Hz. Ali'nin bir emirnâmesi - Abdülaziz Çâvîş, 1876-1929. (İstanbul)
99 s.
Keywords: "Hz. Ali'nin Bir Emirnamesi, islam düşüncesinde ilk siyasetname örneği. Hz. Ali tarafından Mısır valisi olarak atanan Malik bin el-Haris el-Eşter'e görev tevdi edilirken gönderilen mektup, islam siyaset geleneğinde ilk kayda geçen siyasetnamedir. Bu metin, özelde birey olarak insanın diğer insanlara karşı davranışlarında, genelde ise her türden ve mevkiden yöneticilerin uygulamalarında izlemeleri gerekli düşünceleri ve yöntemleri bütün yönleriyle anlatması bakımından önemlidir. Eseri Arapça'dan Türkçe'ye Mehmet Akif'in kazandırmış olması da, onu daha da ayrıcalıklı kılmakta. İlmin kapısı Hz. Ali, bir yöneticinin göstermesi gereken bütün dikkatleri ve duyarlıkları, üstün bir ifade gücüyle adete teori halinde bu emirnamede dile getirmiştir. Büyüyenay olarak eserin, günümüzdeki her türden yöneticiye Hz. Ali'den ulaşan bir mektup olmasını istiyoruz. İstiyoruz ki O'nun ölmez tavsiyeleri önce ruhumuzu sonra yolumuzu aydınlatsın. İş ve eylemlerimize O'nun düşüncelerinin ışığı yansısın, sımsıcak toprağının bereketi yuva olsun." --