Türkiye-İtalya ilişkileri. - Turan, Şerafettin, 1925-2015. (Ankara)
1. c. (xvi, 643 s.)
Keywords: "Anadolu'ya yerleşen Türkler'in burada karşılaştıkları ilk Avrupalılar, Asya-Avrupa arasındaki ticaret yolları üzerine yerleşmiş olan İtalyanlar olmuştu. Böylece iki taraf arasında başlayan ticari ilişkiler giderek bir kültürel etkileşime dönüşmüştü. Çok zengin olan İtalyan kaynakları, Türk ve Türkiye tarihinin aydınlatılmasında gözardı edilmemesi gereken bir grubu oluşturmaktadır. '4' cilt olarak tasarlanan araştırmanın bu ilk cildi İstanbul'un fethine kadar geçen süreyi içermektedir. Bundan Kapitülasyonlar denen ticari ve hukuki ayrıcalıkların Bizans döneminde başladığı, sistemin Selçuklular'a onlardan da Osmanlı İmparatorluğu'na geçtiği kanıtlanmaktadır. Ayrıca Doğu-Batı ticaretinde Selçuklu Türkiye'sinin yeri, alım-satımı yapılan ürünler, ticaret yolları, kervansaraylar, İtalyan tüccarlarına yerleştikleri kentler üzerinde durulmakta ve Alaattin Keykubat'ın 1220'de Venedikliler'le yaptığı anlaşmadan 1453'te Fatih Mehmed'in verdiği ahitnameye kadar imzalandığı saptanan '23' anlaşmanın metinleri verilmektedir." --