Cesarettepe - Burness, Peter, 1910-1969‏ (İstanbul)
ix s., [1] s. resim, 241 s.
Keywords: "Avustralya askeri tarihindeki en büyük trajedilerden biri, yüzlerce Avustralyalı hafif süvariye Türklerin yoğun tüfek ve makineli tüfek ateşine rağmen tekrar tekrar hücum emrinin verildiği 7 Ağustos 1915 tarihinde yaşandı. Nafile bir teşebbüstü ve yaşanan katliam o tarihten beri her neslin kanını dondurduğu gibi tarihçilerin de en merak ettikleri konulardan biri haline geldi. Peter Weir’in meşhur filmi Gallipoli ’de başarıyla canlandırılan Cesarettepe hücumu, Çanakkale harekâtının beyhudeliğinin ve oradaki askerlerin cesaretinin en güzel göstergesidir. Peter Burness Hafif süvari alaylarının tertibini, talimini, teşkilatını ve o birliklerde görev yapan subayların özgeçmişlerini teferruatıyla ele almıştır. Muharebeye dair canlı anlatımında, hiçbir umut kalmadığı halde neden intihardan farksız hücumlara devam edildiğine dair bir cevap bulmaya da çalışmıştır. Yazar bu yeni baskıya, 1996’da ilk yayımlandığından bu yana gün ışığına çıkan yeni bilgilerin yanında yeni haritalar ve fotoğraflar da eklemiştir." --