Kafkasya mücâhidi Şeyh Şâmil'in gazavatı - Muhammed Tâhir el-Karahî. (İstanbul)
274 s.
Keywords: "Elinizdeki bu eserin müellifi Muhammed Tâhir el-Karahî imam Şâmil'in yakın arkadaşı ve onun muradı üzerine gazavatı kaleme alan kişi olarak bilinir. Bazı araştırma eserlerinde ise Karahî'nin eseri, Şâmil'in resmî kroniği olarak kabul edilir. Arapça olarak kaleme alınan bu eseri, Şâmil'in Mekke'de ikâmet eden oğlu, şair Mehmed Akif'e vermiş; o da tetkik etmesi için istanbul'da Tâhirü'l-Mevlevî'ye teslim etmiştir. Onun marifetiyle Türkçe'ye tercüme edilen eser, hicrî 1333 (miladî 1915) tarihinde Osmanlıca olarak basılmıştır. Daha sonra gerek Rusya'da, gerekse Kafkaslar üzerine çalışma yapan batılı araştırmacılar nezdinde itibar gören bu eserin, sadeleştirme olarak Türkiye'de de birkaç baskısı yapılmıştır. Kafkaslar'daki Rus kolonizasyonuna karşı Şeyh Mansûr'un 1785'te başlattığı ve genel olarak müridizm Igazavatl olarak adlandırılan direniş hareketinin, sonraki tarihlerdeki üç imamı Gazi Muhammed, Hamza ve Şâmil dönemlerinin hadiselerini, müslümanların bakış açısından tafsilatlı olarak anlatan bu eser, alanında yegâne kaynaktır." --