Osmanlı İmparatorluğu'nda kadılık müessesesi - Gür, A. Refik, 1907-1986. (İstanbul)
xviii, 268 s.
Keywords: "Hukuk tarihine iz bırakan emekli yargıç A. Refik Gür, İstanbul Üniversitesi’nde 1969-71 döneminde tamamladığı doktorasıyla, kadılık müessesesinin Osmanlı Devleti’ndeki tarihini ve anahtar nitelikteki konumunu inceleyen ilk akademik çalışmalardan birine imza attı. Uzun yılların birikimine ve geniş çaplı arşiv malzemesine dayanan bu çalışma, kadı sicillerinden derlenen kayıtların belli bir tasnifle yayımlanması konusunda öncüydü. Bu kayıtların sadece hukukçular ve hukuk tarihçileri için değil, Osmanlı çalışmalarının her alanındaki araştırmacılar için ne büyük önem taşıdığını gözler önüne serdi. Bu kitapta A. Refik Gür’ün doktora tezinin yanı sıra, 1952’de baktığı bir davanın ilintili olduğu kanunun anayasayla çeliştiğini fark etmesi üzerine verdiği karar ve bu kararın doğurduğu yankılara dair makaleler ve konuşmalar da yer alıyor." --