Bizans orduları, 900-1461 - Heath, Ian, 1952- (İstanbul)
56 s.
Keywords: "Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, hasım kuvvetlerin stratejileri, taktikleri, askerî harekâtın düğüm noktaları. Dünyadaki çeşitli orduların üniforma, teçhizat, tarih ve teşkilatı, geçmişleri ve bugünleri. Zirveden çöküşe Bizans ordularının teşkilatı, idaresi ve insan gücü. Antik Roma uygarlığının doğrudan mirasçısı Bizanslılar, siyaseti de askeri stratejiyi de son derece incelikli biçimde ele alıyorlardı. Rüşvet vermek, bir düşmanı diğerine kırdırmak ve çeşitli ittifaklar kurmak, rakiplerini dize getirirken Bizanslıların öncelikli tercih ettikleri yöntemlerdi. Ancak diplomasi fayda etmezse, imparatorluğun sefere çıkardığı ordular kendi zamanlarındaki en gelişmiş ve en üstün teşkilatlı kuvvetler arasındaydı. Özellikle de imparatorluğun gücünün doruğa çıktığı 10.-11. yüzyıllarda, Bizans orduları Araplara ve Bulgarlara kaybettikleri toprakların büyük kısmını geri almış ve Batı’da Tuna’ya, Doğu’da ise Şam kapılarına dayanmışlardı. Ne var ki dışarıdan fark edilmeyen bir takım iç çekişmelerle askeri düzeni bozulan Bizans, 1071’de tarihin akışını değiştiren Malazgirt yenilgisine uğradı ve güç merkezi olan Anadolu’nun büyük kısmını kaybetti. Bu tarihten sonra, Türkler, Slavlar ve Latinler gibi genç ve hırslı toplumlarla her taraftan kuşatılan imparatorluk, dört yüzyıl süren kanlı bir gerileme devri neticesi yok oldu. Ortaçağ ve Rönesans orduları üzerine yapdığı titiz araştırmalarla tanınan İngiliz tarihçi Ian Heath, zirve yıllarından nihai çöküşüne uzanan dönemde Bizans’ın savaşa sürdüğü orduları mercek altına alıyor; ünlü ressam Angus McBride’ın çizimleri ise Bizanslı savaşçılara hayat veriyor." --