Ordu mecmûasının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi, 1908 - Korkmaz, Gülşen, 1970-
xx, 374 y.
Keywords: Özet: "II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinden hemen sonra basın dünyasına Edirne Vilâyetinde giriş yapan Ordu mecmûası, Osmanlı Devleti'nin en kritik döneminde yayımlanmaya başlamıştır. Devletin asırlardır yaşadığı çıkmazın merkezinde görülen askerî alandaki yetersizlik, Ordu mecmûasının kurucuları olan Kolağası İbrahim Zihni ve Mümtâz Yüzbaşı Hüseyin Hüsnü'nün matbûât hayatına girmelerindeki temel sebep olmuştur. Mecmûa mesleki konularda okuyucularını bilgilendirmeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda özellikle yabancı eserlerden ve gazetelerden tercüme yapmak suretiyle oluşturulan makalelere sayfalarında yer vermiş ve haftalık olarak basılmıştır. Mecmûanın siyasi nitelikli bir yönlendirme amacı söz konusu değildir. Dönemin özellikle askerî eğitim ve askerlik mesleğini icra anlayışına ışık tutmaktadır. Ordu mecmûası mesleklerini hakkıyla icra etmek isteyen idealist askerlerin dört ay sürebilen çabalarının bir semeresidir. 16 sayı basılmış, çoğu oldukça hacimli 43 makale yayımlanmıştır. Yerel bir yayın olmaktan ziyade kendi alanı olan askerî basın ve mesleki çevrelerde etkili olmuş bir taşra mecmûasıdır. Mecmûanın Osmanlıca'dan transkripsiyonu yapılmış, makaleler sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir." Summary: "Soon after The Second Constituonal Governance had proclaimed in The Ottoman Empire, The Army periodical, that entered into the press World in Edirne province, was started to be published at that the most critical time of the state. The insufficiency in the military field that the state had been suffering for centuries led senior captain İbrahim Zihni and distinguished captain Hüseyin Hüsnü who were the founders of the Army periodical to enter the press life. The periodical aimed to inform its readers on professional issues. Translations from the military related books and articals published in other countries were utilized. It was published weekly. The periodical did not intend to motivate people politically. It in particular enlightened the military training and the way of performing the profession of that period of time. The Army periodical was the harvest of efforts which could last four mounths of those idealist soldiers. Fourty Three articles were published in sixteen issues. As being a provincial publication it was effective on its own field that was military press and professional environment rather than local people. It has been tanscripted from Ottoman letters to Latin letters, classified and analized."