Osmanlı Ortadoğu'sunu yeniden düşünmek - Emrence, Cem. (İstanbul)
x, 166 s.
Keywords: "Cem Emrence’nin geç dönem Osmanlı dünyasını anlamak için ikna edici yeni bir model ortaya koyan Osmanlı Ortadoğu’sunu Yeniden Düşünmek adlı kitabı, bu çalışmalara önemli bir katkı sunuyor. Emrence, kıyı, iç kesimler ve hudut bölgeleri olarak üç ana kesime ayırdığı Osmanlı Ortadoğu’su için genel kabul gören devlet-merkezli modellerden ayrılan ve hem yerel aktörleri hem de yerel gelişim süreçlerini öne çıkaran bir bakış öneriyor. İkinci olarak, moderniteye giden bölgesel hatların üzerindeki perdeyi kaldırarak, geç Osmanlı için farklı yollar içeren bir model düşünülebileceğini ileri sürüyor. Son olarak da, küresel tarih, Osmanlı araştırmaları ve sosyal bilimler arasındaki kesişme alanlarında yol alarak, izahını disiplinler arası bir yaklaşımla güçlendiriyor. Emrence’nin bölümlemesinde yer alan “kıyı, iç kesimler ve hudutlar”ın günümüzde gerek Ortadoğu, gerekse Türkiye’de temsil ettikleri farklı konumlar, Osmanlı Ortadoğu’sunu Yeniden Düşünmek’te önerilen modelin çok önemli bir diğer yönünü oluşturuyor." --