Marne, 1914 - Sumner, Ian, 1953- (İstanbul)
96 s.
Keywords: "Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, hasım kuvvetlerin stratejileri, taktikleri, askerî harekâtın düğüm noktaları. Alman ordularının Paris’e yaklaşmaları ve Fransa’yı yenmenin eşiğine gelmeleri, Fransız ordularının toparlanışı, karşı taarruza geçmeleri ve hasımlarının dikkatsizliğinden faydalanarak iki Alman ordusunun arasına girmeleri; Alman geri çekilişi, Paris’in ve Fransa’nın kurtuluşu, siper savaşının başlaması. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın Marne meydan muharebesi, yirminci yüzyılın kaderini belirleyen birkaç olay arasında ilki ve belki de en önemlisiydi. Birinci Dünya Savaşı’nın patladığı 1914’te Alman imparatorluk ordusu, Fransız direnişini tek hamlede kıracak ezici bir darbe indirmek üzere Belçika üzerinden müthiş bir istilaya girişmişti. Ne var ki Fransızlar, dikkatli karşı hamleler ve inatçı direnişlerinin yanı sıra müttefikleri İngiltere’nin gönderdiği Britanya Seferi Kuvvetlerinin de desteğiyle istilayı durdurdular ve savaşın seyrini değiştiren stratejik zafer kazandılar." --