Kitap - Yazıksız, Necib Âsım, 1861-1935. (İstanbul)
400 s.
Keywords: "Kitap kitabı anlatıyor. Kitabı anlatmak mümkün mü? Kitap bir başlangıç, bir haber, sönmeyen kandil, göğsü bütün evreni kucaklayan bir uyarıcı, daima vaatkâr bir dost, karanlığa gülümseyen ay, hiç kanmayan bir susuzluk... Kitap, insanlığın en soylu buluşu, medeniyetlerin doğurgan mayası, unutuşun ilacı Bilincin ışıklarını yakan bir simurg... Onsuz her şey karanlık, denizden yoksun bir kum tanesi... Aradığımız onda, bulamadığımız da onda. Son dönem Osmanlı aydınlarından Necib Asım, kitaba duyduğu eşsiz muhabbeti ve aşkı onun tarihini yazarak, ona ait her unsuru inceleyerek ifade etmeye çalışıyor. 120 yıl önce kaleme alınan Kitap, varoluşumuzun bu en asli tarafını bütün yönleriyle ele alan temel bir eser, bir klasik. Kitabı oluşturan teknik özelliklerin tarihçesinden başlayarak, kitabı kitap yapan akla gelebilecek her konu, her unsur, her ayrıntı Kitabın konusunu oluşturuyor. Kitap, kültür tarihimizde ilk ve tek." --