Kitâbu'ş-Şifâ - İbn Sînâ, 980-1037. (İstanbul)
2 c. (1. c. xiv, 664 s. ; 2. c. xv, 695 s.)
Keywords: "Metafizik, bütün ilimlerin ilkelerini temellendirmesi ve Gerçek Varlık hakkında bilgi vermesi bakımından felsefî ilimlerin zirvesinde bulunur. Platon ve Aristo’dan İslam dünyasına aktarılan ve Kîndî, Fârâbî, İbn Sînâ, Gazzâlî, İbn Rüşd gibi filozoflar tarafından geliştirilerek Batıya aktarılan felsefi ilimler, teorik düşüncenin hem kaynağı hem de meyvesi olması bakımından metafizik etrafında şekillenir. Bu bakımdan metafizik, değişime konu olmayan gerçek varlıklar hakkında bilgi veren ilim olarak kabul edilmiştir. İbn Sînâ, yüzyıllar boyunca doğu ve batıda kendisinden önceki bütün filozofları gölgeleyecek kadar etkili olan Şifâ külliyatında felsefî ilimleri derlemiş ve tenkit süzgecinden geçirmiştir. Kuşkusuz bu külliyatın en önemli eseri varlık olmak bakımından varlığı inceleyen metafiziktir. Günümüze kadar üst düzey metafizik araştırmalarının en önemli kaynaklarından biri olan bu eser, Fatih Sultan Mehmed’in mütalaası için istinsah edilmiş metinle birlikte Fatih Kitaplığı Dizisi kapsamında neşredilmiştir. Doç. Dr. Ekrem Demirli ve Doç. Dr. Ömer Türker tarafından Türkçeye çevrilen eserin çeviri ve tıpkıbasımında Tire Necip Paşa Kütüphanesi, 446 numarada kayıtlı yazma esas alınmıştır." --