İslâm sûfîleri - Nicholson, Reynold Alleyne, 1868-1945. (İstanbul)
214 s.
Keywords: "Reynold A. Nicholson'ın kaleme aldığı İslâm Sûfîleri, islâm tasavvufu alanında Batı bilim dünyasında ortaya konmuş başarılı çalışmalardan ilki kabul edilmektedir. Herkesin rahatlıkla faydalanabileceği zengin bir malzeme ve geniş bilgilerle bezenmiş bu eser, altı yetkin akademisyenin başarılı çevirisiyle Türkçe'nin evrenine yeniden katılmakta. Asırlarca gönül erlerinin hem yaşayışları hem de sözleriyle adeta ilmek ilmek ördükleri incelikler ve iyilikler dünyası uçsuz bucaksız ve derin bir evren tablosu sundu. Öyle ki insanlara güzel ahlâkın bütün ziynetlerini hem açıklayarak hem de yaşayışlarında göstererek bir yol ve ufuk çizen bu maneviyat erleri asırlar boyunca hakikate hizmet etmenin yaşayan örnekleri olageldiler. Böyle böyle islâm medeniyeti bu iç mimarlarla evrensel değerlerin eşsiz temsilcileri oldular. Hakikat erlerinin zengin açılımlar kazandırdıkları anlamlar dünyası adeta bir iç öğreti haline gelerek kendi terminolojisini inşa etmiş ve sistemli bir öğreti halinde nesilleri beslemiştir. Nicholson, eserinde bu öğretiyi oluşturan temel kavramları sistematik bir şekilde bir araya getirmekte." --