Hitit savaşçıları, MÖ 1650-1200 - Bryce, Trevor Robert, 1940- (İstanbul)
64 s.
Keywords: "Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, hasım kuvvetlerin stratejileri, taktikleri, askerî harekâtın düğüm noktaları. Dünyadaki çeşitli orduların üniforma, teçhizat, tarih ve teşkilatı, geçmişleri ve bugünleri. Hitit savaşçılarının silah ve kıyafetleri; talim, disiplin ve dini inançları; barışta ve savaşta gündelik yaşamları ve seferlerdeki tecrübeleri. Günümüzden 3700 yıl önce Orta Anadolu yaylalarındaki bir halk, bütün Antik Ortadoğu’nun en büyük devletlerinden birini kurdu. Ülkelerine Hatti, günümüzdeki Kızılırmak yakınlarında yer alan başkentlerine ise Hattuşaş adını veren bu halk, Hititlerdi. Savaş sanatını ve devlet inşasını kökten değiştiren savaş arabası ile yüce krallık teşkilatı gibi devrimci yeni gelişmelerde başı çeken Hititler, her şeyden önce savaş için organize olmuş ve sağ kalmak için askeri güçlerine güvenen bir halktı. Günümüzün en tanınmış ve önemli Hititologlarından emeritus profesör Trevor Bryce elinizdeki eserinde, yırtıcılıklarıyla bütün komşularına korku salan ve Karadeniz’den Mezopotomya ile Suriye’ye kadar uzanan geniş topraklar üzerinde hâkimiyet kuran bu antik toplumun savaşçılarını mercek altına alıyor. Hitit savaşçılarının talim, teçhizat ve taktikleri, kral ile maiyetinin uyguladıkları ritüellerden savaş arabası mürettebatlarının eğitimi ve atlarının terbiyesine kadar gündelik yaşam pratikleri, dikkatle bir araya getirilmiş birinci ağızdan anlatımlarla açıklığa kavuşuyor. Adam Hook’un çizimleri ve çok sayıda fotoğraf ile resim de Hititlerin yitik dünyasına yeniden hayat veriyor." --