Es-siyâsetü'l-medeniyye veya mebâdi'ül-mevcûdât - Farabi, 871/72?-950. (İstanbul)
128 s.
Keywords: "İslâm felsefesini yöntem, terminoloji ve konuları itibariyle temellendiren düşünür Farabînin, Es-Siyasetül Medeniyye isimli eseri siyeset felsefesi literatürünün temel kaynaklarından olup, onun çok tanınan ve okunan El-Medinetül-Fâdılasını tamamlayan ana metinlerden biridir. Farabî bu eserinde, varlığın temel ilkelerinden hareketle insan topluluklarının bir arada yaşamasını sağlayacak, bütün insanlığı kucaklayacak ve mutlu edecek erdemler ile insanlığa ve kurumlarına hayat verecek kuşatıcı ilkeleri ve sağlam kaideleri aramaktadır. Es-Siyasetül Medeniyye ilesevgi ve adaletin devlette vücut bulacağı evrensel bir sisteme ulaşmaya çalışan Farabî tefekkürü, insanlara bir yandan mevcut sistemleri sorgulamasını, bir yandan da ideal olanı işaret ediyor. 21. yüzyılın siyasetine 1000 yıl öncesinden tutulmuş bir projektör. Tefekkürün ışıkları, üç bilim insanının Prof. Dr. Mehmet S. Aydın, Prof. Dr. Abdülkadir Şener ve Prof. Dr. M. Rami Ayasın ortak çalışmalarıyla günümüze ulaşıyor." --