Ümmü'l-gazā - Bayramoğlu Ali Ağa, 18. yy. (İstanbul)
175 s., 66, [1] s. tıpkıbasım
Keywords: "Humbaracı Ocağı ikinci halifesi Bayramoğlu Ali Ağa'nın telif ettiği Ümmü'l-Gazâ, Osmanlılarda ateşli silahlar üzerine yazılmış ilk eserdir. Eserde yer alan çok sayıda resim ve çizimler silahların ve Osmanlı harp tekniklerinin tanıtımı konusunda esere ayrı bir değer katmaktadır. Yazılış tarihi ile ilgili net bir bilgiye sahip olmadığımız eserde geçen bilgilere dayanılarak eserin III. Ahmed (1718-1730) döneminin sonlarına doğru yazıldığı tahmin edilmektedir. Prof. Dr. Salim Aydüz tarafından yazılan giriş yazısında ise İslam ve Osmanlı silah tarihi literatürü ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ümmü'l-Gazâ'nın yayına hazırlanmasında eserin bilinen tek nüshası olan Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Bağdat Kitaplığı, 368 numarada kayıtlı yazma nüsha esas alınmıştır." --