Tazarru'-nâme - Sinan Paşa, ?-1486. (İstanbul)
1301, [1] s.
Keywords: "Fatih dönemi âlimlerinden Hızır Beg’in oğlu ve bir dönem Fatih’in vezirliğini de yapan kelam ve matematik âlimi ve mutasavvıf Sinan Paşa’nın yazmış olduğu Tazarru‘- nâme, secili nesir türünde emsalsiz bir eserdir. Müellifinin âlim-düşünür kişiliği eseri düşünce tarihimiz için de önemli kılmaktadır. Münacat ile başlayan eserde, 18 tasavvufî kavram serbest ve sanatlı bir şekilde anlatıldıktan sonra, sırasıyla Hz. Âdem, Hz. İdris, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa peygamberlere ve Peygamber Efendimiz ile ailesine, aşere-i mübeşşereye, dört halifeye, dört mezhep imamına, İmam Buhârî ve İmam Müslim ile Şeyh Ebu’l Vefâ’ya övgüler yapılmıştır. Latinize edilmiş metin ve aslına uygun kalınarak yapılmış sanatlı bir sadeleştirmenin karşılıklı sayfalarda yer aldığı eser, tıpkıbasımıyla birlikte yayımlanmıştır. Prof. Dr. Mertol Tulum tarafından incelemesi yapılan eserin yayına hazırlanmasında Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Hüsrev Paşa Koleksiyonu, 180 numarada kayıtlı yazma nüsha esas alınmıştır." --