Mustafa Kemal Atatürk - Erickson, Edward J., 1950- (İstanbul)
72 s.
Keywords: “Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliği ve eylemleri, Türkiye gündeminden hiç düşmeyen inceleme ve araştırma konularıdır. Ne var ki ilginç biçimde, onun en az irdelenen yönü aslında hayatındaki en temel ve belirleyici unsur olan askerlik hayatıydı. Son yıllarda bu konuya dair artan ilginin, özellikle de Türkiye dışındaki incelemelerin ürünleri arasında yer alan bu kitap; tanınmış Amerikalı askeri tarihçi ve Osmanlı ordusu uzmanı Edward J. Erickson’ın ilk biyografik çalışmasıdır. Kendisi de meslekten asker ve madalyalı bir cephe subayı olan Erickson, Atatürk’ün çocukluğu ve öğrencilik yıllarından başlayarak modern Osmanlı ordusunun en başarılı generalinin kariyerini masaya yatırıyor. Hem Türkçe hem de yabancı dillerdeki kaynaklara başvurarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün çöl, sahil, ova ve dağ gibi akla gelebilecek her türlü arazide gayrinizami gerilla kuvvetlerinden ordu gruplarının idaresine uzanan benzersiz çeşitlilikteki tecrübesini vurguluyor. Ayrıca, hem gerektiğinde kendi can güvenliğini gözünü kırpmadan hiçe saymasını sağlayan olağanüstü cesaretini, hem hızlı ve doğru karar verebilme hasletini hem de hiç boyun eğmeyen, eleştirel kişiliğini çeşitli örneklerle göstererek Mustafa Kemal Atatürk’ü 20. yüzyılın en büyük ve etkili askeri liderleri arasına yerleştiriyor.“ --