Bizanslılar - Averil, Cameron, 1940- (İstanbul)
xviii, 323 s.
Keywords: "Bizans’ın Avrupa tarihindeki yeri muğlaktır. Sıkça ve yanlış olarak, Klasik Dünya’nın yitik halefi gibi tasvir edilmesine mukabil Bizans dünyası, ana akım Avrupa ve Akdeniz tarihinin bir parçasıdır; etkisi de Balkanlar, Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da halen hissedilmeye devam etmektedir. 2006 yılında John D. Criticos Ödülü’nü kazanan bu kitap, Bizans İmparatorluğu’nun karmaşık tarihi, etnik yapısı ve kimliğine bir giriş niteliği taşıyor. Bizans dünyası ayrıca, yeni doğmuş İslam dini ile Hıristiyanlığın karşılaştığı yerdi; 7. yüzyıldaki Arap fatihlerden 15. yüzyıldaki Osmanlı Türklerine dek Müslümanlar, Bizanslılarla kah çatışmış kah birlikte varolmanın yollarını bulmuşlardı. Bizans İmparatorluğu’nun büyüklüğü ve biçimi, uzun tarihi boyunca birçok çarpıcı değişikliğe uğradı; Geç Bizans’ın çoğulcu dünyası, Konstantinopolis’in kurulduğu 4. yüzyıldaki Doğu Roma İmparatorluğu’ndan çok farklıydı. Bu süre boyunca İmparatorluğun etrafındaki dünya da dramatik biçimde değişmiş fakat dayanıklı Bizans kimliği kendine haslığını korumayı hep başarmıştı. Değişim ve devamlılık arasındaki gerilimin Bizans toplumundaki yansımaları bu kitabın da ele aldığı ana konulardan birini oluşturuyor." --