Edip'in lastik topu - Uluırmak, Ülkü, 1939- (İstanbul)
86 s.
Keywords: "Yazar arkadaşları, dostları ve ailesinin gözünde "Edip Cansever". Yapı Kredi Yayınları, otuzuncu ölüm yıldönümünde Edip Cansever hakkında ilginç bir kitap yayımladı. Şairin kişiliğini, alışkanlıklarını, dostluklarını ve farklı yönlerini anlatan kitabın adı: Edip'in Lastik Topu: Dostlarının ve ailesinin anlatımıyla Edip Cansever. Ülkü Uluırmak'ın arşivinden çıkan Edip'in Lastik Topu, başta bugün hiçbiri hayatta olmayan Vedat Günyol, Cemal Süreya, Fethi Naci, Memet Baydur, Selçuk Baran gibi yazarlar olmak üzere, şairin Merih Sezen, Yalçın Yalın, Yakup Arslan gibi dostlarının; antikacı ortağı Mösyö Jak'ın; kızı Nuran Birol, ablası Edibe Aykaç, kız kardeşi Ayten Böke ve eşi Mefharet Cansever'in ses kayıtlarının çözümünden oluşuyor. Birbirinden farklı görüşler, değerlendirmeler, eleştiriler, yargılamalar içeren kitap Cansever şiiri hakkında çalışanlar için kaynak niteliğinde. Söz gelimi Cemal Süreya'nın şu sözleri dikkate değer: "Edip şiiri bozarken şiir Edip'i düzeltmiştir. Bunun yanlış anlaşılmamasını isterim. Şiir sevgisi onun her şeyidir. Orda idama gidebilir." Şiirsel dünyasını somutlaştıran ve şairi bize yaklaştıran çarpıcı tanıklıklarla dolu bir kitap Edip'in Lastik Topu." --