Risâle fî tahkîki'l-külliyyât - Kutbüddin Râzî, ?-1365. (İstanbul)
166 s.
Keywords: "Metafizik, apaçık olduğu kabul edilen kavramlardan hareketle ulaşılan bir ilke ile o ilkeden çıktığı düşünülen çokluk ilişkisini açıklamayı hedefler. Bu bağlamda tümel-tikel ilişkisi, metafiziğin temel meselelerinden biridir ve bu ilişkinin incelenmesi, birlik-çokluk ilişkisine dair incelemelerin neredeyse bütün yönlerini içerir. Kutbüddîn Râzî tümeller sorununun bilgiyle ilgili yönü hakkında er-Risâletü’l-Ma’mûle fi’t-Tasavvur ve’t-Tasdîk; varlıkla ilgili yönü hakkında da Risâle fî Tahkîki’l-Külliyyât’ı yazmıştır. Gerek bu iki risâle gerekse bunların şerhleri, İbn Sînâ geleneğinde yazılan ve özellikle eş-Şifâ külliyâtı ve İşârât’taki ilgili bölümlerin dolaylı bir şerhini içeren metinlerdir. Tahkik ve tercümesi yapılan Risâle fî Tahkîki’l-Külliyyât’ın temel amacı da İbn Sînâ metinlerinde olduğu gibi, tümelin tek bir anlam oluşu ile dışta çok şey arasında ortak oluşunun uzlaştırılmasıdır. Doç. Dr. Ömer Türker tarafından çevirisi ve eleştirmeli metni yapılan eserin yayına hazırlanmasında Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Reşid Efendi Koleksiyonu, 1015 (vr. 21a-25b); Ayasofya Koleksiyonu, 2567 (vr. 71a-81a); Cârullah Efendi Koleksiyonu, 2099 (vr. 29b-49b); Giresun, 112 (vr. 24a-29a) numaralarda kayıtlı yazma nüshalar esas alınmıştır." --