e sunmaları. 1990 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Başbakan İsmet Paşa'nın İkdam gazetesi muhabirine verdiği röportajın İngilizce metni. 1991 numaralı belgede, Jacob Gould Schurman ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Yayıncılık konusu. 1992 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Milli Savunma eski bakanı olan Recep Bey'in CHP'ye Başkan Yardımcısı olarak seçilmesi. 1993 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Doğu vilayetlerine Baş Müfettiş olarak seçilen İbrahim Tali Bey'in o vilayetlere yaptığı gezi ve oradaki gözlemlerine ilişkin İkdam gazetesinde yayımlanan İsmet Paşa'nın yorumları. 1994 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: İsmet Paşa'nın; Türkiye'nin İçişleri Politikaları hakkında Meclis'te yapıtğı konuşma. 1995 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: İhsan Bey'in yargılanması, Türkiye'deki siyasi durum, İtalya ve Yunanistanla dostluk antlaşmalarının imzalanması ve Atatürk'ün sağlığı genel başlıklardır. 1996 numaralı belgede, William H. Taylor (Konsolos 2. Sekreter) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Doğu vilayetlerindeki nüfusun güvenliğini tehdit eden yatıştırıcı önlemlerin alınmasına ilişkin kanunun Meclis'te kabul edilmesi. 1997 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Türk ulusal bilinci ve milliyetçiliğin yayılması amaçlı bir dernek olan Türk Ocaklarının, CHP'nin etkisi altında kalacağı düşünülmektedir. 1998 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı (Bay Shaw için özel) arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Bay Grew'in Dışişleri Bakanlığın'na sorusu. 1999 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul'daki dedikodular. 2000 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Halide Edip(Adıvar) Hanımın Amerika'da verdiği bir dizi seminer. 2001 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Akşam gazetesinde Halide Edip Hanım'ın yazdığı makaleye verilen cevap. 2002 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: İsmet Paşa'nın 13 Eylül'de Malatya'da seçmenlerinin önünde yaptığı konuşma. 2003 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: Maden mühendisi olan Bay Max M. Dixon'un Anadolu'da yaptığı geziler ve aldığı notlar. 2004 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1928 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul ve Bursa'da hükümete karşı çıkan olayların pek önemli olmadığı söylenmiş. 2006 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Çıkan olaylara karşılık; İstanbul, Bursa, Konya, Gaziantep ve Trabzon'da bir sürü kişinin tutuklandığı belirtilmiş. 2007 numaralı belgede, Doktor Vissering ve Norweb-Hollanda? arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Dr. Vissering Türkiye'nin geleceğini iyi gören ender kişilerden olduğu söylenmiş ve ona göre Türkiye'nin koşulları eskiye göre çok daha iyidir. 2008 numaralı belgede, J. H. Shaw ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Bay Ross'un Türkiye'de ve Yugoslavya'daki politik rejim dengeleri ile ilgili bilgi edinme talebi. 2009 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul'da tutuklanan kişilerin 4 hafta sonra serbest bırakıldıkları yazılmış. 2011 numaralı belgede, J. H. Shaw ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: "Foreign Affairs" dergisinin/gazetesinin yazarı olan Hamilton Armstrong'un Mart ayı ortalarında Türkiye'ye gelmesi. 2012 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: İstanbul'da olan olayların ve tutukluların serbest bırakılmasının ardından, Bay Grew davanın yeni bir boyut alabileceğini söylemiştir. 2013 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Tutuklanan kişilerin Ankara Hükümeti'ni sarsacak bir davranışta bulunmadıkları yazılmış. 2014 numaralı belgede, İngiltere'nin İstanbul Büyükelçisi Ray Atherton ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Albay H. Woods'un Türkiye'deki ekonomik duruma ilişkin hazırladığı rapor. 2015 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Türkiye'deki çeşitli siyasi konular hakkında yazılar. 2016 numaralı belge, 867.9111/244 sayılı belgeye gönderilmiştir. 2017 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: İstiklal Mahkemelerinden sonra çıkarılan kanunun süresinin dolduğu yazılmış. 2018 numaralı belgede, Lozan Antlaşmasına karşı çıkan Amerikan Komitesi-Gerard ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Ermenistan ilgili bir bildiri ama içerik yazılmamış. 2019 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: İsmet Paşa'nın 3 Haziran tarihinde TBMM önünde yaptığı konuşma. 2021 numaralı belgede, Joseph C. Grew ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Karadeniz kıyısındaki şehirlere yapılan gezi ve buralardaki ekonomik, siyasi ve sosyal meselelere ilişkin bir rapor. 2022 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: Fransız bir siyasetçi olan M. Daladier'in "Türkiye'nin halen Abdülhamid çağında olduğunu söylemesi" 2023 numaralı belgede, Sheldon Leavitt Crosby (Büyükelçilik Müsteşarı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı arasındaki 1929 tarihli yazışmanın konusu: TBMM'de yapılan işlemler?