İyilerin dalgalı denizlerden çıkardığı inciler - Hazînî. (İstanbul)
582 s.
Keywords: " 'Arapların kutbu, Acemlerin pîri, Türklerin şeyhi' olarak vasfedilen medeniyetimizin yapı taşı, bilgelikler ırmağı Ahmed Yesevî ile Yesevîlik âdabı, menâkıbı ve büyüklerini anlatan İyilerin Dalgalı Denizlerden Çıkardığı İnciler, Yesevîlik alanında kaleme alınmış en önemli kaynaklardan biri. Eseri kaleme alan ateşîn bir kalp ve samimi bir gönlün sahibi Hazînî. İlk defa Fuat Köprülü tarafından dikkat çekilen ve Prof. Dr. Cihan Okuyucu'nun metnin çeviriyazısını gerçekleştirmesiyle gün ışığına çıkan eser, şimdi de Doç. Dr. Mücahit Kaçar'ın metni sadeleştirmesiyle birlikte bir bütün halinde okuyucu ile buluşuyor. Eser, Ahmed Yesevî kaynağının derin damarlarından "mıknatıs-ı ekber" olarak vasfedilen Seyyid Mansûr ve nice Yesevî büyükleri ile bizleri tanıştırıyor. Metin boyunca yüksek ahlâklarıyla hakikati korumuş ve kollamış ve onun ışığını her dem sözlerinde ve davranışlarında canlı tutmaya çalışmış, incelikler dünyasının önderleri olan Maveraünnehir bilgeleri hep bir ağızdan, iyiliklerin ahlâk denizinin dalgalarından ortaya çıktığını söylüyorlar ve dalgalı denizlerden çıkardıkları incileri paylaşıyorlar." --