Bir mahallenin doğumu ve ölümü, 1494-2008 - Behar, Cem, 1946- (İstanbul)
321 s.
Keywords: "Bu kitapta sözü edilen Kasap İlyas mahallesi bugün artık yok. Suriçi İstanbulu'nun Marmara Denizi kıyısındaki bu küçük mahallesi yasal varlığını kaybetti. Önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kabul ettiği 17 Mart 2008 tarih ve 5747 sayılı yasa ile suriçi İstanbulu'nun iki ilçesinden biri olan Eminönü ilçesi ortadan kaldırıldı ve Fatih ilçesi sınırları içine alındı. Bunun hemen ardından da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 16 Temmuz 2008 tarihinde kabul edilen bir kararla bu yeni ve genişletilmiş Fatih ilçesinde yüzyıllardır var olan eski mahalleler birleştirilerek yeni mahalleler oluşturuldu. Bu mahallelerin sadece sayıları değil, yüzyıllardır var olan adları da değiştirildi. Cem Behar İstanbul'un en eski mahallesi olan Kasap İlyas'a ait nikâh kayıtları, şer'iye sicilleri ve tahrir-i nüfus belgelerinden yola çıkarak, demografi ve göç ilişkileri bağlamında mahallenin serencamını anlatıyor." --